Biblioteca impartita cu tiganii din Pacurari, pe ritm de manele

vineri, 24 octombrie 2008, 21:33
3 MIN
 Biblioteca impartita cu tiganii din Pacurari, pe ritm de manele

In secolul XXI, in mijlocul unui oras care se doreste a deveni capitala culturala europeana exista o insitutie de cultura care arata ca pe timpul razboiului.

Biblioteca "Garabet Ibraileanu" de pe strada Pacurari sta sa cada pe angajati si pe cititorii care-i calca pragul. Pe linga faptul ca imobilul arata ca dupa razboi, iar inauntru, chiar in prima camera, este o gaura in tavan care se mareste cu fiecare ploaie, partea din spate a cladirii este locuita de citeva familii de romi care deranjeaza cititorii, sustine conducerea bibliotecii.

Atit directorul acestei filiale, Dan Scutelnicu, cit si directorul Bibliotecii Judetene "Gh. Asachi", de care apartine filiala, au cerut in nenumarate rinduri un alt spatiu, insa Primaria nu a gasit, inca, o solutie.

"Mai cade cite o bucatica din tavan"

Cei care intra in biblioteca ar trebui sa fie avertizati de pericolul la care se supun. Cladirea, in care fiinteaza din 1999 aceasta filiala a Bibliotecii judetene "Gh. Asachi", este in paragina. La exterior i-au cazut zugraveala si bucati din perete, iar in interior a cazut tavanul intr-o camera.

"Gaura aceea a aparut asta-vara din cauza ploilor. Inauntru nu ploua, dar mai cade cite o bucatica din tavan. Aceasta biblioteca nu arata ca o institutie de cultura", descrie situatia Dan Scutelnicu, directorul filialei.

Pe linga gaura din tavan, Scutelnicu mai si alte probleme. Una dintre ele este frigul. In cladire este doar in prima camera o soba pe gaz, care se incalzeste cu adevarat, zice el, abia cind pleaca de la serviciu. "Fosta directoare s-a si imbolnavit din cauza frigului si a mucegaiului. Acum e in sediul central, ca nu mai putea sta, saraca, aici", povesteste el.

Si, ca si cum gaurile in tavan si frigul nu i-ar fi fost indeajuns, Dan Scutelnicu se confrunta si cu un alt tip de problema: vecinii cu care imparte cladirea. Partea din spate a acesteia este locuita de citeva familii de romi. Biblioteca se desparte de locuinta romilor doar de o usa zavorita de ochii lumii. "Acestia produc zgomot si mizerie care deranjeaza cititorii. Pe cei mici chiar ii sperie, fug, saracii, de frica. In prezent biblioteca are in medie 20 de cititori pe zi. Ar fi si mai multi, dar cind intra si vad biblioteca, nu-i mai atrage cititul", spune el.

Primaria are "un plan de viitor"

Situatia este cunoscuta foarte bine si de directorul Bibliotecii Judetene "Gh. Asachi". "Exista doua mari probleme. Una dintre ele este legata de Primarie, care inca nu are posibilitatea de a ne oferi un alt spatiu.

Cladirea este in litigiu si asta inseamna ca nu se pot investi bani in reparatii. Una din solutii ar fi sa inchidem acea filiala, insa dat fiind faptul ca necesitatea existentei acelui spatiu este cit se poate de reala, am preferat sa functionam in conditii grele decit deloc", spune prof. dr. Catalin Bordeianu, directorul Bibliotecii Asachi. El ne-a relatat ca Primaria le-a oferit loc pentru o alta filiala intr-un alt cartier, dar nu s-a acceptat aceasta solutie pentru ca asta ar insemna ca in Pacurari, un cartier cu citeva zeci de mii de locuitori, sa nu mai existe biblioteca.

O alta solutie ar fi fost sa mute fondul de carte la o scoala din cartier, dar nici asta nu se poate inca. "Nu stim ce vom face pina cind Primaria nu va gasi o solutie si nu vom avea parte si de bunavointa ISJ", afirma Bordeianu. 

Contactata pentru a ne oferi si pozitia Primariei in legatura cu acest caz, Letitia Palaga, sefa Directiei de Administrare a Patrimoniului Public si Privat, ne-a spus ca nu cunoaste sa existe vreun litigiu in legatura cu acea cladire, insa stie conditiile in care functioneaza filiala.

"Exista un plan de viitor pentru acest imobil. Partea din fata, cea in care fiinteaza biblioteca, va fi consolidata si refacuta, iar cea din spate, lucuita de familiile de romi, va fi demolata. Biblioteca va trebui sa isi gaseasca, asa cum am mentionat intr-o instiintare pe care le-am trimis-o cu ceva vreme in urma, un spatiu provizoriu. Pentru ceilalti locatari vom incerca sa gasim o solutie", subliniaza ea. Insa, nu exista un termen pentru aceste planuri. Asa ca situatia nu se va schimba prea curind.

Comentarii