Dosare penale la farmacii

marți, 15 ianuarie 2002, 00:00
4 MIN
 Dosare penale la farmacii

O buna parte din farmaciile botosanene reprezinta un adevarat pericol pentru sanatatea oamenilor. Ele detin si comercializeaza medicamente care pot deveni toxice, fara autorizatie sau pe baza uneia emise nu de Directia de Sanatate Publica (DSP) sau Inspectoratul de Sanatate Publica (ISP), ci de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM).
De la 1 iulie 2001 si pina in prezent, Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) a intocmit 22 de dosare de cercetare penala la administratori de farmacii sau drogherii din judet. Lucia Sabau, administrator al SC Drogherie SRL este cercetata pentru comercializarea fara autorizatie a medicamentelor adrenalina, papaverina si digoxin, Elena Pristavu si Mihai Orhei din Broscauti pentru comercializarea si utilizarea de adrenalina, stricnina si ergometrina, iar Tatiana Irimia din Vlasinesti pentru comercializarea de cofeina si papaverina. Tot pentru detinere sau comercializare de medicamente din categoria celor toxice sint cercetati penal Eugenia Stefanov, administrator la SC Profarm SRL Flaminzi, Cerasela Beteanu de la SC Nordex SRL Darabani si Liviu Sugar, de la farmacia umana din Hudesti. Toate aceste persoane risca pedepse cu inchisoarea de la 3 la 15 ani pentru ca au detinut sau comercializat medicamente cu continut toxic, fara a fi autorizate sa faca acest lucru. Unele dintre medicamentele mentionate consumate peste doza obisnuita au efect euforizant si sint folosite de catre tineri ca droguri, iar altele au un efect impulsiv asupra organismului, chiar si o mica abatere de la consumul prescris putind avea efecte nefaste asupra organismului. De exemplu, nu trebuie sa se ia mai mult de o pastila de digoxin pe zi, dupa cinci zile fiind necesara o pauza de medicamentatie.
Cele 22 de cazuri in care s-au intocmit dosare de cercetare penala administratorilor de farmacii sint intr-o buna masura consecinta unui sistem legislativ prafuit. Farmaciile care le detin si comercializeaza au nevoie de o autorizatie speciala. Lucru greu de crezut, autorizatiile pentru vinzarea de medicamente toxice nu sint eliberate de nici una din puzderia de institutii din domeniul sanitar si nici macar de Politie, ci tocmai Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM). Acest lucru este posibil datorita unui decret emis tocmai in 1979 si neabrogat. Potrivit acestuia, toate unitatile care produc, detin, cultiva sau comercializeaza substante sau produse toxice sint obligate sa fie autorizate de ITM. In acest fel, inspectorii ITM care de obicei trebuie sa se ocupe de munca la negru sau protectia muncii, ajung sa autorizeze vinzarea de digoxin, pilocarpina sau ergometrina. Inspectoratul Teritorial de Munca nu are insa printre inspectori nici macar un medic sau asistent de farmacie, dar autorizeaza detinerea sau comercializarea de medicamente cu continut toxic. Ei fac acest lucru folosindu-se mai putin de cunostintele medicale si aproape in totalitate de decretul amintit. Astfel, in vederea unei autorizari se urmareste, in principal, existenta unor dulapuri metalice, a unui registru special pentru tinerea unei evidente stricte a vinzarilor sau nominalizarea unor anumite persoane in masura sa lucreze cu aceste medicamente. "Nu avem medici, dar avem inspectori care se ocupa de aceste lucruri. In anexa decretului privitor la regimul produselor si substantelor toxice sint precizate exact substantele care intra sub incidenta decretului. Practic, farmaciile trebuie sa obtina aceasta autorizatie exact ca si unitatile industriale sau de orice alt tip care lucreaza cu substante toxice sau explozive", explica Radu Stroici, inspectorul sef al ITM.
Din cauza sistemului legislativ depasit, inspectorii de control din cadrul Inspectoratului de Sanatate Publica (ISP), care ar fi mult mai in masura sa ia decizii, nu pot face mai nimic in astfel de cazuri. Ei nu pot ridica autorizatia de functionare si nici nu o pot macar suspenda. "Aceasta autorizatie o poate ridica doar Inspectoratul Teritorial de Munca. Intre sarcinile noastre de serviciu nu este prevazuta ridicarea autorizatiei", afirma Ecaterina Chihaia, sef compartiment epidemiologic in cadrul ISP. Nici macar politistii nu pot ridica autorizatiile celor care comercializeaza medicamente cu continut toxic. "In ceea ce ne priveste, nu putem face decit sa constatam detinerea si comercializarea de substante toxice. Cred ca, in momentul in care se acorda autorizatiile de functionare, ar trebui sa se prevada ce se poate vinde si care sint medicamentele din categoria celor toxice si atunci totul ar fi perfect din capul locului", ne declara mr. Cristian Silveanu, seful compartimentului de prevenire din cadrul IPJ.
Cind i s-a relatat intreaga situatie prezentata, subprefectul Constantin Hutu, seful Centrului judetean de prevenire si consiliere anti-drog, a refuzat minute in sir sa creada ca ITM autorizeaza comercializarea de medicamente cu continut toxic. Dupa ce s-a interesat la institutiile din domeniu, ne-a declarat: "Pot sa consider ca, in acest domeniu, legislatia nu este completa". Cel putin oficial, pozitia farmacistilor este una neutra fata de cele relatate. "Trebuie sa existe ordine in acest domeniu, pentru ca nu se pot lasa astfel de produse pe mina oricui. Medicamentele sint mai diluate decit substantele toxice, dar trebuie totusi utilizate cu foarte mare precautie", afirma Alina Tincu, administatorul Unifarm Botosani. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii