Manea versus Primarie: pronostic 2-0

sâmbătă, 02 martie 2002, 00:00
4 MIN
 Manea versus Primarie: pronostic 2-0

Ministrul Administratiei Publice, Octav Cozminca, i-a solicitat astazi prefectului Brailei, Mihai Manea, sa urmareasca legalitatea unor acte legislative emise la nivel local, precizind ca are "semnale ca unele consilii locale au luat decizii pe linga lege". Octav Cozminca a mai spus ca "se pare ca, pina acum, a fost neglijat la Prefectura din Braila acest aspect, de verificare a legalitatii actelor administrative emise la nivel local", si i-a cerut lui Manea sa intervina hotarit pentru "instaurarea legalitatii in acest sens", fapt ce a fost interpretat de oficiali locali, care au tinut sa-si pastreze anonimatul, ca o unda verde pentru atacarea, de catre prefect, in contenciosul administrativ, a doua dintre recentele hotariri ale Consiliului Local Municipal, legate de reglementarea activitatilor de transport public de calatori si de salubritate, pe raza municipiului. Aceleasi surse au afirmat ca, zilele trecute, atit reprezentanti ai Prefecturii, cit si ai Primariei au purtat discutii separate cu ministrul Cozminca, pe tema celor doua hotariri atit de controversate, balanta inclinind, se pare, in favoarea celor care sustin ca cele doua acte normative nu se incadreaza in limitele legii. Reamintim ca hotarirea privind reglementarea transportului public de calatori pe raza municipiului a fost contestata, pe motiv ca acorda monopolul acestor servicii societatii "Braicar", al carei actionar unic este CLM, eliminind, astfel, concurenta pe care o faceau pina acum transportatorii particulari. Cea de a doua hotarire se refera la stabilirea tarifelor pentru serviciile de salubritate pe raza municipiului, fiind contestata pe motiv ca tarifele respective au fost stabilite la dublul valorii care ar rezulta din calculele pe baza normativelor in vigoare. Pe marginea ambelor hotariri, prefectul Manea negociaza de circa trei saptamini cu conducerea Primariei, pentru a o convinge sa le modifice de buna voie, spre a nu mai fi nevoie de atacarea lor in contencios.
Cele doua hotariri controversate – tema unei sedinte extraordinare a CLM
Joi, anterior vidoconferintei cu prefectii, plenul Consiliului Local Municipal a decis ca cele doua hotariri care au facut atitea valuri sa faca tema unei sedinte extraordinare a CLM, saptamina viitoare. Asta, in pofida faptului ca se aflau pe ordinea de zi a sedintei de joi.
Ciudat este faptul ca, in privinta transportului public local de calatori, nu hotarirea in sine, respectiv o eventuala modificare a acesteia, a fost trecuta pe ordinea de zi, ci un punct de vedere juridic al Primariei, privind "cererile de anulare a HCLM nr. 6/30 ianuarie 2002, formulate de SC «TCF Imex» SRL, SC «Dan Taxi» SRL si Asociatia Transportatorilor Particulari Braila".
"Opinia noastra este ca nici unul dintre punctele invocate in cererile identice formulate de cele trei solicitante nu pot servi ca temei de reanalizare si anulare a hotaririi", a spus Sorina Bosoanca, directorul Directiei Administratie Publica a Primariei, dupa o argumentare juridica prealabila asupra fiecarui punct.
Desi Prefectura judetului, institutia abilitata sa vegheze asupra legalitatii actelor emise de CLM si primar, a transmis o notificare prin care, in final, recomanda "convocarea de urgenta a CLM pentru reanalizarea HCLM nr. 6 si pentru adoptarea unei noi hotariri referitoare la serviciul public de transport public de calatori pe raza municipiului Braila, care sa tina seama de dispozitiile legale invocate, in caz contrar fiind nevoiti a ne adresa instantei de
contencios administrativ", nu s-a intreprins nimic in acest sens.
Mai mult, Iorga Stoian, secretarul general al Primariei, a informat plenul CLM "ca aceasta notificare transmisa de Biroul juridic al Prefecturii este tardiv inaintata la noi, a depasit termenul legal de 5 zile. Hotarirea este definitiva. Ea se poate aplica. Insa, pentru o buna intelegere cu Prefectura, vom rediscuta si analiza aceasta hotarire, saptamina viitoare".
Prefectul demonstreaza Guvernului ca si-a facut temele
In cadrul aceleiasi videoconferinte, prefectul Manea l-a informat pe ministrul Administratiei Publice ca a facut vizite in judet si a stabilit, impreuna cu primarii, programe clare de infrumusetare a localitatilor si de utilizare a prestatiilor persoanelor care incaseaza ajutoare sociale, in baza venitului minim garantat. "Am dat ordin sa nu fie platite aceste ajutoare, decit dupa ce oamenii isi realizeaza prestatiile in interesul comunitatii. Exista si exceptii de la aceasta regula, in unele localitati, exceptii pe care le vom trata cu toata seriozitatea si vom merge cu penalizarile pina la intocmirea de dosare penale, daca va fi cazul. In privinta stadiului lucrarilor agricole, am anuntat anterior ca le vom incheia pina la data de 1 martie, dar nu s-a intimplat acest lucru, lucrarile sint in prezent finalizate in procent de 95%, si le vom incheia in prima jumatate a saptaminii viitoare", a mai spus prefectul. Acesta l-a mai informat pe ministrul Cozminca despre faptul ca, "la spitale, este o situatie normala, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a achitat sumele necesare pentru primele doua luni ale anului, dar, daca nu vor fi aplicate imediat actiunile de reforma in domeniul sanitar, prin corelarea numarului de personal cu numarul de paturi, vor aparea probleme".
Pe de alta parte, presedintele Consiliului Judetean, Aurel Simionescu, a solicitat ministrului Administratiei Publice "sa analizam impreuna variantele de solutii in legatura cu finantarea recensamintului, dat fiind ca aceasta este o actiune ale carei rezultate vor fi folosite in urmatorii 10 ani si de o importanta care ar necesita o implicare a tuturor, atit a noastra, la nivel local, cit si a celor de la nivel central". Simionescu a incercat astfel, din nou, sa convinga membrii Guvernului sa sustina financiar macar o parte a cheltuielilor presupuse de recensamintul din aceasta luna, cheltuieli care, numai la nivelul judetului Braila, se vor ridica la circa 11,5 miliarde de lei. Ministrul Cozminca nu a dat un raspuns acestei solicitari, in cadrul videoconferintei. (Mihaela DAN, Mircea CIUCASU)

Comentarii