Rezultatele primelor luni cu PDSR la cirma

miercuri, 23 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Rezultatele primelor luni cu PDSR la cirma

87,8% din ce si-a propus puterea locala sa faca in primul trimestru a fost transpus in practica pina la 31 martie a.c. Cel putin asa spun reprezentantii PDSR. Ieri, in sala mare a Palatului Administrativ, in prima zi de aplicare a noii legi a administratiei, a avut loc intilnirea celor mai importante 133 persoane din Botosani. Acestea formeaza Comisia Judeteana Consultativa, care inlocuieste fosta Comisie Administrativa si grupeaza conducerile prefecturii, ale Consiliului Judetean, cei 72 de primari de comune, orase si municipii, sefii serviciilor si directiilor descentralizate, comandantii de inspectorate, sefii de regii si sucursale ale unor societati nationale. Cei prezenti au analizat stadiul realizarilor din primele trei luni, cu alte cuvinte s-a facut primul bilant al guvernarii locale PDSR.
In cadrul programului de dezvoltare economico-sociala care inglobeaza cele mai importante activitati ce trebuie desfasurate anual in judet, in primul trimestru au existat 98 de prioritati din care s-au realizat 84, adica 87,8% din ceea ce s-a programat. In primul rind nu s-a reusit realizarea nici unui parc industrial care sa adune laolalta doua-trei societati si care sa duca la crearea citorva zeci noi locuri de munca. Apoi, in ciuda eforturilor depuse de autoritatile locale, nu s-a reusit pina la aceasta data sa se infiinteze un serviciu sanitar-veterinar si nici unul fitosanitar la vama Stinca-Costesti. De la Botosani au fost trimise solicitari in acest sens numai ca Ministerul Agriculturii a refuzat sa autorizeze acest lucru, considerind inoportuna deschiderea unui asemenea serviciu.
De altfel, cel mai prost se pare ca stam in ceea ce priveste sanatatea. Din cele 13 programe pe trimestrul I ale Directiei de Sanatate Publica s-a reusit realizarea a doar patru. Este vorba de imunoprofilaxie (in care s-au investit 285,9 milioane lei), supravegherea sanatatii in colectivitatile de copii (245,7 milioane lei), supravegherea factorilor de risc din medicina muncii (66,5 milioane lei) si protectia starii de sanatate a mamei si a copilului (400 milioane lei). Celelalte noua programe nu au fost transpuse in practica din cauza lipsei mijloacelor financiare, sperindu-se in inceperea derularii lor dupa terminarea defalcarii bugetului pe 2001. Directia pentru Cultura nu a mai organizat "Zilele teatrului botosanean", actiune ce trebuia sa aiba loc in perioada 15 – 30 aprilie din lipsa a 200 milioane lei, in timp ce editia a saptea a Festivalului Etniilor a fost reprogramata din 3 – 5 mai pentru luna septembrie tot din lipsa banilor. Nici din punctul de vedere al protectiei mediului nu stam pe roze, doar 21 de comune din judet amenajind pina la aceasta ora rampe de gunoi, 37 fiind in curs de construire, in timp ce alte zece primarii nici macar nu au demarat lucrarile. Totodata, programul judetean de gestiune a deseurilor urbane si industriale care trebuia sa fie realizat de Inspectia pentru Protectia Mediului nu s-a mai prezentat pe 30 martie, el fiind aminat pentru luna septembrie a.c. In privinta aplicarii legilor fondului funciar, pina la 15 mai au fost emise 13,86% titluri de proprietate din ce se programase pentru intregul an, lucru care pune sub semnul intrebarii posibilitatea de a ajunge la 70% titluri emise pina la finalul lui 2001, lucru solicitat de guvern.
Din suprafata totala arabila a judetului de 232.649 hectare nu au fost arate pina acum doar 11.633 ha, adica un procent de doar 5%, cresterea terenurilor lucrate fata de anii precedenti fiind una considerabila daca ne gindim ca inainte de 2.000 la Botosani ramineau cite 30.000 – 40.000 de hectare nearate. Totodata s-au fertilizat cu ingrasaminte chimice 72% din terenurile programate si s-au erbicidat 33.033 ha din 38.803, adica 85% din suprafetele cultivate cu cereale paioase. Mai mult decit atit, insamintarile la paioase s-au realizat la aceasta ora la un nivel de 95% din program.
In ceea ce priveste invatamintul, participarea elevilor la olimpiadele nationale depaseste media Inspectoratelor Scolare din celelalte judete. De asemenea, pina la finele anului viitor se vor construi 35 noi scoli cu bani de la Banca Mondiala, in timp ce pentru alte 189 unitati de invatamint ce necesita consolidari se incearca accesarea unor programe finantate de MEC. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a creat 65 locuri de munca in folosul comunitatii prin patru contracte incheiate cu primaria Darabani si Directia de Drumuri. Desi nu a fost specificate expres in programul de dezvoltare pe 2001, printre bilele albe ale noii puteri locale pot fi trecute obtinerea pentru judet a aproape celor mai mari sume din tara pentru echilibrarea bugetelor locale, respectiv subventionarea energiei termice si, bineinteles, accesarea programului de 6 milioane dolari pentru dezvoltarea rurala de catre conducerile CJ si a prefecturii. "Este loc de mai bine. Nu am facut inca o evaluare exacta a sectoarelor care sa ma nemultumeasca dar doresc ridicarea vitezei actiunilor pentru a face si mai mult decit pina acum", ne declara prefectul Costica Macaleti la primul bilant de la preluarea puterii locale. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii