Seceta afecteaza si societatile din zona industriala

marți, 13 iunie 2000, 23:00
2 MIN
 Seceta afecteaza si societatile din zona industriala

Efectele secetei din ultima perioada de timp au inceput sa fie resimtite si de societatile din zona industriala. Fata de luna trecuta, vinzarile SC Forma SA au scazut de la 5 miliarde lei la 3 miliarde. Directorul executiv al Forma Iulian Macovei spune: "In acest sezon erau foarte cautate piesele de schimb pentru combine si tractoare. Scaderea vinzarilor se reflecta si in plata salariilor pe care le acordam cu intirziere."
Si SC Mecanex SA trece prin momente grele, societatea fiind unul dintre producatorii principali de pompe si motopompe pentru irigatii. Reprezentantii Mecanex spun ca in citeva saptamini ar putea pune pe picioare sistemele de irigatii din judetul Botosani si din tara. "Am lansat asemenea oferte in mai multe judete, insa nu am primit nici o comanda. Producem pompe si motopompe pe care le desfacem la preturi accesibile chiar si pentru producatorii agricoli particulari," a declarat directorul executiv al Mecanex Simion Drelciuc. El a mai adaugat ca sistemul de irigatii din judet a fost distrus incepind cu 1990, iar repunerea lui in functiune ar necesita investitii enorme. Drelciuc crede ca in cazul in care exista conductele, statiile de pompare ar putea fi reparate in cel mai scurt timp.
Si SC Prolacom SA are de suferit de pe urma secetei, problema principala reprezentind-o colectarea materiei prime. "Crescatorii de animale prefera sa-si pastreze laptele pentru consumul propriu. In ultima saptamina am achizitionat cu 5% mai putin lapte decit saptamina trecuta cu toate ca Prolacom este cu platile la zi catre furnizorii de materie prima," a declarat Liviu Todoran, directorul Prolacom Botosani.
Majoritatea pasunilor au fost distruse de soarele puternic si de lipsa apei, iar taranii procura cu greu hrana pentru animale. In unele zone din judet chiar si apa pentru adapatul acestora a devenit o problema deoarece cursurile de apa au inceput sa sece la fel ca si fintinile si puturile. Si societatile de morarit si panificatie isi procura cu greu materia prima. Producatorii agricoli care au inca stocuri de griu din recolta anului trecut refuza sa-l vinda. Dupa toate probabilitatile in citeva saptamini pretul piinii va fi din nou modificat. Ultima scumpire a produselor de morarit si panificatie s-a produs in urma cu aproximativ doua saptamini, cind preturile au crescut cu 10%. (Dragos VIZITEU)

Comentarii