Fotografie de grup cu parlamentarii de Braila

sâmbătă, 02 decembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Fotografie de grup cu parlamentarii de Braila

Fara a include citeva centralizatoare, asteptate acum doua zile sa soseasca de la sectiile unde au votat romanii din strainatate, Biroul Electoral Central finalizase, in proportie de 99%, operatiunile de verificare si centralizare a votului din 26 noiembrie. Potrivit listei intocmite de BEC si publicata, ieri, de un cotidian central, echipa de parlamentari care, pe viitorii patru ani, va reprezenta circumscriptia braileana este bicolora. Potrivit optiunilor exprimate de electoratul brailean, doar reprezentanti ai PDSR si ai PRM ii vor sustine interesele in forul legislativ.
Iata cine compune octetul parlamentar pe care ni l-am ales: la Senat – Viorel Balcan (PDSR) si Ionel St. Alexandru (PRM); la Camera Deputatilor – George Dragu, Daniela Bartos, Mihai Tudose, Ion Stefan (PDSR) si Smaranda Ionescu, George Moisescu (PRM). Timp de un mandat, ei vor propune proiecte legislative sau, mult mai comod, vor ridica doar mina spre a sustine sau respinge amendamente sub cupola Parlamentului, vor pleca in strainatate la reuniunile Parlamentului European, NATO sau altor structuri occidentale, simpozioane si orice manifestari de gen spre a reprezenta Romania, vor lua pozitie de prestigiu pe marginea diverselor dezbateri publice. Lor li se vor adresa cetatenii la final de saptamina, in orele de audienta programate la birourile de senatori sau deputati – asta daca isi vor lua in serios atributiile si isi vor indeplini activitatea in circumscriptie. Altminteri, indemnizatiile lunare de parlamentari, asigurate din banul public, si le vor ridica oricum. Cam atit despre ce pot face parlamentarii insisi. Votati pe liste de partid, responsabilitatea lor se va topi, in final, in creuzetul politicii promovate de partidele din care fac parte.
Surpriza, in raport cu previziunile anterioare legate de relatia dintre voturi-candidati ai partidelor, vine dinspre PRM. In jocul redistribuirii voturilor, recolta provenind dinspre celelalte 34, respectiv 22 de partide, formatiuni si aliante care, la Braila, au participat la scrutinul parlamentar, a fost extrem de saraca. In consecinta, variantele de luat in calcul pentru configurarea echipei parlamentare nu lasau loc de intors. Cum nici PNL, nici PD nu-si puteau aloca macar un mandat de deputat dintre cele doua aflate initial in suspensie, PDSR avea de ales intre a incerca sa-si maximizeze reprezentarea in Parlament sau, ceea ce ar fi fost ilogic, sa renunte in favoarea PRM. In consecinta, desi i-ar fi convenit sa mai aiba un partener de dialog in afara PRM, PDSR si-a largit contingentul de deputati prin aditionarea lui Ion Stefan. De cealalta parte, PRM si-a vazut depasite asteptarile, prin adjudecarea unui al doilea mandat de deputat, de catre liderul sau local, George Moisescu.
Totusi, liderii PDSR si PRM dau asigurari ca, pentru interesele Brailei, sint gata sa colaboreze. Cu PDSR la guvernare si cu Ion Iliescu presedinte, senatorul inca nevalidat Viorel Balcan e sigur ca partidul sau va avea suficiente resurse sa "lupte si sa se bata" pentru Braila. Singura alternativa, spune Balcan, ramasa la dispozitia colegilor din PRM este sa "se alinieze la disciplina noastra parlamentara". Precizare revelatoare pentru doza de suspiciune care subzista fata de triunghiul peremist. O explicatie ar fi ca, din cite stie Balcan, printre alesii provenind din PRM, sint unii care "n-au facut nimic pentru judetul nostru cit au mai fost in Parlament" – aluzie ce vizeaza fie pe Smaranda Ionescu, deputat PRM pina in ’96, fie pe Ionel St. Alexandru, deputat FSN pina in ’92, fie pe amindoi. Alta temere nerostita ce poate viza singurul partid de opozitie din echipa e ca PRM ar putea acumula simpatie, fara sa miste un deget, numai pe seama erodarii PDSR la guvernare.
De cealalta parte, George Moisescu a spus ca, pentru judetul nostru, reprezentantii PDSR si ai partidului din care el face parte vor face o singura politica in Parlament, "politica Brailei". La nivel declarativ, finalitatile avute in vedere de Moisescu, in a carui viata politica s-a deschis un nou episod – cel de deputat, sint scoaterea din saracie, "dat drumul" la unitatile industriale inchise si la "Promex" si pentru a caror decadere i-a invinovatit pe "unii dintre parlamentarii PDSR, care au lucrat acolo, dar nu s-au batut sa nu fie inchis". Industria braileana trebuie sa inceapa sa produca din nou, a incheiat Moisescu. (Cristiana APOSTOLESCU)

Comentarii