Bombardament pe strada miliardarilor

miercuri, 12 martie 2008, 21:42
5 MIN
 Bombardament pe strada miliardarilor

Oficialii Primariei ridica din umeri. Municipalitatea a inceput sa faca verificari doar la interventia reporterilor nostri. Pina acum s-au dat doar doua amenzi, ambele "de risul curcilor", in valoare de doar citeva sute de lei. Seful serviciului de control urbanism s-a declarat incintat daca firmele ar pune macar citeva scinduri peste santuri. "Macar sa se poata merge", spune Daniel Todirica. 

Una din cele mai circulate artere din centrul Iasului a ajuns o ruina. Pietonii abia mai pot circula pe trotuarele sparte, iar soferii trebuie sa fie foarte atenti daca vor sa-si mentina intacte autoturismele. Noroaie, mizerie, santuri sapate de luni intregi, dar inca neacoperite, cam asa arata strada Sfintul Lazar. Pare ca ruinele descoperite la capatul arterei au acaparat intreaga strada, pina in Podu Ros. In zona au aparut in ultima perioada numeroase constructii noi, care au avut nevoie de racorduri la utilitati, de camioane care sa transporte materialele etc.

Toate lucrarile efectuate pentru noile constructii au fost dublate de interventii ale regiilor de utilitati. Sub ochii Primariei, santurile sapate de anul trecut s-au transformat acum in adevarate transee. Sub rotile camioanelor grele, si carosabilul a inceput sa cedeze, strada fiind plina de gropi.

Primaria nu are insa planuri pentru modernizarea acestei strazi, in programul imediat fiind prinse doar plombari. Reprezentantii de la Citadin sustin ca la sfirsitul acestei saptamini vor interveni pe strada Sf. Lazar. Primaria nu a intervenit nici pentru a sanctiona distrugerile provocate de potentatii constructori, amenzile aplicate fiind doar simbolice.

Cine construieste in zona?

Zona cu vad a strazii Sfintul Lazar a atras in ultimii ani multi investitori privati de calibru. S-a construit si inca se lucreaza la cladiri de birouri, sedii de firme sau hoteluri. Astfel, acolo construiesc firme ca Terramold Invest (detinuta de consilierul judetean PSD Gabriel Surdu), Moldotrans (firma fratilor Panaite, care controleaza IAS Bucium), Baron Development (dezvoltatorul in Romania al concernului imobiliar britanic Adama, care colaboreaza la Iasi cu Ioan Prisecaru, patronul Grupului Conex), Iasicon (a omului de afaceri Titel Sinescu), Euro Market Junior, Irsido sau Iulius Grup, a omului de afaceri Iulian Dascalu, care lucreaza la realizarea ansamblului Palas.

"Toate lucrarile sint autorizate. Cind o firma vine si cere autorizatie pentru lucrari la bransament, i se solicita prezentarea unui contract cu Citadin sau alta firma, pentru a acoperi sapaturile", a declarat Tudor Vericeanu, arhitectul sef al municipiului.

Daca, in acte, firmele par ca sint acoperite, pe teren situatia sta insa cu totul altfel. Intersectia strazilor Sfintii Constantin si Elena si Sfintul Lazar arata de parca ar fi trecut printr-un razboi. In zona este constructia ridicata de firma lui Surdu. El sustine insa ca lucrarile nu au fost facute de firma sa. "Am intrat si eu cu masina prin acele gropi. Nu stiu de ce nu sint acoperite. Eu tot ce am facut am acoperit. Chiar am descoperit in curte, linga cladire, niste cabluri electrice cred. Nici nu stiu ale cui sint, pur si simplu m-am trezit cu ele acolo", a afirmat Surdu.

Trotuarul de linga noua constructie a Terramold este insa departe de a fi circulabil. "Trebuie refacut complet. Acolo sint probleme. Noi am acoperit, dar se tot lasa. Nu a fost facut corect de la inceput. Intr-o luna vom reface tot. Eu nu am sapat deloc pe strada", a spus Surdu.

