Dependente periculoase

vineri, 17 august 2001, 23:00
3 MIN
 Dependente periculoase

Din dorinta de a uita de problemele cotidiene si nu in ultimul rind din teribilism, unele persoane, a caror virsta este din ce in ce mai frageda, apeleaza la diverse metode pentru a avea pentru un timp senzatia ca viata este roz. Neavind posibilitatea si banii necesari pentru a-si procura droguri, iar alcoolul nesatisfacindu-i in totalitate, ei apeleaza la diverse medicamente care le creaza stari halucinogene. Aceste medicamente, luate ca atare sau in combinatie cu alcoolul, creaza cu timpul dependenta. Cu toate ca medicamentele in cauza pot fi procurate din farmacii numai pe baza de reteta, exista unele de acest fel, la cumpararea carora nu este necesara reteta. Pina si banalul antinevralgic, fasconal sau codenal, pentru durerile de cap, determina, in cazul folosirii indelungate, dependenta.
Cea mai periculoasa categorie de medicamente, cu efecte foarte nocive asupra creierului uman, mai ales in combinatie cu alcoolul sint cele din clasa anxioliticelor. Dintre aceastea face parte mult folositul Diazepam, dar si Meprobamatul, Clorazepamul. Consumate ca atare, nu neaparat in combinatie cu alcool, provoaca stari de euforie, siguranta de sine. Nivelul inalt de periculozitate pe care il prezinta consumul acestor medicamente, deriva din timpul scurt in care se instaleaza dependenta. Ingerate impreuna cu alcool, determina marirea potentialului halucinogen. La fel de periculoase sint si antidepresivele, cum este Antideprin, care, in timp, determina aceleasi efecte. Ultima gaselnita a tinerilor pentru a se droga este medicamentul Romparkin, folosit in mod normal in combaterea fenomenelor extrapiramidale la bolnavii de Parkinson. Dupa 9 pastile, consumatorul prezinta fenomene psihotice, este agitat si delireaza. Efectul este amplificat de consumul de alcool. "Am avut chiar recent un caz, un tinar, care, folosind acest medicament, si-a provocat stari de euforie in acest mod. Cei mai multi dintre tinerii care apeleaza la aceste metode provin din familii dezorganizate; peste 60 de astfel de intoxicatii au fost inregistrate de la inceputul anului. In 80% din aceste cazuri, intoxicatia a fost provocata de consumul de alcool si pastile, in special Diazepam ", a declarat Nicolae Vlad, directorul Spitalului de Psihiatrie din Botosani.
Mai ingrijorator este faptul ca, pe linga starile euforice create, acestea modifica comportamentul, suprima vointa si duc la deconectarea de real, conducind la fapte antisociale. Daca aceste medicamente sint luate initial din teribilism sau din curiozitate, odata instalata dependenta, tolerabilitatea organismului creste, astfel incit, pentru obtinerea efectelor scontate, dozele trebuie marite constant. In momentul in care concentratia din singe a substantelor psihoactive scade, apare sevrajul, care se caracterizeaza printr-o stare de disconfort general, anxietate, tremuraturi, transpiratie, voma. Toate aceste manifestari dispar odata cu ingerarea unei noi doze de astfel de excitante.
Cazuri de dependenta medicamentoasa apar si la persoanele adulte. Putina lume stie ca Antinevralgicul si Fasconalul contin cofeina. "Am avut cazuri in care adulti se plingeau de insomnii, desi persoanele respective nu consumau cafea. Din investigatii, am aflat ca luau citeva antinevralgice pe zi, care sint echivalente cu citeva cesti de cafea. Din nestiinta, aceste persoane au devenit dependente de cofeina ", a mai spus Nicolae Vlad. In cazul tinerilor, aceste situatii ar putea fi evitate daca s-ar manifesta mai mult interes din partea parintilor si a cadrelor didactice. Desi o ora de dirigentie pe saptamina este rezervata educatiei sanitare, in care sa li se explice tinerilor efectele nocive ale acestor substante, de cele mai multe aceste ore sint dedicate altor scopuri. (George BEIU, Lucian SIMINIUC)

Comentarii