Guvernul pune comertul dupa gratii

vineri, 24 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Guvernul pune comertul dupa gratii

Patronii de magazine, buticuri sau tonete vor trebui, de aici incolo, sa ia toate masurile pentru a se proteja impotriva hotilor. Potrivit unei recente Ordonante de urgenta a Guvernului, care modifica Legea 18/1996, "conducatorii unitatilor sint obligati sa asigure paza, mijloacele de protectie si sistemele de alarma impotriva efractiei, in locurile de pastrare, depozitare si manipulare a bunurilor si valorilor". Cu alte cuvinte, orice agent economic va trebui sa isi monteze fie gratii, geamuri securizate, usi si incuietori dintr-un material rezistent, fie echipamente electronice cu semnalizare acustica si optica. Seful Politiei municipiului Botosani, col. Costica Holca, a declarat ca politistii se vor ocupa in mod serios de aplicarea acestei legi si va cere tuturor patronilor sa isi asigure bunurile, fie prin gratii, geamuri securizate, fie prin sisteme de alarma. Holca afirma ca este mai greu sa impui micilor intreprinzatori sa isi monteze la fiecare toneta cite un sistem de alarma, insa spune ca acestea vor trebui sa aiba cel putin gratii, geamuri si usi mai sigure.
Pe linga multele formulari ambigue din lege prima intrebare este ce vor mai face politistii, jandarmii si gardienii publici daca oamenii trebuie sa isi securizeze tot, de ce mai dam bani peste tot pentru asta si asa cu ce se vor mai ocupa ei, in general. Al doilea aspect si cel mai important este cel estetic pentru ca va imaginati cum va fi orasul, tot o gratie si un sistem de alarma ca un tarim al hotilor. "Monitorul" a mai ridicat aceasta problema care se generalizeaza in Romania. Toti sintem priviti ca niste infractori din cauza a zece nenorociti care au spart trei chioscuri si o bodega. Dar daca guvernul Isarescu ne obliga sa ne punem gratii inseamna ca stiu ei ceva despre viitorul tarii. Asa ca fiecare unitate trebuie sa isi intocmeasca un plan de paza, avizat de politie ( alte acte pe capul amaritului care are un chiosc). Chiar si la montarea unui sistem de alarma apare ceva. Trebuie unul avizat de politie cum ca apartine unui producator certificat de romani. Ce treaba are guvernul cu sistemul de alarma al unui cetatean oarecare nu stim. Dar banuim. Adica sisteme de alarma au voie sa aduca doar citiva "initiati" celelalte aduse de alti intreprinzatori nu sint certificate si initiatii se imbogatesc. Este acelasi sistem de imbogatire ca in cazul cintarelor electronice sau caselor de marcat fiscale.
Montarea gratiilor la tonete pare insa a nu fi pe placul municipalitatii. Viceprimarul municipiului Botosani, Ion Ilie considera ca "realizarea de gratii la tonete ar fi nu numai costisitoare, dar si inestetica si ar iesi din planul urbanistic general al municipiului, aprobat in acest an". Pina acum Primaria a impus micilor comercianti stradali sa-si valorifice marfa prin intermediul modulelor din aluminiu a caror dimensiune nu trebuie sa depaseasca 6 m.p. si al caror amplasament nu trebuie sa stinjeneasca circulatia pietonala, insa in nici un caz nu a impus confectionarea de gratii pentru tonete. Montarea unui sistem de alarma poate costa peste 5 milioane de lei. Nici gratiile nu sint prea ieftine. Confectionarea unui grilaj metalic costa peste un milion de lei. Mai mult, la Botosani tonetele sint confectionate, la solicitarea expresa a Primariei, din aluminiu. Asa ca trebuie pomenita si dificultatea tehnica de a suda bare de fier sau cine stie ce pe module de aluminiu, lucru destul de dificil sau ineficient ca protectie impotriva hotilor care pot rupe barele respective lipite pe aluminiu cu mina stinga si stind intr-un picior.
In acest caz, singura solutie pentru patroni este sa isi monteze geamuri securizate rezistente ( care sint o gluma pentru un hot hotarit, ginditi-va la cit de rezistente la pietre sau rangi sint parbrizele de exemplu) si incuietori foarte dure ( care sint inutile daca ai un chiosc cu geamuri). Desi gardienii publici sint platiti din bugetul local, in baza unui contract cu Primaria, acestia nu asigura securitatea magazinelor si tonetelor din oras decit contracost, pe motiv ca ei vegheaza doar la ordinea si linistea publica.
Asigurarea cu mijloace de protectie sau cu sisteme de alarma este obligatorie si pentru firmele care vor fi infiintate in viitor. Potrivit noului act normativ, "in proiectele de executie a constructiilor destinate producerii, pastrarii sau detinerii unor bunuri sau valori importante ori a lucrarilor de modernizare, modificare si transformare a acestora trebuie sa se prevada construirea sau introducerea mijlocarelor de protectie mecano-fizice si instalarea sistemelor tehnice de paza si alarma impotriva efractiei". Seful Politiei municipale Botosani, col. Costica Holca, sustine ca noul act normativ va trebui respectat de fiecare agent economic, in asa fel incit numarul spargerilor de magazine sa fie redus. "Noi vom face tot posibilul sa punem in aplicare noua Ordonanta. Pina acum exista Legea 18 care nu prea a fost respectata de patroni. Vom avertiza fiecare unitate ca trebuie sa ia masuri pentru a-si asigura paza bunurilor si valorilor. Vom lasa un termen pina la 31 decembrie ca fiecare patron sa isi remedieze eventualele lipsuri, in caz contrar vor trece la aplicarea directa a sanctiunilor", a declarat col. Costica Holca.
Amenzile prevazute pentru cei care nu isi vor monta gratii, geamuri securizate sau sisteme electronice de alarma sint si ele foarte mari, intre 2 si 5 milioane de lei. Deci avem de-a face cu un nou paradox romanesc: pentru ca hotii s-au apucat de spart magazine, patronii acelor magazine vor fi amendati. Adica dupa ce ti-a luat cineva tot din casa, mai vine si politia si iti da si amenda pentru ca ala te-a furat. De intarirea fortelor de politie si gardieni publici care sa vegheze la siguranta noastra, solutie care ar fi adoptata in orice tara normala din lume, nu se pomeneste nimic, evident. Mai bine sa ne plimbam pe linga gratii. (Cristian LUPASCU, Catalin MORARU)

Comentarii