Privatizarile suspecte, verificate de Curtea de Conturi

marți, 23 octombrie 2001, 23:00
2 MIN
 Privatizarile suspecte, verificate de Curtea de Conturi

Privatizarile din perioada 1996 – 2000 suspectate ca ar fi fost frauduloase nu vor mai face obiectul verificarilor corpului de control al prefectului sau al filialei Botosani a Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS). Dupa ce organismele mentionate au facut luni de zile demersuri la Ministerul Administratiei Publice si conducerea centrala a APAPS pentru ca dosarelor cu presupuse ilegalitati sa fie aduse in oras si au si reusit sa intre in posesia a 11 dintre acestea, s-a renuntat la ideea controlarii acestora. Motivul principal al schimbarii totale a opticii in aceasta privinta tine oficial de o lege deja aprobata de Camera Deputatilor si care va fi discutata si in Senat, prin care Curtea de Conturi este abilitata sa verifice modul in care s-au efectuat privatizarile. "Din punctul meu de vedere, cred ca este mai bine ca verificarile sa fie facute de Curtea de Conturi, adica o institutie independenta, decit ca acest lucru sa fie facut de APAPS, organism care a fost implicat in privatizari", ne declara prefectul Costica Macaleti (foto).
In aceste conditii, APAPS, care la Botosani are doar doi angajati, se va mai ocupa doar de postprivatizare, in sensul urmaririi modului in care sint respectate clauzele contractelor semnate de cumparatori cu fostul FPS. Astfel, functionarii APAPS se vor ocupa de recuperarea dividendelor cuvenite Autoritatii pentru Privatizare, de mijlocirea semnarii contractelor de performanta intre directorii intreprinderilor cu capital majoritar de stat si APAPS Bucuresti, reactualizarea societatilor comerciale aflate in lichidare si recuperarea creditelor pe care fostul FPS le-a acordat unitatilor privatizate pentru dezvoltare sau plata facturilor la energia electrica si gaz metan. "Vom avea de lucru fantastic de mult", afirma Timica Baltaru, reprezentant al APAPS Botosani.
Autoritatea pentru Privatizare are de recuperat de la agentii economici privatizati circa 5,3 miliarde lei, reprezentind dividendele si penalitatile neplatite din 1992 si pina in 1999, de la 1 ianuarie preconizindu-se ca angajatii APAPS sa primeasca salarii in functie de incasarile pe care le fac. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii