Politia braileana sub amenintare

duminică, 16 septembrie 2001, 23:00
7 MIN
 Politia braileana sub amenintare

Si Politia braileana este "somata" sa-si restringa rindurile, sa mai ajusteze din personal si sa trimita la pensie ofiteri sau subofiteri care au atins virsta unei jumatati de secol. Moda reorganizarii si a restructurarii a ajuns si la Braila. Valul numit in cercurile restrinse "adio chipiu bleu-marin si vipusca la pantalon!" atinge si putinii politisti din sectorul operativ al IPJ si din Politia Municipiului. La un semn guvernamental, s-a deschis lista celor care au posibilitatea sa treaca in rezerva, pensionindu-se, in schimbul mai multor solde.
Problema care-i macina, acum, pe cei mai multi politisti de la noi, nu este, insa, cite solde ar putea primi odata cu renuntarea la armata, ci cit ar mai putea sa ramina in cadrul unitatii, in timpul derularii programului de restructurare si reorganizare impus de Guvern. Daca pina mai ieri, singurele slujbe sigure erau cele de bugetari, acum, pina si Internele se vad nevoite sa bage "foarfeca" in unitatile de profil si, in timp record, sa se debaraseze de 3.000 de ofiteri si subofiteri. Este de notorietate faptul ca la Braila, exista un deficit masiv de politisti. Acum, comanda Inspectoratului se afla undeva, intre ciocan si nicovala: are nevoie de cadre noi, insa n-are bani sa le asigure soldele, si totodata trebuie sa "concedieze" din personal. Cei aflati pe lista pensionarilor se afla insa, intr-o dilema si mai mare: sa lepede uniforma in schimbul unei bonificatii de zeci de milioane, plus un cupon de pensie pina la capatul zilelor, sau sa ramina in cizme, incercind sa se fofileze de prevederile ministeriale.
Doar 28 de politisti operativi vor sa se pensioneze
Aparent ca un ac pentru cojocul politistilor batrini si obositi de munca de teren in folosul contribuabilului, Programul de restructurare si reorganizare, impus de Guvern pentru perioada 2001-2004, se dovedeste a fi un act care sa reduca drastic efectivul de politisti activi. Ca-n mai toate unitatile statului, si in MI, s-a dictat disponibilizarea unui numar de angajati si retribuirea acestora cu compensatii materiale. Chiar daca ordonantele promise au rolul de a-i consola, cumva, pe cei nevoiti sa se pensioneze, politistii din Braila nu s-au lasat impresionati si au tratat ultima directiva MI cu un "sictir" demn de proverbul "Ciinii latra, caravana trece". Adica, ofiterii cu grade mari pe umar si cu inteligenta pe masura, au adoptat urmatoarea tactica: vrabia din mina e mai valoroasa decit cioara de pe gard. Altfel spus, specialistii Politiei brailene, si asa putini la numar s-au hotarit sa mai activeze citiva ani in MI cu gindul la vreo eventuala schimbare de guvern sau – cine stie? – la o revizuire a atitudinii ministeriale.
Vizavi de situatia pensionarilor din rindul politistilor, col. Haralambie Neda, seful Serviciului "Relatii cu Presa" din cadrul Ministerului de Interne, ne-a declarat: "Toti politistii care au implinit virsta de 50 de ani au posibilitatea sa se pensioneze benevol. Nimeni nu este impins sa plece din institutie, iar pensionarile acestea fac parte din programul de restructurare. Deocamdata, in teritoriu, se fac liste cu ofiterii si subofiterii care doresc sa plece, daca indeplinesc conditiile de pensionare. Presa centrala a scris gresit ca politistii respectivi vor primi, in schimb, sute de milioane. Legea este clara in acest sens si precizeaza ca, in functie de vechime, politistii pot primi de la sase pina la 20 de solde, plati compensatorii. Putini sint aceia care ar putea primi, la schimb, doua sute de milioane de lei.
Mentionam ca, la aceasta data, toate unitatile MI parcurg acest program de restructurare si reorganizare, program impus de aplicarea Programului de Guvernare pentru perioada 2001-2004, care implica o sustinere financiara corespunzatoare si imediata. In aceasta ordine de idei, lipsa resurselor financiare afecteaza negativ activitatile tuturor unitatilor MI, prin neasigurarea nevoilor materiale, de servicii si de capital, necesare desfasurarii continue si eficiente a acestora".
Totodata, col. Haralambie Neda a aratat ca situatia de criza financiara majora cu care se confrunta MI duce la nemultumiri in rindul cadrelor. Majoritatea politistilor sint nemultumiti din cauza ca nu li s-au mai achitat drepturilor de hrana si echipament de luni de zile si nici nu au speranta ca-si vor intra in depturi foarte curind, chestiuni discutate pe holurile IPJ-urilor, pe la colturi, intr-un cadru restrins, de frica represaliilor. De asemenea, imposibilitea asigurarii unui minim de conditii pentru indeplinirea misiunilor de ordine publica, cum ar fi lipsa de combustibili, autoturisme de patrulare, armament neperformant si lipsa unui cadru legal care sa-i protejeze pe politisti, fac obiectul unor discutii aprinse, la o bere, dupa orele de program. Cu toate aceste lipsuri evidente, politistii braileni nu se inghesuie sa iasa la pensie, unii din interes material, altii pur si simplu de dragul meseriei. Pina la aceasta data, doar 28 de lucratori, toti de la "Operativ", si-au trecut numele pe listele de disponibilizare prin pensionare. Desi mare parte dintre cadrele din IPJ si Municipiu au depasit virsta de 50 de ani, doar doi ofiteri au optat pentru civilie.
"Lista noastra este deschisa. S-au inscris, deja, doi "l’enti-colonei", trei sefi de post, cu grade de plutonier adjutant sef. Restul, pina la 28, sint plutonieri adjutanti. Inca nu se stie cind se vor face pensionarile, in ce conditii si ce se va intimpla cu aceia care pot sa se pensioneze dar au refuzat acest lucru", ne-a declarat col. Antonel Colceag, prim-adjunctul inspectorului sef al Inspectoratului Judetean de Politie Braila. Majoritatea ofiterilor "grei" din Politia braileana, in special politisti activi, tot din "Operativ", indeplinesc conditiile cerute de lege pentru a se pensiona. Fiecare in parte a fost anuntat ca poate trece in rezerva. Cu exceptia celor doi ofiteri care aspira la gradul de colonel in rezerva, toti au refuzat sa se inscrie pe lista. Inclusiv comandantul IPJ, col. Ion Motoc, a fost instiintat ca poate depune armele, asa cum ne-a relatat col. Colceag, nr.2 la comanda IPJ Braila. "Eu, daca as avea 50 de ani, m-as pensiona!", a exclamat inspectorul sef adjunct Colceag, tonul sau lasind sa se inteleaga ca un asemenea gest nu poate fi justificat decit de imensele magarii care se petrec in sinul Politiei, si pe care, de multe ori, mai marii MI le trec cu vederea.
In conditiile in care programul de pensionare a politistilor nu este, inca, batut in cuie, numele celor care s-au inscris pe lista nu pot face inca obiectul mediatizarii, dupa cum ne-au informat capii Politiei judetului.
200 milioane lei = pretul civiliei fortate
Mai mult ca sigur, o eventuala trecere in rezerva si a altor politisti nu l-ar bucura pe contribuabil. Cel mult, ar stirni rinjete de satisfactie pe fetele rau-facatorilor care, la un sprit prelungit ar urzi planuri de razbunare impotriva "gaborilor" care i-au bagat la puscarie, si acum sint simpli civili. La Braila exista o criza majora de personal si, culmea, cei care au posibilitatea sa se pensioneze sint ofiteri care au facut investigatii stralucite si instrumenteaza inca dosare grele, oameni care participa, efectiv, la anchetele de anvergura: criminalisti, judiciaristi, ofiteri de "Economic" sau de la "Cercetari Penale". Institutia braileana nu s-ar putea lipsi de ei, chiar daca bancile Academiei de Politie sint pline, si puhoi de tineri ofiteri le vineaza fotoliile si functiile. Cert este ca nici unul dintre ofiterii din conducerea IPJ si de la Municipiu nu se pensioneaza, chiar daca o pot face, acum. De asemenea, nici un sef de Serviciu sau de Birou nu s-a inscris pe lista. Asadar, in Politia braileana, formula a ramas completa si va ramine asa, pina la noi ordine.
Conform Legii 138, privind salarizarea personalului din unitatile MI, politistii care vor sa iasa la pensie, primesc plati compensatorii in functie de vechime. Cei care au o vechime de pina la 5 ani, primesc trei solde, cei care au intre 5 si 10 ani de activitate primesc sase solde, intre 10 si 15 ani – opt solde, intre 15 si 20 – 10 solde, intre 20 si 25 – 12 solde, intre 25-30 primesc 15 solde, iar celor care au peste 30 de ani de militarie le revin 20 de solde. Ajutorul, constind in plati compensatorii este neimpozabil si se calculeaza la solda bruta. Pe linga aceste compensatii, se atribuie si cite un premiu anual egal cu solda lunara bruta incasata in anul respectiv, daca si-au indeplinit cu seriozitate atributiunile de serviciu si nu figureaza cu bile negre la dosar. Desi salariile politistilor reprezinta un secret de serviciu in fata mass-mediei, nici unul dintre acestia nu ar putea incasa mai mult de 200.000.000 lei, cu ocazia pensionarii, nici macar seful Politiei.
"Nici nu se stie cind se vor da aceste solde, sint foarte multi care s-au pensionat in anii trecuti si nu si-au primit, nici pina acum, drepturile legale. Nu avem bani, nu avem resurse, bugetul este sub limita normala", ne-a declarat col. Antonel Colceag. Acesta ar fi si motivul pentru care cele mai multe cadre din IPJ nu vor sa paraseasca unitatea. Deocamdata, chiar daca salariile nu-i multumesc pe deplin si nici nu si-au primit toate drepturile, politistii prefera sa-si pastreze pistoalele la briu, fie ele si "Carpati". Cine a intrat in Politie din convingere, nu poate fi trecut in rezerva cu una, cu doua. Acest lucru este valabil doar pentru oportunistii cu trese pe umar sau pentru aceia care pensionarea ar fi singura solutie de a-si ingriji bolile pe care le-au capatat in decursul carierei de militar. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii