Contabili de la asociatiile de locatari cercetati penal

vineri, 21 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 Contabili de la asociatiile de locatari cercetati penal

Politia Economica Botosani a inceput cercetarea penala a contabililor de la asociatiile de locatari care au furat din banii locatarilor si i-au folosit in scopuri personale. Rodica Gorbanescu, de la asociatia nr. 29, Camelia Groza, de la asociatia nr. 19, Liliana Dascalu, de la asociatia nr. 59 si Corina Sirghi, de la asociatia nr. 13, sint cercetate pentru delapidare, fals si uz de fals, ele urmind sa fie trimise in judecata pentru aceste fapte. Pentru a nu putea fi constrinse sa dea banii inapoi, acestea si-au vindut apartamentele si masinile si sint insolvabile.
Reamintim ca in urma unui control comandat de prefectul Alexandru Simionovici s-a constat ca unii contabili de la asociatiile de locatari din municipiul Botosani au furat din fondurile locatarilor peste 1,2 miliarde de lei. Cu acesti bani, respectivele asociatii trebuiau sa plateasca facturile la Romgaz si Termodistributia. Pentru ca sumele respective au fost delapidate de contabilii asociatiilor, locatarii s-au trezit ca desi si-au platit intretinerea nu beneficiaza de caldura si apa calda.
Cei mai multi bani au fost luati de catre Corina Sirghi, contabil-casier la asociatia nr. 13, care a delapidat 450 de milioane de lei. Celelate sint acuzate ca au delapidat sume ce variaza intre 200 si 270 de milioane de lei. Banii nu au fost luati toti odata ci intr-un interval de un an. Politistii sint de parere ca principalii vinovati de situatia creata sint locatarii care fac parte din comitetele de locatari. Aceste comitete decid pe cine sa angajeze pe postul de contabil-casier si au obligatia dupa lege sa ia masuri de prevenire pentru astfel de cazuri prin impunerea unor garantii materiale. Dupa o lege din 1969 ramasa in vigoare, angajatilor care au gestiune li se cere de catre conducerea unitatii garantii materiale, constind de obicei in bunuri imobiliare. Nici o asociatia de locatari din Botosani nu a tinut cont de aceata prevedere. Mai mult, majoritatea contabililor-casieri nu au studii de specialitate pentru aceasta profesie. Politistii au descoperit in timpul cercetarilor ca au fost eliberate chitante si de catre femeile de serviciu de la asociatie. Un astfel de caz a fost intilnit la asociatia nr. 59. Pentru a putea pleca in strainatate, contabila Liliana Dascalu a decis sa o lase in locul ei pe femeia de serviciu de la asociatie.
Politia a stabilit si cum au fost delapidate sumele de bani. Cel mai frecvent, pentru sumele incasate de la locatari se faceau doua chitante diferite. Pe prima chitata, care raminea la locatari, era trecuta corect suma platita de acestia iar pe a doua se trecea o suma mai mica, diferenta de bani fiind bagata in buzunarul contabilului. Locatarii mai erau obligati sa plateasca cheltuieli pentru anumite lucrari de intretinere a blocurilor care in realitate nu erau efectuate.
Cea mai mare problema este recuperarea prejudiciului de 1,2 miliarde lei. Acest lucru este aproape imposibil de realizat la ora actuala intrucit absolut toti cei acuzati de delapidare si-au instrainat bunurile pentru a nu putea fi executati silit. Inainte de a se incepe cercetarile penale impotriva lor, acestia si-au vindut apartamentele rudelor apropiate, indeosebi copiilor.
Politia economica va verifica totusi daca vinzarile nu au fost facute doar formal. In caz ca se descopera acest lucru, contractele de vinzare cumparare pot fi anulate. In cazul in care cei vinovati nu pot fi executati silit pentru recuperarea prejudiciului vor fi condamnati la inchisoare, si la pedeapsa cuvenita se va adauga un spor. (Adrian SORODOC)

Comentarii