Bani putini pentru venitul minim garantat

joi, 31 ianuarie 2002, 00:00
2 MIN
 Bani putini pentru venitul minim garantat

Locuitorii judetului care alearga dupa venitul minim garantat ar putea avea neplacuta surpriza de a primi doar jumatate din bani. Consiliul Judetean a primit de la 28 de comune situatii certe referitoare la ajutorul social, pe baza unor dosare aprobate in urma efectuarii unor anchete sociale, iar cererile de bani ale acestora, coroborate cu estimarile depuse de celelalte localitati, arata ca suma de 122,5 miliarde lei alocata de Guvern pentru ajutorul social din 2002 va fi insuficienta.
Cele 28 de comune solicita in total, pentru un an de zile, o suma de 37,1 miliarde lei, ceea ce inseamna ca fiecare localitate are nevoie de aproximativ 1,3 miliarde lei anual. Daca media s-ar pastra si in cazul celorlalte comune ar rezulta ca numai pentru mediul rural sint necesari 88,4 miliarde lei, raminind o suma de doar 32 miliarde lei pentru cele patru orase. Cum suma de care primariile din Botosani, Dorohoi, Saveni si Darabani estimeaza ca vor avea nevoie pentru achitarea ajutorului social este de 148 miliarde lei, inseamna ca nevoile intregului judet vor fi aproape duble fata de ceea ce ne-a repartizat Guvernul. Cum bugetele locale nu dispun de resursele financiare necesare completarii deficitului, este posibil sa se ajunga in situatia ca beneficiarii de venit minim garantat sa nu primeasca decit jumatate din bani. "Noi vom mai solicita fonduri de la stat in cazul in care dupa depunerea tuturor situatiilor va mai fi nevoie de bani. Deocamdata insa, pina ce nu avem o situatie finala, nu putem face acest lucru. Organele abilitate, si ma gindesc la Directia Muncii, dar si la Consiliul Judetean si la Prefectura, vor face verificari la primarii ca sa vedem pe ce dam banii si daca dosarele au fost intocmite corect", ne declara Ioan Aniculaese, presedintele CJ.
Probabil ca beneficiarii de ajutor social vor primi sume mai mici decit cele care au solicitat inca de la inceputul anului. Guvernul a impartit pe trimestre banii alocati Botosaniului, pentru primul alocindu-se 36,4 miliarde lei, pentru al doilea doar 20 miliarde lei, pentru al treilea 24 miliarde lei, iar pentru al patrulea 41 miliarde lei. Astfel, CJ si primariile nu vor putea plati integral ajutoarele sociale in prima parte a anului, si sa-si epuizeze fondurile si sa astepte apoi o rectificare bugetara. "Chiar daca am vrea, nu putem sa dam mai multi bani pentru ca nu ne permite Directia de Finante sa depasim cota trimestriala care ne-a fost alocata", mai spune Ioan Aniculaese. Data fiind aceasta situatie, este posibil ca persoanele care se vor incadra in conditiile legii venitului minim garantat sa munceasca doar pentru atitia bani cit primesc. "Legea spune ca se lucreaza pina la 72 de ore in folosul comunitatii, insa acum nu pot spune daca o sa munceasca mai putin decit atit. Deocamdata discutam pe niste prezumtii", ne declara Ioan Apostu, secretarul municipiului Botosani. Dintre cele 28 de comune care au trimis situatii certe Consiliului Judetean, cele mai mari fonduri le solicita Primaria Baluseni, 269,4 milioane lei pentru o singura luna, iar cele mai reduse Primaria Cordareni, 8,6 milioane lei/luna. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii