Parintii elevilor corigenti se incrunta la profesori

marți, 18 septembrie 2001, 23:00
4 MIN
 Parintii elevilor corigenti se incrunta la profesori

Scoala a inceput de numai doua zile, dar nemultumirile la adresa profesorilor au si inceput sa apara. Cei suparati sint elevii care in urma corigentelor din toamna nu au reusit sa promoveze, fiind declarati repetenti. Parintii nu cauta, in aceste cazuri, sa descopere unde au gresit ei si copilul lor, ci cauta sa arunce intreaga vina asupra cadrelor didactice. Astfel, unii parinti ajung sa ameninte profesorii cu "va dau la ziar, la Inspectorat, la Minister", in speranta ca acestia vor ceda si le vor promova elevul. Dintre acesti parinti suparati, citiva chiar au ajuns in redactia noastra si si-au declarat pasurile.
"Lucrarile scrise ale copiilor mei nici nu au fost corectate"
La Scoala cu clasele I-VIII "I.L.Caragiale", din cartierul Vidin, invatau doi dintre copiii familiei Marin, Marian, in clasa a VI-a, si Geanina, in clasa a VII-a. Ei au ramas corigenti la matematica si, in toamna, pe 5 septembrie, au sustinut examenul. Mama copiilor sustine ca a doua zi a fost chemata de profesoara de matematica Serban, care a sfatuit-o sa mute fetita la o alta scoala. "Aceasta era conditia in urma careia fetita ar fi promovat clasa. Deoarece am refuzat acest santaj, doamna Serban s-a razbunat si a lasat-o corigenta atit pe fetita cit si pe baietel, desi colegii afirma ca acesta a scris bine in lucrare. Toate profesoarele din comisie s-au inteles dinainte pe cine sa treaca. Consider ca lucrarile scrise ale copiilor mei nici nu au fost corectate. Desi am facut contestatie, la reexaminarea celor 11 corigenti au participat aceiasi profesori de matematica, desi noi am cerut altii", mai sustine mamica suparata.
In realitate, situatia era alta decit cea zugravita de parinte, care, conform spuselor celor doi directori ai scolii, nu a trecut tot anul pe la scoala sa se intereseze cum invata copiii. Conducerea scolii ne-a pus de asemenea la dispozitie si lucrarile elevilor de la corigenta si de la reexaminare. Cu exceptia titlului lucrarii de corigenta, mai erau scrise doar citeva cifre si cuvinte, care nu aveau nici un sens. La reexaminare, elevii au copiat cu un scris chinuit subiectele, insa nu au rezolvat nimic si, ca urmare, nu au putut obtine nota de trecere. Acuzatiile ca au fost in comisie aceeasi profesori s-au dovedit nefondate, documentele examenelor aratind acest lucru.
Seful catedrei de matematica, prof. Aurora Valea, a fost prezenta la examen si, cind a vazut situatia dezastruoasa a celor 11 elevi corigenti, a invitat parintii in clasa sa vada cu ochii lor nivelul de cunostinte al odraslelor. "Nici un parinte nu a intrat atunci. Le era rusine. Aceste sesizari doresc sa ne intimideze, mai ales ca precedentul a fost creat. Acum citiva ani, un grup de parinti furiosi ca le-au fost lasati repetenti copiii au blocat conducerea scolii in cabinet si nu i-a dat drumul pina cind elevii nu au fost promovati. Asta incearca si acum. Ne ameninta cu reclamatii peste tot, au spus chiar ca aceasta profesoara Serban nu va mai gasi de lucru in tara. La noi este o democratie sub presiune, care se mai practica numai in Bronx. Imi pare rau ca s-a ajuns aici. Noi incercam sa le cream conditii cit mai bune, sa le oferin ceea ce nu au nici acasa, dar ei nu respecta nimic. Mocirla existentei lor ii trage inapoi. Sint indignata cind un astfel de parinte, care nu e parinte, ne denigreaza. Cred ca un consilier in scoala ar ajuta copiii si ar realiza un echilibru intre ceea ce vede acasa si ce vede la scoala, i-ar indemna spre ceva bun, si poate i-ar convinge ca singura cale decenta este cartea", spune exasperata prof. Aurora Valea.
"Si-a luat angajamentul ca il trece clasa, cu conditia sa-i dau un milion"
Un alt caz, nu prea departe de ceea ce am relatat, este cel al unui elev de la Scoala cu clase I-VIII nr. 5, Mihai Vardian, care a fost anul trecut in clasa a VI-a B. Mama copilului, Orania Mihai, a adresat redactiei noastre o scrisoare in care reclama faptul ca pentru ca nu a putut sa-i dea directoarei decit un milion, nu trei asa cum ar fi cerut, i-a lasat elevul repetent, ca este o femeie amarita, cu patru copii. Orania Mihai recunoaste ca odrasla ei este handicapata, insa scrie ca l-a dat la scoala datorita insistentelor directoarei, care "si-a luat angajamentul ca il trece clasa cu conditia sa-i dau un milion". Adevarul este ca Vardian Mihai nu se poate descurca in invatamintul de masa: din 15 discipline, la sase abia a trecut cu media cinci, iar la alte sase discipline a ramas corigent. Dintre cei patru copii ai familiei Mihai, unul deja are mult peste 18 ani, iar altul a terminat opt clase. Situatia materiala nu este nici ea atit de disperata pe cit lasa mama sa se inteleaga din scrisoarea in care spune doar ca vinde flori. Realitatea este ca, intr-adevar, vinde flori, insa afacerile merg binisor. Au doua mici magazine in care vind flori si sicrie si alte citeva puncte in care vind flori. Cele trei milioane pe care spune Orania Mihai ca i le-a pretins directorul ca sa-i promoveze copilul, au fost, de fapt, solicitate ca sponsorizare din partea societatii pe care o are familia. Oricum, raspunsul la adresa nu a sosit nici in ziua de astazi. La inceputul anului scolar, directorul scolii, prof. Calomfira Guiu, a chemat din nou elevul la scoala, insa acesta nu vrea sa mai repete clasa a VI-a, iar mama copilului i-a pretins directorului sa-i garanteze ca va promova. Cum aceasta garantie nu a putut fi oferita, mama a facut un pustiu de bine scolii si a reclamat directorul.
Astfel de situatii nu sint singulare. Profesorii, directorii de scoli si licee trebuie sa faca din ce in ce mai des fata presiunilor si intimidarilor venite din partea celor care au impresia ca banul poate cumpara orice sau ca o reclamatie nefondata este luata in serios. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii