Costica Macaleti, noul prefect al judetului

joi, 11 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Costica Macaleti, noul prefect al judetului

La sase saptamini de la data alegerilor parlamentare, in sfirsit, numele viitorului prefect al judetului nu mai este o enigma. Marti la Bucuresti, o comisie care l-a avut in frunte pe prim-ministrul Adrian Nastase i-a audiat pe Costica Macaleti, Victor Poplauski si Teodor Clocotici, candidatii organizatiei locale a PDSR pentru postul de prefect. Preferatul conducerii centrale a partidului a fost primul nominalizat, pe ordinea de zi a sedintei guvernului de astazi avind sa fie inclusa si hotarirea de numire in functie.
Costica Macaleti s-a nascut in comuna Vladeni, pe 6 septembrie 1955, este casatorit, dar nu are copii. De profesie este inginer, pina pe ianuarie 1997 a fost directorul Agentiei pentru Protectia Mediului, dupa aceasta data ocupind postul de inspector-sef in cadrul aceleiasi institutii. Desi este membru PDSR inca din 1996, Costica Macaleti a devenit un politician de prim-plan abia in urma cu citeva luni. Fulminanta sa ascensiune a inceput odata cu alegerile locale, cind, candidind pe locul secund al partidului a devenit consilier judetean, citeva zile numele sau fiind vehiculat atunci chiar ca posibil presedinte al CJ. La alegerile din toamna, desi a ocupat abia pozitia cinci pe lista pentru Camera Deputatilor a reusit sa devina parlamentar.
Numirea prefectului nu a fost chiar atit de usoara. Conducerea centrala a PDSR a trimis se pare filialei locale o adresa prin care, alaturi de cele trei persoane enuntate, mai era invitat la audiere si Constantin Contac, vicepresedintele CJ. "Eu am fost trecut si pe convocator si pe lista existenta la guvern pentru persoanele ce trebuiau sa intre in audienta. De la Botosani nu m-a anuntat insa nimeni. Delegatia de aici a plecat la Bucuresti, dar daca nu mi s-a spus nimic, nu am putut sa merg. Cred ca nu se doreste sa se faca ordine. Acum, chiar daca ma cheama nu mai merg", ne declara Constantin Contac.
Astfel, situatia actuala a vicepresedintelui CJ in PDSR devine una cit se poate de neclara. El a fost admis in partid de catre structurile centrale dar adeziunea sa nu a fost confirmata la Botosani. "Banuiesc ca in campania electorala s-au vehiculat unele promisiuni, si nu chiar pe gratis, pe care eu nu le-as fi aplicat. Pe mine nu ma mai intereseaza modul lor de gindire", mai spune Contac.
Prin numirea in functie a lui Costica Macaleti, PDSR pierde un post de deputat. Potrivit legii, in cazul in care un parlamentar renunta la mandat, locul sau este luat de urmatoarea persoana de pe lista de candidati, in cazul nostru fiind vorba de Doina Dretcanu. Aceasta este membru PSDR si a candidat in 2000 din partea Polului Democrat-Social format din PDSR, PSDR si PUR. Dretcanu este nascuta la Saveni, in 1957 si este directoare a Societatea de Servicii Informatice, in plan politic fiind presedinte al organizatiei judetene a PSDR de la sfirsitul anului 1999. Cum pentru primavara acestui an este anuntata fuziunea PDSR cu PSDR, actuala pierdere a partidului lui Adrian Nastase nu ar fi una prea mare. Totodata, mai exista totusi posibilitatea ca Doina Dretcanu sa renunte la rindul ei la mandatul de deputat pentru cel de subprefect, astfel postul de deputat revenindu-i lui Ioan Brinzei, membru PDSR, director la SC Drumuri si Poduri SA.
Apele nu s-au limpezit insa si in ceea ce priveste functia de subprefect. La Bucuresti au fost plecati si trei candidati pentru acest post. Este vorba de Sergiu Lungu, directorul Grupului Scolar Agricol din Sendriceni, Ion Toma, director al societatii Valof din Flaminzi si Dan Afrasinei, director tehnic la RAJ"Apa", sotul deputatei Viorica Afrasinei. Se pare insa ca intre conducerile centrale ale PDSR si PSDR s-au purtat unele discuti, hotarindu-se ca postul de subprefect sa revina PSDR. Cum insa, prin numirea lui Costica Macaleti social-democratii au cistigat un post de deputat, este greu de crezut ca organizatia judeteana a PDSR va face o noua concesie partidului lui Alexandru Athanasiu, mai ales ca, asa cum aratam mai sus, nu ar fi intiia data cind filiala locala isi impune punctul de vedere in fata conducerii centrale. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii