Conservarea Insulei Mici a Brailei a devenit realitate

joi, 20 septembrie 2001, 23:00
2 MIN
 Conservarea Insulei Mici a Brailei a devenit realitate

In cursul acestei luni, Ministerul Apelor si Protectiei Mediului a fost anuntat ca, in urma inaintarii documentatiei referitoare la zona protejata Insula Mica a Brailei la Biroul Conventiei Ramsar, aceasta a fost declarata sit Ramsar si a fost inscrisa pe lista zonelor umede de importanta internationala. Conventia Ramsar prevede ca zonele umede sint intinderi de balti, mlastini, turbarii, suprafete de ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare (apa poate fi statatoare, curgatoare, dulce, salmastra sau sarata), intinderi de apa marina a caror adincime la reflux nu depaseste 6 m, iar pasarile acvatice sint vietati a caror existenta depinde ecologic de zonele umede.
Romania a oficializat aderarea la aceasta conventie prin promulgarea Legii nr. 5/25 ianuarie 1991. Ratiunea incheierii acestei intelegeri a fost legata de faptul ca zonele umede sint cele mai afectate pe plan international. Aceste habitate au fost asanate si integrate in circuitul agricol. Extinderea zonelor urbane a avut, de asemenea, un impact negativ asupra zonelor umede "Desemnarea Insulei Mici a Brailei ca sit Ramsar inseamna recunoasterea pe plan mondial a importantei gestionarii adecvate a acestei zone. Suprafata insumeaza peste 17.000 de hectare de lunca inundabila. S-a constientizat, astfel, existenta unui capital natural de valoare internationala", ne-a declarat Maria Popescu, inspector sef al Inspectoratului de Protectie a Mediului – Braila.
Precizam ca documentatia necesara a fost realizata de catre Departamentul de Ecologie Sistematica si Dezvoltare Durabila al Universitatii Bucuresti, pe baza datelor furnizate de IPM – Braila si reprezinta realizarea unuia dintre obiectivele proiectului "Plan de management integrat pentru Insula Mica a Brailei", finantat de Uniunea Europeana prin programul Life – Natura incepind din 1999. Insula Mica are statut de arie protejata, fiind declarata rezervatie naturala prin hotarirea Consiliului Judetean Braila nr. 20/1994 si figureaza pe lista zonelor naturale protejate, de interes national. Alaturi de Rezervatia Biosferei "Delta Dunarii", habitatul brailean reprezinta cel de-al doilea sit Ramsar din Romania.
"E o mare bucurie ca s-a intimplat asa. De foarte multi ani se lucreaza la acest proiect. Era de asteptat sa ajungem la acest rezultat. Nu este deloc de neglijat faptul ca a fost si vointa politica. E o victorie faptul ca Insula Mica a Brailei a fost declarata sit Ramsar", a apreciat Dumitrica Albu, presedintele Fundatiei "Alexandru Borza", membru in Consiliul Stiintific al Rezervatiei "Insula Mica a Brailei", care de zeci de ani s-a zbatut sa arate tuturor importanta acestui habitat. Expeditii in rezervatie, studii, intilniri, simpozioane, demersuri la diferite autoritati au fost doar citeva dintre actiunile intreprinse de presedinta Fundatiei . (Daniela TUPEA)

Comentarii