Chiriile pentru locuintele de stat au crescut la sute de mii de lei

marți, 11 mai 1999, 23:00
3 MIN
 Chiriile pentru locuintele de stat au crescut la sute de mii de lei

Chiriasii Directiei Serviciilor Publice – administratorul locuintelor proprietate de stat – vor plati incepind cu 9 mai un cuantum majorat al chiriei, conform OUG nr. 40/1999. Pina la aparitia acestui act normativ, valoarea chiriei unei locuinte proprietate de stat nu depasea citeva mii de lei, avind in vedere ca se percepea un tarif nemodificat din 1973, de 2,70 lei/mp.
Directorul DSP, Emilena Huiu, ne-a declarat ieri ca angajatii directiei au inceput sa lucreze deja la noile contracte de inchiriere pentru cele 5 mii de imobile detinute in administrare, 2800 fiind case nationalizate iar restul de 2200 apartamente in blocurile de locuinte: "Noul cuantum al chiriei se calculeaza in functie de suprafata imobilului, de zonarea lui, tariful de baza lunar al chiriei si venitul net lunar pe membru de familie. Astfel, tariful de baza este de 7000 lei/mp pentru un imobil din zona A, 5000 lei/mp in zona B, 4000 lei/mp in zona C si 3000 lei/mp in zona D."
Conform OUG nr. 40/1999, durata contractelor de inchiriere pentru imobilele cu destinatia de locuinte sau folosite de unitati de invatamint, de asezaminte social-culturale sau ca sedii de partide, se prelungeste de drept pentru o perioada de 5 ani. In cazul locuintelor redobindite de fostii proprietari sau de mostenitorii acestora, durata contractelor se prelungeste, la cererea chiriasilor, pentru o perioada de cel mult 3 ani de la data intrarii in vigoare a actului normativ. Pentru imobilele redobindite de fostii proprietari si folosite de unitati de invatamint sau de institutii publice, proprietarul va incheia, la cererea locatarului, un contract de inchiriere pe o durata de 3 ani. In ceea ce priveste imobilele intrate in patrimoniul societatilor comerciale, locuintele de serviciu, camine pentru salariati, durata contractului de inchiriere este tot de 5 ani. Prevederile OUG nr. 40/1999 reglementeaza si problema contractelor de vinzare-cumparare incheiate cu incalcarea Legii nr. 112/1998, proprietarul recunoscut de justitie urmind sa incheie cu persoanele care au cumparat locuinta un contract de inchiriere pentru o perioada de cel mult 3 ani.
Cuantumul chiriilor se diferentiaza pe categorii de localitati si pe zone de catre consiliile locale, conform criteriilor avute in vedere la stabilirea impozitelor si taxelor locale pentru terenuri, prin aplicarea unui coeficient la chiria de baza. Acesta variaza, in functie de zona in care se incadreaza locuinta, intre 3,5 (zona A) si 1,5 (zona D). Pentru locuintele sociale, nivelul maxim al chiriei este de 10% din venitul net lunar pe familie, calculat pe ultimele 12 luni. Diferenta pina la valoarea nominala a chiriei va fi subventionata de la bugetul local. Tariful de baza lunar al chiriei se actualizeaza in functie de rata anuala a inflatiei, prin hotarire de Guvern, pina la data de 31 ianuarie a fiecarui an. Tariful de baza lunar al chiriei pentru curtile si gradinile aferente este de 100 lei/mp in municipii, 75 lei/mp in orase si 50 lei/mp in comune.
Potrivit OUG nr. 40/1999, nivelul maxim al chiriei nu poate depasi 25% din venitul net lunar pe familie in cazul in care venitul mediu net lunar pe membru de familie nu depaseste salariul mediu net lunar pe economie.
Prin aplicarea noului act normativ, bugetul de venituri si cheltuieli al DSP se va echilibra, avind in vedere ca pina la aceasta data directia incasa chirii simbolice de 5000 lei/an dar datora bugetului local impozite pe cladiri si terenuri de sute de mii, spune directorul Emilena Huiu.
Pentru ca, in prezent, calculul chiriilor este intr-o faza incipienta, directorul DSP nu ne-a putut oferi decit exemplul unei familii care detine o locuinta in suprafata de 100 mp, dependinte de 80 mp si o gradina tot de 80 mp si care va avea de platit o chirie de 850.000 lei/luna.
"Acesta nu este un exemplu tipic pentru ca de obicei suprafetele imobilelor sint mult mai mici, in jur de 50-60 mp. Mai mult, aceasta familie nu beneficiaza de reducere, pentru ca venitul lunar este mai mare decit cel pe economie. In schimb, cei mai multi chiriasi au venituri modeste", a spus Emilena Huiu. (Camelia RADU)

Comentarii