85% dintre satele si catunele judetului traiesc in saracie

joi, 09 august 2001, 23:00
3 MIN
 85% dintre satele si catunele judetului traiesc in saracie

La cererea, Fondului Roman de Dezvoltare Sociala (FRDS), prefectura a finalizat saptamina precedenta noua harta a saraciei Botosaniului. Aceasta a fost realizata pe baza a opt criterii: mai putin de 50% din gospodarii au acces la apa potabila in curte sau la poarta, mai multe de 60% nu sint electrificate; peste jumatate din elevi fac mai mult de o ora pina la scoala, folosind un mijloc de transport; pentru a ajunge la doctor majoritatea locuitorilor au nevoie de mai mult de doua ore, distanta fata de cel mai apropiat oras cu peste 50.000 locuitori trece de 25 km; nu exista un mijloc de transport in comun care sa treaca macar o data pe zi prin sat; mai putin de 5% din gospodarii au telefon functional; singurii agenti economici din sat activeaza in comert sau alimentatie.
Cum FRDS considera ca satele care indeplinesc trei dintre aceste opt criterii sint sarace, concluzia principala a studiului este aceea ca 274 din cele 319 asezari rurale ale judetului sint sarace. Cei mai napastuiti oamenii ai judetului traiesc in satul Bohoghina, din comuna Bucecea. Doar 8% dintre cei 168 de locuitori au apa potabila in curte, 54% dintre elevi fac mai mult de ora cu autobuzul pina la scoala, distanta pina la cel mai apropiat doctor este de sapte km, iar cea pina la primul oras cu peste 50.000 locuitori este de 27 km. Totodata, in sat nu exista nici o persoana care sa detina telefon functional, pe raza localitatii activeaza un singur agent economic, iar distanta pina la cea mai apropiata statie de autobuz este de doi km. In afara de Bohoghina, alte 15 sate si catune indeplinesc sapte din cele opt criterii stabilite de FRDS, comuna George Enescu putind fi declarata drept cea mai saraca din judet, dat fiind faptul ca ea inglobeaza cele mai multe sate cu sapte dintre criteriile FRDS. Interesant este insa faptul ca, potrivit FRDS, cei mai bogati tarani botosaneni traiesc tot in comuna Bucecea. Este vorba de satul cu acelasi nume si care constituie de fapt singura asezare rurala din intregul judet care nu se incadreaza in nici unul dintre criteriile stabilite de FRDS, intre altele 88% din gospodarii avind apa potabila in curte, 47% dintre oameni telefon functional toti elevii, mergind mai putin de o ora cu autobuzul pina la scoala.
Scopul realizarii prezentului studiu are la baza finantarea FRDS pentru programele de combatere a saraciei rurale. Anual, Fondul pune la bataie pentru intreaga tara sute de miliarde lei pentru proiecte de infrastructura, programe sociale si activitati aducatoare de profit, banii provenind in proportie de 80% de la Banca Mondiala si de 20% de la guvern. Chestionarele cu conditiile pentru obtinerea finantarii se pot ridica de la prefectura. "Acest studiu este un ghid ajutator pentru noi. Foarte multi oameni vin si ne intreaba cum se poate accesa o finantare. Analizind studiul noi putem sa le spunem ce investitie si in ce domeniu este mai necesara in satul respectiv", ne declara Mihaela Ostafi, directorul directiei de programe si strategii guvernamentale din cadrul prefecturii, coordonatorul studiului. Anul trecut asezarile rurale ale judetului au obtinut finantari de 24 miliarde lei, cu bani de la FRDS deschizindu-se inclusiv fabrici de lapte si piine. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii