Energeticienii nu cedeaza

luni, 19 iunie 2000, 23:00
4 MIN
 Energeticienii nu cedeaza

Greva electricienilor, declansata la inceputul acestei saptamini, a avut la Botosani efecte neasteptate. Luni dimineata, filiala "Electrica" a decuplat de la retea 38 de agenti economici, care inregistrau datorii totale de peste 6 miliarde lei. Prima unitate la care s-a tras heblul a fost RAJ "Apa" care a ramas fara energie electrica la sediul institutiei si la centrul de incasari din Bulevardul "Mihai Eminescu". Masura a avut insa o reactie in lant. RAJ "Apa", care datora "Electrica" SA circa 5 miliarde lei, a sistat la rindul ei furnizarea apei catre "Termica" SA care ii datora aceeasi suma de bani. Ramasa fara apa, "Termica" a oprit la rindul ei furnizarea apei calde catre populatie. Tot luni, pentru o datorie de 299 milioane lei, "Electrica" a oprit furnizarea energiei electrice si catre "Eltrans", care a fost nevoita sa-si traga tramvaiele pe linie moarta. Mai mult, intrucit spitalul de la Darabani nu achitase o datorie mai veche de circa 10 milioane lei, angajatii "Electrica" au debransat de la retea si sediul administrativ al institutiei sanitare.
Conducerea societatii "Electrica" SA Botosani sustine insa ca intre actiunile greviste declansate de confederatia "Univers" si sanctionarea debitorilor nu exista nici o legatura. "Este vorba de o relatie pur contractuala intre noi, ca furnizori de servicii, si agentii economici ca beneficiari ai serviciilor noastre. Conform contractului, avizele de debransare in cazul neachitarii datoriilor fusesera inaintate inca de acum cinci zile si ca atare nu pot fi puse in sarcina sindicalistilor", a declarat directorul marketing din cadrul "Electrica", Doina Vornicu. Printre ceilalti agenti economici debransati figureaza si societatea "Indor" Dorohoi, "Plafar" Botosani si cooperativa "Muncitorul" Saveni. Ieri, in semn de protest fata de dezinteresul manifestat de reprezentantii Guvernului fata de solutionarea revendicarilor lor, angajatii "Electrica" si-au incetat activitatea adunindu-se in curtea unitatii. Actiunea de ieri a avut insa efecte si asupra populatiei. Daca in cursul zilei de luni casieriile unitatii si-au desfasurat activitatea conform programului, ieri dimineata acestea au fost inchise. Zeci de botosaneni care au incercat sa-si achite facturile au fost opriti la portile institutiei pentru ca toate ghiseele erau inchise. Pentru ca unii riscau sa plateasca penalitati daca nu achitau facturile in cursul zilei de 20, intre botosaneni si sindicalisti a izbucnit un conflict verbal. La presiunea oamenilor, in jurul orei 11,30 doua din cele sapte caserii ale unitatii au fost deschise.
Dupa cum a declarat Relu Covaliu, liderul sindicalistilor din "Electrica", principalele nemultumiri ale angajatilor CONEL sint legate de fapt de aplicarea de catre Guvern a prevederilor Ordonantei 58/2000 si fata de proiectul de privatizare a sistemului energetic national conceput de Executiv. Sindicalistii considera Ordonanta 58 drept neconstitutionala pentru ca prin aplicarea ei anuleaza unele prevederi ale contractului colectiv de munca. "Ordonanta 58 vine in contradictie cu prevederile art. 38 din Constitutie care precizeaza ca toate contractele colective de munca sint garantate in Romania. In plus, prin aplicarea programului de privatizare propus de Guvern, care se bazeaza pe vinzarea pe bucata a CONEL, riscam sa pierdem independenta nationala energetica si sa devenim numai o piata de desfacere. Guvernul trebuie sa inteleaga ca fara semnarea unui document prin care sa fie solutionate revendicarile noastre, conflictul de munca nu poate fi incheiat", a declarat Relu Covaliu.
Desi discutiile dintre Guvern si Confederatia "Univers" fusesera reluate in cursul diminetii de luni, pina la ora 14 nu se ajunsese la un consens. In cursul zilei de ieri liderul sindicalistilor Relu Covaliu, intr-o discutie cu directorul marketing Doina Vornicu, atragea atentia ca actiunea grevista risca sa iasa de sub control, sindicatul declinindu-si orice responsabilitate. Riscurile continuarii grevei sint destul de mari intrucit in cadrul acelei treimi din activitate asigurata de sindicalisti nu se garantau decit echipele de interventii, personalul de la punctele de transformare si functionarea celor doua caserii. In aceste conditii, sistemul energetic risca sa fie supraglomerat, riscurile producerii unei avarii de proportii fiind din ce in ce mai probabil. "Oricum, de la incetarea grevei si pina la reintrarea activitatii in normal va trece mult timp intrucit actictivitatea la nivelul sistemului energetic nu inseamna numai incasari si interventii", a declarat Doina Vornicu. Conducerea "Electrica" nu exclude posibilitatea ca in cazul nerezolvarii conflictului de munca sa aiba de suferit si populatia. Conducerea unitatii considera insa ca vinovat de actuala staret se face numai Guvernul. "Nu este in puterile noastre sa solutionam acest conflict. Daca exista bunavointa cred ca acest conflict de munca putea fi evitat", a mai declarat Doina Vornicu. Sindicalistii sint hotariti insa sa nu cedeze decit in situatia in care revendicarile lor vor fi solutionate. (S.GHEORGHIU)

Comentarii