46 de milioane de euro vor veni de la UE pentru Braila

miercuri, 29 noiembrie 2000, 00:00
2 MIN
 46 de milioane de euro vor veni de la UE pentru Braila

Primaria a realizat cu sprijinul Agentiei de Dezvoltare de pe linga Guvernul SUA si a specialistilor unor institutii de cercetare si proiectare din Bucuresti proiectul de mediu intitulat "Dezvoltarea sistemului integrat de canalizare, canal colector si statie de tratare si epurare a apei uzate din municipiul Braila". Comunitatea europeana a aprobat cu felicitari proiectul Brailei, cel mai mare din programul ISPA promovat de un oras din Romania. Valoarea lui se ridica la 61 de milioane de euro, din care contributia UE este de 46 milioane euro, adica 75% din valoarea programului, iar contributia Consiliului Local Municipal este de 15milioane euro, adica 25% din valoare. Astfel vor fi finalizate lucrarile la canalul colector de ape uzate, care trebuie sa se incheie pina la inceputul lui 2002, se va extinde sistemului de canalizare in Braila, cu finalizare in anul 2006 si se va construi o statie de tratare si epurare a apelor uzate, cu termen de finalizare in anul 2005. Reprezentantii Primariei au precizat ca lucrarile vor fi executate de firme romanesti, in mod deosebit de firme din Braila, apreciind ca vor fi angajati peste 1000 de oameni. Se vor avea in vedere cartierele Chercea, Lacu Dulce, Radu Negru si Vidin. "Primaria si primarul, in numele cetatenilor orasului aduce cele mai vii multumiri si intreaga gratitudine comunitatii europene si reprezentantilor sai pentru Romania si-i asigura ca imediat ce vor fi indeplinite procedurile cerute, vom lua toate masurile pentru realizarea la timp si de calitate a tuturor lucrarilor", a spus in conferinta de presa de luni primarul Anton Lungu.
Pentru punerea in practica a programului trebuie parcursi anumiti pasi: organizarea licitatiei internationale de catre UE, stabilirea constructorilor si incheierea contractului de antrepriza si finalizarea documentelor cu Banca Europeana de Investitii pentru un imprumut de siguranta pentru Primarie, in vederea asigurarii partii locale cu fondurile necesare. "Noi cind am facut proiectul si am analizat posibilitatile Primariei, am confirmat ca partea noastra se va asigura de la bugetul local, si acest lucru este sigur, insa Comunitatea Europeana, pentru a fi si mai sigura, ne-a cerut sa facem acest imprumut. Am facut demersurile initiale si banca ne-a comunicat ca este de acord, astfel ca la sfirsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie 2001, vor putea incepe lucrarile", a mai spus primarul Anton Lungu.
Realizarea acestui proiect inseamna reducerea diferentelor dintre cartiere si zona centrala. Reprezentantii Primariei au spus ca dupa introducerea canalizarii, toate strazile vor fi asfaltate, iar fiecare curte, la cererea cetatenilor, va fi racordata la canalizare. "In Chercea strada Comuna din Paris va fi largita la patru benzi de circulatie si vom introduce si tramvaiul", a mai spus primarul. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii