Urban Serv presteaza servicii de lux

joi, 25 ianuarie 2001, 00:00
8 MIN
 Urban Serv presteaza servicii de lux

Asa cum promiteam revenim astazi cu noi informatii despre activitatea SC Urban Serv SA si cu punctele de vedere ale unitatii fata de aspectele semnalate de noi. Societate a Consiliului Local, Urban Serv a cistigat la inceputul anului 1999 licitatia organizata de municipalitate pentru salubrizarea municipiului, contractul derulindu-se si in momentul de fata. Ea este singura unitate din oras care se ocupa de ridicarea, transportul si neutralizarea gunoiului, atit de la agentii economici, cit si de la populatie. Neavind concurenta in domeniu, Urban Serv practica o politica de preturi care isca cel putin semne de intrebare.
Ca sa ridice un container de gunoi pentru un agent economic, Urban-Serv cere peste 600.000 lei
Astfel, in ceea ce priveste relatia cu persoanele juridice, pentru ridicarea unui singur container de gunoi, transportul acestuia la groapa de gunoi si probabil neutralizare, s-a ajuns sa se plateasca mai mult de jumatate decit salariul minim pe economie. Unul dintre investitorii privati din municipiu ne-a aratat un facturier, in care, pentru transportul a patru metri cubi de gunoi din luna noiembrie 2000 a trebuit sa plateasca 523.695 lei. Acestia nu au fost insa singurii bani platiti Urban-Serv. Pentru aceeasi luna a trebuit sa se mai vireze in contul societatii inca 153.671 lei reprezentind taxa de inchiriere a containerului. In total, pentru un container de gunoi a trebuit sa plateasca 677.366 lei. Din centrul orasului si pina la groapa de gunoi o masina a Urban Serv transporta containerul pe o distanta de trei kilometri. Socotind drumul dus-intors si, tinind cont de faptul ca autovehiculele de acest tip consuma circa 25 l/100 kilometri, ar rezulta ca pe 6 kilometri consuma maxim doi litri de motorina. Avind in vedere pretul actual al motorinei, care la Petrom este de 12.700 lei, rezulta ca, din cei 523.695 lei platiti, doar 25.400 lei reprezinta pretul combustibilului. Chiar si scazind TVA-ul de 83.615, tot ar ramine o suma de 414.680 lei. "Tariful este problema celui care contracteaza, este problema celor doua societati. Daca acest pret este mare sau mic nu facem acum o analiza pentru ca este problema celor doi contractanti", afirma Constantin Zarnescu, purtator de cuvint al Urban Serv. Dat fiind acest tarif, respectivul investitor care a dorit sa isi pastreze anonimatul ne-a spus ca prefera sa cada la intelegere cu unul dintre soferi si acesta sa ii transporte gunoiul pentru mai putini bani. "Noi am dorit chiar sa ne transportam singuri gunoiul numai ca nu ni-l primeste la groapa", marturiseste patronul botosanean.
Facturile Urban-Serv mai scumpe decit gazul
Intrebari nu isca insa doar modul de tarifare al serviciilor prestate catre agentii economici, ci si cel la populatie. Acum, cind aproape 70% din populatia orasului si-a montat apometru pentru a plati doar apa care o consuma, cind lumea a inceput sa isi dispuna contoare individuale pentru gaz si cind Termica a anuntat ca vrea sa monteze gigacalorimetre, Urban Serv nu factureaza gunoiul la asociatii in functie de numarul containerelor ridicate intr-o luna ci pe persoana, percepind 9401 lei/pers./luna. Astfel, daca de la o asociatie se ridica intr-o luna zece containere si de la alta unul singur, locatarii de la ambele grupari trebuie sa dea aceeasi bani la Urban Serv. "Noi am fost printre ultimele asociatii din oras care am acceptat sa platim gunoiul per persoana. La scurt timp dupa ce s-a trecut de la facturarea pe container la cea pe persoana factura catre Urban Serv aproape ca s-a dublat. Contractul pe care noi l-am semnat cu ei expira in curind si noi dorim sa platim din nou dupa volumul gunoiului ridicat. Pe persoana este trecut la gunoi si copiii, de la care, pina la cinci-sase luni, aproape ca nici nu ai ce gunoi sa duci", ne declara Consuela Petrea, administrator contabil al asociatiei 43. Astfel s-a ajuns la situatia paradoxala ca, la asociatia mentionata, in luna septembrie a anului precedent, factura la gunoi sa fie de 12.381.117 lei iar la gaz de doar 9.979.895 lei. Prevazatoare, Urban Serv a remis deja asociatiei un formular in care se solicita precizarea numarului de persoane pentru care se va presta servicii. "Domnul presedinte a spus ca semnarea contractului se va face doar dupa ce el va fi discutat in sedinta de comitet", precizeaza Consuela Petrea. Referitor la modul de facturare a prestatiilor la asociatii, Constantin Zarnescu spune: "Asa este legal si normal sa se factureze intrucit este vorba de un pret avizat de institutiile in drept. Nu se poate vorbi despre dublarea facturii deoarece fiecare om plateste in parte serviciile prestate de societate".
Societatea practica cele mai mari tarife in complexele comerciale din oras
Desi este societate a carui actionar unic este Consiliul Local, institutie a carei membri sint desemnati prin vot de catre populatie si care trebuie sa reprezinte in municipalitate interesul cetatenilor, societatea Consiliului Local practica in complexele comerciale unele dintre cele mai mari tarife din oras. Astfel, daca in noua piata agroalimentara deschisa in apropierea garii, pretul lunar de inchiriere al unei boxe este de patru-cinci milioane lei, pentru boxele din partea centrala a halii de carne a Urban Serv-ului trebuie sa se achite 276.000 lei pe zi desi facilitatile (chiuveta, apa calda) sint aceleasi. De asemenea, daca in noua hala de legume se plateste 300.000 lei/luna pentru o masa, in hala de legume a Urban Serv tariful este de aproximativ 700.000 lei/luna. Mai mult, daca pentru o masa in aer liber, in bazarul Tati se achita 225.000 lei/luna, in Piata Centrala a Urban Serv-ului se plateste de la 600.000 lei pina la 1,2 milioane lei. Sigur ca, intre complexele Urban Serv si ale celorlalte firme exista si preturi mai mici de prima parte, insa cazurile sint mai putine decit cele evidentiate de noi si tin mai ales de marfa comercializata pentru ca, un profit obtii vinzind cartofi si altul comercializind casetofoane. "Toate preturile din piata sint stabilite numai prin licitatie si astfel ele sint cele stabilite de cel care a licitat. Domnul Paul Popa (n.r.- patronul complexului agroalimentar din zona garii) si-a facut propriul studiu si propriile preturi. Este o tehnica de atragere a clientelei intr-o zona noua si este problema lui", explica purtatorul de cuvint al Urban Serv. In legatura cu pretul de 276.000 lei practicat la boxele centrale din hala, persoana mentionata afirma: "Acestea sint pentru producatorii particulari care vin ocazional in piata, spatiile de aici necomparindu-se cu altele din alta zona".
Staruind in continuare asupra pietelor trebuie sa spunem ca neamuri de gradul intii ale unor angajati ai Urban Serv au boxe si tarabe prin hala. Cum am aratat, acestea se adjudeca la licitatii. Aceste licitatii sint organizate insa de societate astfel incit un salariat al societatii poate ajunge sa determine oferta cea mai buna si intre un necunoscut si un neam apropiat. "Nu exista nici un fel de discriminare din punctul de vedere al legii privind participarea la licitatii. Nu cunosc o reglementare care sa ingradeasca intr-un fel dreptul la licitatie. Toti agentii economici platesc impozitele in conformitate cu prevederile legale", arata Constantin Zarnescu. In mod normal ceilalti comercianti ar trebui sa fie nemultumiti de participarea la licitatie a neamurilor angajatilor Urban Serv. Pentru multi dintre ei explicatia este intr-un fel simpla. Dupa cum s-a mai aratat in Monitorul, multi dintre comerciantii din piata nu sint in realitate producatori, ei vinzind marfa in baza unei procure a detinatorului de pamint, in timp ce altii au acte de proprietate asupra unui hectar, doua. Astfel se ajunge in situatia ca aceeasi oameni care detin de unu-doua hectare sa vinda un an de zile si rosii si pepeni si castraveti si ardei si vinete si capsuni si asa mai departe. Din puncte de vedere legal Urban Serv nu are mijloace pentru a stopa acest fenomen, dar ar putea sa faca interventii repetate catre municipalitate si justitie in care sa prezinte situatia si sa solicite o solutionare a problemei. Societatea nu face insa extraordinar de multe demersuri pe aceasta linie, la rindul lor, comerciantii, preferind sa inchida ochii in cazurile in care la licitatii participa si fratele unuia dintre salariati.
