Nu se mai primesc cereri pentru alocatiile de solidaritate

duminică, 21 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Nu se mai primesc cereri pentru alocatiile de solidaritate

Legea nr. 416/2001 reglementeaza cadrul juridic de acordare a ajutorului social lunar pentru persoanele care se confrunta cu mari dificultati materiale. Noul act normativ se aplica incepind din luna ianuarie a anului viitor.
Prin aparitia legii se abroga total sau partial un numar de sapte acte normative care guvernau domeniul asistentei sociale. "De o importanta vitala, Legea nr. 416/2001 premerge aparitia legii privind sistemul national de asistenta sociala si a legii privind combaterea marginalizarii sociale. De fapt, aceste trei acte normative sint inscrise in programul de guvernare specific perioadei 2001-2004 si vor reglementa intreg spectrul asistentei sociale intr-o conceptie unitara, aliniindu-se cerintelor Comunitatii Europene in acest domeniu, cu respectarea conditiilor sociale si economice din tara noastra. Cel mai important aspect este acela legat de faptul ca, pentru aplicarea in conditii optime a Legii venitului minim garantat, la institutia noastra nu se mai primesc cereri pentru acordarea alocatiilor de solidaritate", ne-a declarat Doru Damian, director al Directiei de Munca si Solidaritate Sociala – Braila.
Nivelul venitului minim garantat lunar de noua lege difera in functie de numarul membrilor dintr-o familie. Astfel, pentru familiile formate din doua persoane, nivelul este de 1.134.00 lei, pentru cele alcatuite din trei persoane – 1.575.000 lei, pentru familiile cu patru persoane – 1.953.000 lei, pentru familiile formate din 5 persoane – 2.331.000 lei. Pentru o persoana, venitul minim garantat este de 630.000 lei. Leguitorii au mai prevazut si un spor de 157.000 lei pentru a 6-a, a 7-a, a 8-a, etc… persoana care face parte din familie. Aceste sume se indexeaza anual, prin hotarire de guvern, in functie de evolutia preturilor de consum.
Familiile care au venituri sub aceste plafoane, primesc diferenta de bani prin intermediul ajutorului social.
Aplicarea noii legi va intra in atributiile primariilor
Acest sprijin financiar se acorda numai pe baza de cerere si acte doveditoare ale veniturilor membrilor din familie. Cererea se depune la primarul localitatii unde se afla domiciliul, de catre un membru al familiei aflate in extrema dificultate. Acesta trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu.
"Reamintesc primarilor braileni ca aplicarea legii privind venitul minim garantat intra in atributiile dumnealor. In acest sens, sint necesare atit angajarea de personal de specialitate cit si pregatirea logistica a acestei activitati. Consiliile Locale ar trebui sa prevada in bugetul pentru anul viitor capitole separate de cheltuieli pentru personalul de specialitate din domeniu care va functiona in primarii si pentru asigurarea platilor din bugetul local. Aceasta inseamna ca, in cel mai scurt timp, la nivelul primariilor trebuie sa se faca o analiza exacta a acestei situatii, astfel incit sa se treaca, fara probleme, la aplicarea legii incepind cu data de 1 ianuarie 2002", a mai precizat directorul DMSS, institutie care va indruma, sprijini si verifica modul in care se vor aplica dispozitiile noului act normativ.
Alte aspecte prevazute de Legea nr. 416 se refera la perioada 1 noiembrie – 31 martie 2002 cind familiile sau persoanele singure care incaseaza ajutor social, vor beneficia de majorarea nivelului minim garantat cu alocatia pentru incalzire, in cuantum de 500.000 lei pentru cei care utilizeaza pentru incalzirea locuintei energie termica de la unitati centralizate si de 250.000 lei pentru cei ce utilizeaza alte tipuri de incalzire.
De asemenea, sotiile militarilor in termen, care sint gravide, si au in intretinere copii de pina la 7 ani, ori care au gradul I sau II de invadilitate, beneficiaza de ajutor social lunar in cuantum de 1.400.000 lei.
Mamele vor avea dreptul la o alocatie de 1.400.000 lei pentru fiecare copil, pentru primii patru copii nascuti vii. (Daniela TUPEA)

Comentarii