Parcurile industriale primesc facilitati fiscale

duminică, 16 septembrie 2001, 23:00
2 MIN
 Parcurile industriale primesc facilitati fiscale

Statul va incuraja dezvoltarea zonelor in care firmele se vor asocia si vor infiinta parcuri industriale. Guvernul a adoptat recent un act normativ care prevede acordarea de unor facilitati fiscale pentru zonele delimitate in care se desfasoara activitati economice, de cercetare stiintifica sau de dezvoltare economica in scopul valorificarii fortei de munca disponibile si a resurselor din zona. Parcurile industriale vor putea fi constituite prin asocierea agentilor economici intre ei sau a agentilor economici cu autoritatile administratiei publice sau cu institutele de cercetare ori cu unitatile de invatamint superior. Ele vor fi administrate de societati comerciale care vor obtine de la Ministerul Dezvoltarii si Prognozei titlul de parc industrial si care vor incheia contracte comerciale cu persoane juridice romane sau sucursale ale companiilor din strainatate, care pot desfasura activitati specifice parcurilor industriale.
Infiintarea unui astfel de parc industrial este conditionata de existenta unei suprafete de teren de cel putin zece hectare, care sa se afle in proprietatea sau in folosinta societatii care solicita titlul de parc industrial pe o perioada de cel putin 30 de ani. Terenul trebuie sa aiba acces la un drum national sau european si trebuie sa fie liber de orice sarcini. Firmele care vor constitui si dezvolta parcuri industriale vor beneficia de scutirea de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinatiei sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului, pentru societatea-administrator. De asemenea, agentii economici care realizeaza investitii in constructii pentru transportul si distributia energiei electrice, a energiei termice, a gazelor naturale si a apei vor beneficia de o deducere din profitul impozabil a unei cote de 20% din valoarea investitiilor realizate in parcul industrial. Firmele care investesc in parcuri industriale vor beneficia si de aminarea, pe perioada de realizare a investitiei respective, pina la punerea in functiune a parcului industrial, a platii taxei pe valoare adaugata pentru materialele si echipamentele necesare realizarii sistemului de utilitati din interiorul parcului, precum si a conexiunilor parcului la magistralele sau la retelele existente de utilitati.
Prefectul Costica Macaleti a anuntat ca primul astfel de parc industrial ar putea fi constituit in zona industriala a Botosaniului, in spatiile fostei Uzini Textile Moldova. Prefectul de Botosani sustine ca cel mai interesat sa faca investitii intr-un parc industrial la Botosani este actionarul principal al societatii Firmelbo, cel care vrea sa isi dezvolte afacerea. Partea italiana vrea sa investeasca circa 15 milioane de dolari pentru infiintarea la Botosani a unei mari filaturi. (Cristian LUPASCU)

Comentarii