Gata cu conventiile civile!

miercuri, 31 octombrie 2001, 00:00
4 MIN
 Gata cu conventiile civile!

In sfirsit, reprezentantii Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale au decis sa desfiinteze conventiile civile. Incadrarea in munca in acest mod a fost catalogata cu sintagma "munca la gri". Dezavantajele acestei forme de angajare constau in faptul ca patronul este scutit de plata asigurarilor sociale, iar salariatul nu este protejat decit din punct de vedere banesc. Potrivit ultimelor date, in sectorul privat 4,4 milioane de romani lucreaza cu contract individual de munca, iar 3,8 milioane de persoane muncesc in baza conventiilor civile. Daca prima categorie de persoane contribuie la bugetul de stat, cea de-a doua, nu. Una dintre consecintele acestei stari de fapt ar putea fi intrarea in imposibilitate de plata a pensiilor.
Asa stind lucrurile, reprezentantii MMSS au hotarit sa schimbe conventiile civile cu contractul individual cu timp partial de lucru. "Angajarea pe baza de conventie civila a fost o masura acceptata de guvernanti, dupa ’90, pentru perioada de tranzitie. Pina-n 1995, nu a existat o norma legala, care sa reglementeze conditiile in care se pot face incadrari pe baza de conventii civile. Legea 83/1995 a stabilit ca exista doua modalitati de incadrare in munca: una, cu contract individual de munca si alta, cu conventie civila. Problema este ca foarte multi angajati nu au inteles ca angajarea cu conventie reprezinta exceptia si nu regula. Daca, in 1996, in Braila au fost inregistrate 10.378 de asemenea acte, in 1997, numarul conventiilor a crescut, ajungind la 12.353, iar in 1998, in evidente existau 14.714. Cifrele spun totul. Legea 83 a reusit sa creeze un sistem de evidentiere a incadrarilor in munca, dar nu a putut elimina numarul conventiilor civile", ne-a declarat Dorina Vasile, inspector sef adjunct in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca – Braila.
Actul normativ care a avut un impact deosebit pe piata muncii a fost Legea 130/1999, care stabileste expres si limitativ situatiile in care se poate lucra cu conventie civila. Astfel, o persoana poate munci in baza acestui act, daca activitatea este prestata in folosul unei asociatii de proprietari sau, dupa caz, de locatari. In consecinta, pot fi angajati cu conventie: fochistii, femeile de serviciu, administratorii etc. Nimic, insa, nu impiedica aceste asociatii sa incheie cu personalul in deservire contracte individuale de munca. De asemenea, munca poate fi prestata prin incheierea unor conventii, pentru activitatile care nu depasesc, in medie, 3 ore pe zi, in raport cu programul lunar de lucru. HG 935/1999 vine si precizeaza ca nu se pot face angajari cu conventie pe activitatea de baza a societatii. In situatia in care, la o unitate, este necesara incadrarea pe o perioada de o luna, pentru prestarea unei activitati auxiliare fata de obiectul principal de activitate, munca efectiva presupunind 70 de ore, angajarea trebuie sa se realizeze cu contract de munca. Solutia acceptata este aceasta, deoarece, intr-o luna cu 21 de zile lucratoare, persoana respectiva putea fi angajata cu conventie civila, daca munca prestata presupunea maxim 63 de ore.
Conventia civila va fi inlocuita cu contractul individual cu timp partial de lucru
Intentia legiuitorilor, concretizata in reglementarile restrictive legate de conventiile civile, pare salutara, pentru ca isi propune sa inlature munca ilegala, dar, in realitate, nu face altceva decit sa dezvolte un sistem care poate duce la consecinte opuse scopului urmarit de lege. "Dupa intrarea in vigoare a Legii 130, numarul conventiilor civile s-a redus simtitor. Astfel, in 2000, la Inspectoratul Teritorial de Munca – Braila, au fost inregistrate 4.748 de asemenea acte, iar perioada ianuarie – septembrie 2001, 2.939. De multe ori, oamenii au venit si au sesizat ca, in ciuda faptului ca ar trebui sa lucreze, in medie, trei ore pe zi, conform conventiei, patronii ii obliga sa lucreze peste program. Ori de cite ori ne-am confruntat cu asemenea situatii, i-am sfatuit sa refuze lucrul pe baza de conventie civila. Din pacate, nevoile materiale, numarul mare al membrilor din familie ii imping pe multi sa accepte conditiile impuse de angajator. Punctul de vedere al Inspectoratului Teritorial de Munca – Braila, in privinta conventiilor civile, merge pe linia desfiintarii acestora", a mai precizat Dorina Vasile.
Persoanele angajate cu conventii civile nu au calitatea de salariat si nu pot beneficia de ajutor de somaj, alocatie de sprijin, concedii de odihna. Persoanele care lucreaza exclusiv pe baza de conventie sint obligate, potrivit Legii 19/2000, sa se asigure in sistemul public de asigurari sociale. Acestea pot incheia cu Casele Judetene de Pensii, contracte de asigurare. "Metoda incadrarii in munca pe baza de conventie civila e practicabila doar in Romania. In celelalte tari, aceasta forma de angajare nu e nici macar agreata. In Franta, Codul Muncii nu prevede un capitol special referitor la incheierea contractului de munca, ci incepe cu desfacerea acestuia. De ce? Pentru ca se presupune, din start, ca o persoana nu poate lucra decit cu un contract individual de munca. Conventia civila, asa cum este aceasta reglementata in Romania, este o modalitate de incadrare pe piata muncii, situata intre legal si ilegal. Prin eliminarea conventiei, ne vom alinia legislatiei europene. Persoanele care, in prezent, desfasoara o activitate in baza conventiei civile de prestari servicii vor avea posibilitea sa opteze intre incheierea unui contract individual de munca, prin care se stabileste un program normal de lucru, si un contract individual, cu timp partial de lucru. In ambele situatii, omul va dobindi statutul de salariat si, prin urmare, va fi protejat din punct de vedere social", a comentat Dorina Vasile.
Potrivit declaratiei lui Marian Sirbu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, noul act normativ va aduce reglementari prin care se vor majora limitele minime si maxime ale amenzilor pentru munca "la negru". Astfel, cei care sint prinsi ca folosesc munca ilegala vor primi amenzi cuprinse intre 5 si 10 milioane de lei, de angajat. (Daniela TUPEA)

Comentarii