Capacitatea – din nou in prim plan

duminică, 18 iunie 2000, 23:00
2 MIN
 Capacitatea – din nou in prim plan

Astazi incep emotiile pentru cei 4575 de absolventi ai invatamintului gimnazial din judetul Braila, cu 33 mai multi decit anul trecut. Cei 1412 elevi inscrisi din mediul rural si 3163 din mediul urban vor sustine astazi proba la limba si literatura romana, miercuri vor da proba la matematica, iar vineri testarea la istoria romanilor sau geografie.
Acesta este doar al doilea an cind se sustine examenul de capacitate, iar anul trecut rezultatele au fost catastrofale. Desi ministerul considera ca cel putin 80% dintre absolventii de clasa a VIII-a vor promova examenul, in realitate, in judetul Braila au promovat numai 61%: in mediul urban promovabilitatea a fost de 72%, iar in mediul rural de 44%. Aceste cifre reprezinta media procentelor obtinute la fiecare scoala, pentru ca diferentele intre unitatile scolare au fost mari. In timp ce elevii de la "Balcescu" si Liceul de Arta au promovat 90%, la Scoala nr. 27 promovabilitatea a fost putin peste 50%. Situatii similare s-au intilnit si in mediul rural: La Dudesti s-a promovat in proportie de 84%, iar la Zavoaia numai 25%. Procentele s-au obtinut raportindu-se numarul de elevi promovati la numarul de elevi care s-au prezentat la prima proba: 4172. Daca s-ar fi tinut cont de faptul ca 370 de elevi nici nu s-au mai prezentat la prima proba, iar pe parcursul celor trei zile de examen alti 83 de elevi au renuntat, promovabilitatea ar fi putut ajunge chiar la 56%.
Surprinzator fata de aceste rezultate este faptul ca la fiecare proba in parte promovabilitatea s-a inscris in cifrele medii obtinute la nivel national: limba si literatura romana – 84%, matematica – 76%, iar istorie si geografie – 74%. Aceasta inseamna ca fiecare elev a invatat mai putin pentru una dintre probe. Desi profesorii au spus inainte de examen ca este prea multa materie si elevii nu vor putea sa se descurce, MEN a hotarit ca abia din acest an sa se poata da a treia proba la istorie sau geografie. Pe de alta parte, ministerul a acuzat pentru aceste rezultate, pe linga dezinteresul copiilor, si invatamintul de proasta calitate practicat de unele cadre didactice. Desi s-a declarat ca se vor lua masuri drastice impotriva profesorilor dovediti incompetenti, in final problema a ramas in coada de peste. Inspectoratul nu a vrut sa faca publice masurile luate, daca s-a hotarit asa ceva.
Oricum, in acest an, cei 4575 de absolventi a opt clase au de la inceput un avantaj fata de cei de anul trecut: au putut alege intre istorie si geografie, deci au avut mai putin de invatat, mai mult timp sa aprofundeze bine toate materiile, deci mai multe sanse sa promoveze. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii