Darabaniul, deplins de pesederisti

duminică, 27 mai 2001, 23:00
2 MIN
 Darabaniul, deplins de pesederisti

Conferinta de presa a organizatiei judetene a PSDR a avut loc saptamina precedenta la Darabani. Aceasta a constituit un bun prilej pentru liderii social-democratilor darabaneni de a-si exprima ofurile sociale si economice si de a aduce pe firmament un nou tip de localitate: orasul-sat. Cea mai nordica asezare urbana a tarii, Darabaniul mai este doar oficial oras, in realitate fiind o comuna cu ceva mai multi locuitori plus citeva blocuri prin centru. "Localitatea a trecut prin conjuncturi mari care ne-au dezavantajat. Printr-un atlas de prin 1930 apare o harta in care este evidentiata o cale ferata Dingeni – Radauti Prut ce tranziteaza si Darabaniul, numai ca ea nu s-a mai realizat", afirma Petru Anechitoaie, presedintele PSDR Darabani. Astfel, cel mai nordic oras al Romaniei a ramas izolat feroviar pina in ziua de astazi. Nici din punct de vedere al utilitatilor Darabaniul nu poate fi trecut in categoria oraselor. "Zimbim cind auzim cit caz se face in marele orase atunci cind se intrerupe apa calda vreo trei ore. Noi apa calda avem doar de Craciun si de Paste, in timp ce apa rece curge cite 30 – 45 de minute seara si dimineata si in plus este si nepotabila, desi este incasata ca potabila", mai spune Anechitoaie. "Ce sa mai vorbim despre gazul metan care pentru darabaneni a devenit subiect de bancuri. In campania electorala din 1996 am avut in platforma program alimentarea cu gaz metan a orasului. Lumea glumea insa pe marginea acestui lucru si cind ma intilneam cu oameni cunoscuti imi spuneau: «vrei gaz metan, nu?»", declara seful social-democratilor din Darabani.
Nici de irigatii nu mai dispune localitatea. Ca in toate locurile si aici dupa decembrie 1989 s-a furat aproape totul in domeniu, diferenta fata de Botosani fiind ca aici a trebuit sa treaca un deceniu pina ce oamenii si-au facut curaj si au trecut la fapte. Astfel, daca statia de pompare a disparut chiar in 1990, conductele s-au "volatilizat" cu o intirziere de noua-zece ani, ex-primarul Emil Riznic dispunind in 1999 dislocarea tevilor sau a ceea ce mai ramasese din ele. Nici sala de spectacole nu are Darabaniul, investitia din centru raminind de ani de zile intr-un stadiu asemanator Salii Polivalente din Botosani. "Cred ca destinatia investitiei ar trebui schimbata intrucit nu cred ca se vor mai gasi vreodata bani pentru finalizarea obiectivului initial", concluzioneaza Petru Anechitoaie.
Si pentru ca veni vorba de buget sa va spunem ca el tocmai a fost aprobat de consilieri, ca numara 22,8 miliarde lei si ca nici macar de austeritate nu mai este, el fiind supranumit la Darabani "bugetul sinuciderii". (Sergiu BALASCAU)

Comentarii