Lunar, societatea factureaza de la populatie 1,03 miliarde lei
In municipiul Botosani traiesc aproximativ 127.000 persoane. Presupunind ca doar 110.000 dintre acestea sint trecute pe listele de cheltuieli ale asociatiilor si tinind seama de tariful Urban-Serv de 9.401 lei/pers./luna reprezentind contravaloarea serviciilor de ridicare, transport si neutralizare a gunoiului inseamna ca, numai intr-o luna de zile, societatea factureaza la populatie 1,03 miliarde lei. Totodata, in oras fiinteaza circa 4.000 societati particulare, de stat si cu capital mixt. Daca macar 10% dintre acestea platesc lunar 677.366 lei doar pentru inchirierea, respectiv ridicarea, transportul si neutralizarea gunoiului, ar insemna ca unitatea mai incaseaza alte 270 milioane de lei. Chiar si in eventualitatea in care societatii nu i se achita decit 50% din facturi tot cistiga in fiecare luna o suma de circa 600 milioane lei, iar intr-un an 7,2 miliarde de lei. Acesti bani nu sint insa impartiti cu actionarul, e vorba de Consiliul Local, ci ramin aproape toti la dispozitia societatii, Urban Serv platind anual municipalitatii tot aproximativ 20 de milioane pe luna. Daca in cazul pietelor unitatea spunea ca o mare parte din profit il investeste in acelasi sector de activitate, in ceea ce priveste domeniul gunoiului marile investitii nu se prea simt. Astfel, probabil ca o parte din sumele colectate sint directionate tot spre fondul de salarii de peste 550 milioane de lei pe luna (suma neta). Fiind societate subordonata Consilului Local, Urban Serv ar trebui si in ceea ce priveste gunoiul sa se gindeasca mai intii la plierea activitatii pe nevoile cetatenilor, directionarea fondurilor spre investitii in folosul comunitatii si apoi la instituirea tarifelor mentionate. Asta si pentru ca oamenii trimisi de populatie in Consiliul Local nu i-au ales doar pentru a le pune taxe, ci pentru a le reprezenta interesele.
In incheiere trebuie sa spunem ca nu ne-a fost chiar foarte usor sa obtinem punctele de vedere ale societatii fata de aspectele semnalate. Cind l-am cautat administratorul Viorel Negru ne-a spus: "In cinci minute trebuie sa ajung la primarie. Relatii despre unitate puteti lua de la domnul Zarnescu, dumnealui este purtator de cuvint". Constantin Zarnescu, ne-a explicat ca "Urban Serv este o societate comerciala si nu este obligata sa furnizeze mass-mediei relatii despre activitatea sa", a solicitat apoi intrebari scrise, pentru ca, apoi, sa accepte furnizarea unor informatii, cerindu-ne insa sa adresam direct intrebarile, fara a ne exprima parerea inainte de a le formula. Totodata, ne-a pus in vedere ca, pe viitor, ne va raspunde doar in cazul in care vom trimite intrebari scrise. O pozitie cel putin curioasa avind in vedere faptul ca Urban Serv nu este societate privata chiar daca asa pare dupa maximizarea profitului pe care o practica. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii