Toxiinfectie alimentara la Buhusi

luni, 24 iunie 2002, 23:00
3 MIN
 Toxiinfectie alimentara la Buhusi

Ziua de nastere a unui baietel de 11 ani din Buhusi, petrecuta duminica la prinz cu rudele in jurul unei mese pline de bucate pregatite in casa, dar si cu produse din comert, s-a terminat la spital. Din opt persoane care s-au adunat la petrecere, sapte au fost internate, singurul care nu prezinta pina la aceasta ora nici un semn de boala fiind chiar sarbatoritul, Alexandru Gaucan. Doua surori gemene in virsta de sase ani, verisoare cu Alexandru, bunicii copilului, mama acestuia, matusa lui si fratele mai mare s-au vaitat aproape in acelasi timp de dureri abdominale, greturi si varsaturi. Cei sapte s-au prezentat imediat la spitalul din Buhusi, cadrele medicale de garda internindu-i pe toti cu diagnosticul de toxiinfectie alimentara.
Una dintre victime a fost in stare grava si a necesitat transferul de urgenta in sectia de Boli Infectioase din Spitalul Judetean. Este vorba despre matusa sarbatoritului, Mihaela Gaucan, in virsta de 38 de ani. "Pacienta a venit duminica seara in stare grava. Era deshidratata, avea tensiune foarte mica, scaune dese si moi, febra si varsaturi. Dupa tratamentul de urgenta, starea pacientei s-a ameliorat. In acest moment nu se poate spune care dintre alimentele consumate sint raspunzatoare de toxiinfectia alimentara colectiva din familia ei", ne-a declarat medicul infectionist Adina Botezatu. Femeia care a ajuns la spital dupa ce a participat la petrecerea in familie banuieste ca preparatul care a pus-o la pat este un tort cumparat din oras. "Cred ca tortul Diplomat care a fost cumparat de la laboratorul de cofetarie din oras este cel care ne-a imbolnavit. In rest, friptura de pui, berea si sucul la dozator pe care le-am consumat nu cred ca ar fi putut sa fie infectate", este de parere Mihaela Gaucan.
Ceilalti sase bolnavi sint tratati in sectia de Boli Infectioase din Buhusi, pentru ca forma de boala pe care o prezinta este mai usoara. "Starea lor generala este buna in acest moment. Nici cazuri noi de pacienti cu toxiinfectii alimentare nu au mai aparut, deci posibilitatea ca focarul sa fie laboratorul de cofetarie din oras este scazuta", ne-a declarat asistenta Oana Diaconu, de la sectia de Boli Infectioase din Buhusi. Banuielile bolnavilor sau supozitiile celor de pe margine nu pot stabili cu certitudine care dintre alimentele consumate la ziua de nastere a lui Alexandru Gaucan este raspunzator de infectia digestiva a celor sapte buhuseni. Directia de Sanatate Publica (DSP) a declansat ancheta epidemiologica in cazul focarului familial si doar analizele de laborator vor depista alimentul incriminat. "Compartimentul de Igiena a Alimentatiei si Inspectia Sanitara de Stat au prelevat deja probe de la pacienti, dar si din fiecare produs al meniului servit de ei. Miercuri, aceste analize vor stabili cu exactitate care dintre sortimente se face raspunzator de imbolnavirea celor sapte buhuseni", ne-a declarat dr. Angela Aflorei, director adjunct al DSP. Doar in situatia in care analizele de laborator vor indica drept raspunzator de imbolnavirea familiei Gaucan si a rudelor sale laboratorul de cofetarie din Buhusi, acesta va fi inspectat de reprezentantii DSP si ai Oficiului de Protectie a Consumatorului. (Cezara DUTA)

Comentarii