Cetateanul de onoare, aprobat preventiv

sâmbătă, 12 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Cetateanul de onoare, aprobat preventiv

In prima sedinta din acest an, consilierii locali au aprobat acordarea titlului de Cetatean de Onoare al orasului, fara a sti cui ii va reveni aceasta distinctie. Ca la fiecare inceput de an, executivul Primariei a propus membrilor CL un proiect de hotarire privind conferirea acestui titlu laureatului Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu". Problema este insa ca la aceasta data nu se cunoaste cistigatorul acestui premiu, deoarece el va fi facut public abia pe 15 ianuarie, cu ocazia manifestarilor prilejuite de Zilele Eminescu. Consilierii stiau in momentul votarii doar cele cinci persoane care candideaza pentru obtinerea premiului, astfel incit liberalii au votat probabil cu speranta ca noul Cetatean de Onoare este Mircea Dinescu, altii ca invingatorul este Emil Brumaru sau Cristian Simionescu, iar ceilalti ca laureatul este Ilie Constantin sau Gabriela Melinescu. Ceva discutii au fost provocate de suma de 33 milioane lei brut supusa aprobarii pentru a fi acordata cistigatorului premiului "Mihai Eminescu". Ioan Anitei a marturisit ca il incearca un "sentiment usor penibil", data fiind valoare materiala redusa a premiului dar, in compensatie, a adus la cunostinta celor prezenti faptul ca, in ultimii ani de viata ai poetului national Mihai Eminescu, membrii Consiliului Local de la acea data au decis sa ii acorde acestuia un ajutor banesc de doar 200 lei. "Ca o ironie a sortii, orasul nostru este prea mic ca sa rasplateasca activitatea unor emuli eminescieni", a concluzionat Anitei.
Consilierii au aprobat apoi folosirea de catre Primarie a fondului de rulment de 136,2 milioane lei. Singurul care a votat impotriva a fost Gheorghe Ciubotaru. "In mintea mea, fondul de rulment este o suma pe care o utilizam intr-o situatie extrema. Folosirea ei in acest moment ma duce cu gindul la femeia care isi cumpara prosoape pentru inmormintare si care intr-o zi le vinde toate si isi cumparar ruj si fond de ten", si-a explicat Ciubotaru pozitia. Primarul Florin Egner a afirmat ca aceasta operatiune a fost facuta de Primarie la fiecare inceput de an si ca, daca vor exista situatii de urgenta, "vom avea pirghii pentru rezolvarea lor".
Sedinta propriu zisa a fost urmata de festivitatea de acordare a diplomei de Cetatean de Onoare prof. Mircea Rusu. Acestuia i se conferise distinctia anul trecut, la data respectiva el neputind insa sa primeasca diploma, intrucit nu era prezent in municipiu. "Este ziua cea mai frumoasa a vietii mele", a afirmat prof. Rusu, care a fermecat asistenta in cele zece minute in care a vorbit, cel mai impresionat fiind chiar primarul Egner, care a fost caracterizat de catre noul cetatean de onoare drept "tipul de moldovean bun si blajin la suflet".
La sedinta a fost prezent si deputatul PRM Doru Palade, prezentat de catre Mircea Trufasu drept "domnul consilier Palade". Acesta a ramas impresionat de modul de lucru al CL Botosani, afirmind in mai multe rinduri ca atmosfera de aici este una lucrativa in comparatie cu cea de la Consiliul General Bucuresti unde "fiecare vorbeste cind vrea". Sedinta s-a terminat cu o chermeza de 30 de minute, initiatorul ei fiind viceprimarul Florin Ghiorghita care, sarbatorind implinirea a 26 de ani, i-a servit pe cei prezenti cu vin si sarmale. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii