6 milioane de dolari pentru Botosani

vineri, 06 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 6 milioane de dolari pentru Botosani

Judetul Botosani a obtinut ieri cel mai mare credit nerambursabil destinat investitiilor si amenajarilor publice in valoare de 6 milioane de dolari SUA, adica aproximativ 165 de miliarde de lei. Grantul este destinat dezvoltarii rurale si este oferit de Banca Mondiala, World Bank Office Bucuresti si de Guvernul Marii Britanii. Botosaniul este judet pilot in proiectul de dezvoltare rurala si este primul din Romania care beneficiaza de un credit de o asemenea marime. Durata proiectului este de doi ani, cu incepere de la sfirsitul acestei veri, iar banii vor fi folositi pentru a finanta proiectele de infrastructura din 20 de comune ale judetului, in special amenajari de drumuri si realizarea de alimentari cu apa. Ca sa va imaginati cit de mult reprezinta acest credit, va spunem ca e ceva mai mare decit bugetul Consiliului Judetean de anul acesta si, daca ar fi sa-l defalcam in parti egale pentru cele 20 de comune care vor beneficia de finantari, acestea reprezinta bugetul pe aproximativ 9 ani al fiecareia din ele.
Mai interesant este ca de aceasta data finantarea a fost obtinuta fara surle si trimbite, nu a fost anuntata cu un cincinal inainte si nu au apucat sa se laude cu ea jumatate din sefii Botosaniului. La inceputul acestei saptamini, presedintele Consiliului Judetean a primit prin fax un chestionar ce trebuia completat pina miercuri si trimis comisiei mixte guvernamentale care acorda creditele impreuna cu reprezentantii finantatorilor externi. Dupa etapa chestionarului, joia trecuta a avut loc la Agentia de Dezvoltare Nord-Est de la Piatra Neamt etapa interviului, cea mai importanta. "A fost pentru prima oara cind am fost nevoiti sa sustinem un interviu pentru obtinerea finantarii unui proiect. Este un lucru deosebit mai ales daca ne gindim la marimea creditului", ne declara Ioan Aniculaese, presedintele Consiliului Judetean Botosani si seful delegatiei botosanene.
La interviu, delegatia botosaneana a fost in competitie cu delegatii similare din cele sase judete ale Moldovei arondate ADR Piatra Neamt. De fapt, delegatii similare este mult spus. Botosanenii au fost in numar de aproape 30, fiind reprezentate aproape toate domeniile publice, de la sefii sau reprezentantii CJ si ai Prefecturii si ai institutiilor descentralizate, la primari de comune, doctori, ziaristi, protopop, specialisti in ONG-uri sau ai Camerei de comert. Botosanenii au avut cu ei chiar si un american, care reprezinta in judetul nostru citeva fundatii umanitare. Aproape toti au vorbit in fata directorilor din trei ministere, Ministerul Adminstratiei Publice, Ministerul Finantelor si Ministerul Transporturilor, Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriale, a lui Martin Jones, reprezentantul Guvernului Britanic si a Danei Dobrescu, sefa biroului din Romania a Bancii Mondiale. Pornind de la saracia crasa evidentiata de indicatori si pina la explicarea capacitatii comitetului de coordonare a proiectului de a-l duce la bun sfirsit, botosanenii au impresionat comisia. Ceea ce nu a fost putin lucru, caci cei de la Iasi de exemplu au avut cu ei citiva profesori universitari, toba de teorie, in frunte cu rectorul Universitatii, iar cei de la Vaslui aveau de partea lor o nevoie la fel de mare sau mai mare decit a noastra. Pe linga meritele echipei, lucrul in echipa fiind de altfel si tema principala a proiectului propus de Botosani, si desi nimeni nu a spus-o direct si oficial, un merit aproape la fel de mare l-a avut un botosanean care nu s-a aflat in sala. Este vorba despre ministrul Octav Cozminca, al carui minister coordoneaza la nivel national finantarile pentru dezvoltare rurala.
Oricum, este foarte important ca in urmatorii doi ani in Botosani vor intra 6 milioane de dolari, care inseamna locuri de munca pentru sute de muncitori si tot restul de efecte benefice pe orizontala. "Cred ca am demonstrat ca putem face ceva si ca sintem pregatiti sa derulam proiecte de o asemenea anvergura. In conditiile austeritatii bugetare, creditele nerambursabile sint o solutie ideala. Conteaza ca acum noi sa ne ocupam cum trebuie de proiect si, impreuna cu dumneavoastra, mass-media, sa avem grija ca banii sa fie folositi in scopul pentru care au fost alocati, adica dezvoltare rurala", mai spune Ioan Aniculaese. Cit de curind, toate cele 68 de comune din judet pot incepe sa trimita la Consiliul judetean proiecte de infrastructura, 20 dintre ele urmind sa primeasca finantare. (Catalin ALISTARI)

Comentarii