"Nu este spart doar de noi"

Santurile de pe strada Sf. Constantin si Elena au fost sapate inca de anul trecut. Nu au fost acoperite la timp, iar acum este aproape imposibil sa circuli cu masina.

Reprezentantii Primariei au asteptat sa fie intrebati de reporteri pina la a verifica cine trebuie sa repare strada. "Firmele Iasicon si Moldotrans au fost somate sa refaca trotuarele pina pe data de 17 martie. Macar sa se poata merge, iar la finalizarea investitiilor vor fi refacute in totalitate", a explicat Daniel Todirica, seful Serviciului Control Urbanism din cadrul Primariei. Contactat telefonic, Titel Sinescu, patronul Iasicon, sustine ca va respecta somatia Primariei.

"Nu este spart doar de noi. In dreptul nostru nu am refacut trotuarul pentru ca lucrarile nu sint inca gata. Mai trec masini si s-ar fi spart. Au fost si alte societati de utilitati care au sapat. Pina nu se termina toate investitiile, asa va fi. Nici nu stiu cine a mai sapat in dreptul cladirii noastre, dar pina luni refacem noi", a precizat Sinescu.

Lucrarea care le da insa batai de cap inspectorilor din Primarie este una comandata de Romtelecom. Conform sefilor din Primarie, santurile de pe strada Sf. Constantin si Elena au fost executate de o societate contractata de Romtelecom. "Se fac verificari. Autorizatia a fost emisa in septembrie 2007, dar cred ca lucrarile au fost facute in luna noiembrie. S-a intervenit la retelele Romtelecom pe trotuare, dar si pe strada. Strada nu s-a mai reparat. A fost si o interventie E.ON Gaz acolo. A fost si perioada de iarna in care nu s-a putut lucra", a completat Todirica. El a mai spus ca firmele gasite cu nereguli risca amenzi intre 3.000 si 10.000 lei.

"Romtelecom are in derulare o analiza cu privire la realizarea lucrarilor din strada Sf. Lazar. Lucrarile de telecomunicatii au fost finalizate la sfirsitul anului 2007, inclusiv aducerea la starea initiala a terenului, insa nu s-a executat acoperirea cu patura asfaltica. Vom urmari ca acoperirea cu patuta asfaltica sa se finalizeze cit mai rapid si sa se readuca zona la forma initiala, conform contractului cu constructorul angajat de companie", se arata intr-un comunicat al Romtelecom.

Amenzi de tot risul

O alta problema de pe strada Sfintul Lazar este mizeria carata de camioanele care transporta materiale pentru constructii. Strada este plina de pamint, pietris ramas in urma camioanelor. Municipalitatea a dat insa doar doua amenzi.

"Au fost sanctionate doua societati. O amenda a fost data pentru ca masinile erau umplute peste limita cu pamint. In aceasta situatie, amenda este intre 340 si 680 lei. O alta sanctiune a fost aplicata unei alte societati, pentru ca nu au spalat camioanele inainte de a iesi pe strada. In acest caz, amenda este intre 360 si 590 lei. Am dat maximul in ambele situatii", a explicat Ciprian Chirita, seful Directiei de Control din cadrul Primariei.

Cel mai mare santier din zona este al Iulius Grup. Lucrarile la Ansamblul Palas au inceput de anul trecut. Camioanele circula zilnic spre si de la santier. "Noi avem cumparata o instalatie de spalat rotile la camioane. Nu pleaca nici unul fara a fi spalat. Eu locuiesc in zona, si pe strada Sfintul Lazar este foarte multa mizerie, dar nu de la Palas. Noi lucram acum inspre strada Palat, pe Sf. Lazar nu avem interventii", a afirmat Stela Fodor, director executiv al Iulius Grup.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii