Tarimul reclamagiilor

joi, 02 august 2001, 23:00
4 MIN
 Tarimul reclamagiilor

Botosanenii s-au dovedit a fi cei mai reclamagii dintre romani in primele sase luni ale acestui an. Ministerul Administratiei Publice a cerut tuturor prefecturilor sa prezinte o situatie cu petitiile depuse de cetateni in semestrul intii din 2001. Cu 8.944 adrese si reclamatii remise institutiei ce reprezinta guvernul in teritoriu, judetul Botosani ocupa detasat primul loc pe tara, fiind urmat la o distanta apreciabila de Iasi, cu 6.001 plingeri si Suceava, cu 5.897.
Din cele aproape 9.000 de reclamatii ajunse la prefectura, 68% tin de fondul funciar, 12% de ajutoare sociale, 8% reclama abuzuri ale autoritatilor, un procent de 12% cumulind tot felul de alte probleme.
In ceea ce priveste chestiunile funciare, cele mai frecvente plingeri se refera la neacordarea pamintului pe vechile amplasamente, la vecini sau alte persoane care au ocupat abuziv terenurile detinute de proprietar si la decizii ale comisiilor judetene de fond funciar. "Intr-o anumita masura este normal sa se intimple asa ceva deoarece, in comparatie cu judetele din Transilvania, in Moldova nu a existat o carte funciara. Apoi, din 1991 si pina in prezent au existat o succesiune de acte normative – legile 18/1991, 169/1997, 1/2000 si ordonanta de urgenta 102/2001 – toate privitoare la restituirea pamintului", ne declara Mihai Elvadeanu, directorul directiei controlul legalitatii actelor, contencios administrativ si fond funciar din cadrul prefecturii.
Interesant este insa faptul ca, din totalul de 8.944 reclamatii primite de prefectura, circa 75% sint chestiuni care nu intra in competenta acestei institutii. Multe persoane reclama lucruri care trebuie solutionate de primarii si consilii locale, altele solicita schimbarea unor hotariri judecatoresti, un numar insemnat de cetateni solicitind prefecturii locuri de munca sau ajutoare sociale. "Primarii, secretarii si functionarii primariilor nu au creat un sistem prin care sa raspunda rapid la petitii si observam ca oamenii nu au incredere in ei, lucru care este foarte grav. Cetatenii se adreseaza prefecturii, cind de fapt primariile sint cele abilitate sa le rezolve petitiile. Totodata, sint persoane care ne cer sa intervenim in procese, sa punem la punct judecatori despre care spun ca sint corupti, aceste chestiuni nefiind de competenta noastra", mai spune Elvadeanu. Pe linga botosanenii care efectiv au plingeri serioase de semnalat, exista insa si reclamagii de profesie, fiind cunoscute cazuri de cetateni care, desi au primit raspuns de la prefectura, au trimis de la inceputul anului cite 20 de adrese institutiei.
De exemplu un botosanean i-a cerut prefectului sa ii rezolve un diferend cu fosta sotie. Desi divortat, dar probabil sentimental, acesta i-a acordat fostei consoarte o anumita suprafata de teren fara sa ii ceara vreun ban. Mai putin sentimentala, ex-sotia, dupa ce a preluat terenul, i l-a dat fiicei, insa nu degeaba, ci pe o suma consistenta de bani. Aflind de acest lucru, barbatul s-a infuriat si i-a cerut inapoi pamintul fostei sotii. Cum aceasta a refuzat, iar el a pierdut procesele intentate, el i-a cerut tocmai prefectului sa ii inapoieze pamintul.
Nu doar botosanenii s-au gindit insa sa ii ceara ceva lui Costica Macaleti. Zilele trecute, prefectura a primit o adresa de la un cetatean din New York. Acesta se numeste Robert Mandelbaum, este evreu si cere prefecturii sa il ajute sa gaseasca dovezi despre originile familiei sale in Romania. "As dori sa se procedeze la o cercetare a documentelor din trei orase care au apartinut fostului raion Dorohoi, din regiunea Moldova: Saveni, Herta sii Calinesti. (…) Ma intereseaza datele de nastere, deces, casatorie, divort, precum si alte date culese prin recensamint", solicita Mandelbaum in scrisoarea remisa prefecturii. In patru pagini, acesta isi prezinta arborele genealogic, cu o multitudine de nume si prenume, politicos, la final multumind anticipat prefecturii. "Este prima scrisoare de acest fel pe care am primit-o", afirma Adriana Daniliuc, purtator de cuvint al prefecturii. Dupa ce i s-a tradus scrisoarea, prefectul a dispus sa se ia legatura cu primaria Saveni pentru a se raspunde totusi, in limita posibilitatilor, americanului Mandelbaum.
Raportat la cele 180 zile pe care s-a facut centralizarea, rezulta ca, zilnic, prefectura a primit cite 50 de plingeri. De asemenea, tinind cont de populatia judetului, care este de circa 461 de mii, ar insemna ca un botosanean din 52 a trimis cite o sesizare sau o reclamatie prefecturii. Comparativ, judete considerabil mai mari decit Botosaniul, precum Brasov, Cluj sau Constanta, au inregistrate doar 2.536, respectiv 1.516 si 3.218 plingeri, in timp ce judete cu o situatie economico-sociala asemanatoare Botosaniului, au parte la rindul lor de mai putine petitii, prefectura Giurgiu receptind in primele sase luni doar 2.005 plingeri. "Sintem cei dintii reclamagii, acesta este adevarul. Noi nu vrem insa sa jignim cetatenii, deoarece este dreptul lor constitutional sa depuna petitii. Cind se schimba guvernul este normal sa apara tot felul de sesizari. Fenomenul ne preocupa si incercam sa rezolvam situatia", afirma Mihai Elvadeanu. Din cele 8.944 reclamatii receptate, prefectura a rezolvat in jurul a 66%.
Pentru remedierea intregii situatii prefectura intentioneaza sa organizeze mai multe intilniri cu secretarii comunelor, oraselor si municipiilor, pe zone geografice; reprezentantii guvernului vor sa afle astfel care sint motivele pentru care nu se rezolva pe plan local o sumedenie de probleme si de ce oamenii sint trimisi la prefectura. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii