"Evaluarea spitalelor din Braila va avea ca unic rezultat reduceri de personal si de paturi"

joi, 21 martie 2002, 00:00
3 MIN
 "Evaluarea spitalelor din Braila va avea ca unic rezultat reduceri de personal si de paturi"

Prof. univ. dr. Dan Sabau, medic la Spitalul Judetean din Braila, se teme ca evaluarea facuta, saptamina trecuta, la nivelul spitalelor din judet va avea ca unic rezultat reducerea numarului de paturi si de personal din domeniu. "Exista deja o criza a Sanatatii in Braila si probabil ca asa-zisa reforma ce se va face in urma asa-zisei evaluari va duce la reduceri de personal si inchiderea unor spitale. Aceasta, in contextul in care, in Romania, avem 18 medici la mia de locuitori, iar in Europa media este de 32 de medici la mia de locuitori. Ca sa nu mai spun despre faptul ca cele 8.000 de miliarde ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sint folosite in mod netransparent, pentru acoperirea unor reesalonari de plati sau chiar absolviri ale datoriilor unor intreprinderi catre stat. Daca acesti bani erau folositi pentru reesalonari ale unor firme din Braila, mai acceptam, pentru ca oamenii care beneficiau de aceste facilitati luau salariul si aveau hrana, deci exista sansa sa nu fie predispusi sa ajunga la spital si sa utilizeze din fondurile destinate asistentei medicale. La fel as fi gindit daca banii CNAS erau folositi transparent, pentru reesalonarea unor datorii ale furnizorilor locali de energie, pentru ca, atunci, brailenii ar fi beneficiat de caldura si apa calda, deci ar fi fost cit de cit protejati din punct de vedere al sanatatii", a declarat Dan Sabau. Acesta considera aberant faptul ca actualii guvernati numesc reforma alocarea de bani catre spitale, in functie de numarul de medici existenti in aceste unitati si nu in functie de necesitatile populatiei: "Faptul ca, intr-un spital, nu exista un medic de specialitate nu inseamna ca populatia din zona respectiva nu se mai imbolnaveste, nu mai ajunge la spital si nu are nevoie de asistenta medicala".
"Situatia la Spitalul «Sf. Spiridon» este foarte grava"
Acesta contesta si varianta vehiculata in prezent, in discutiile factorilor de decizie din domeniu, privind o eventuala unire a Spitalului "Sf. Pantelimon" cu Spitalul "Sf. Spiridon", pentru eficientizarea activitatii: "Acesta ar fi un colos al spitalizarii, care nu va rezolva nimic. Necesitatea este sa se uneasca sectiile Spitalului «Sf. Pantelimon» cu cele ale Spitalului Judetean si sa se realizeze un bloc materno-infantil la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie, prin unirea acestuia cu sectia de Pediatrie care functioneaza, in prezent, in Spitalul Judetean. Maternitatea, oricum, a ramas cu spatiu disponibil, in urma reducerii de activitate de dupa 1990, atit datorita scaderii drastice a problemelor legate de avorturi, dar si a preluarii unei parti a acestui tip de asistenta de catre cabinetele medicale particulare. In plus, prin aceasta unire, ar fi disponibilizate si o serie de spatii din Spitalul Judetean, permitind o reorganizare a activitatii si a sectiilor". Doctorul Sabau considera ca problema Spitalului "Sf. Spiridon" nu se va rezolva niciodata, daca se va merge pe actuala viziune a guvernantilor: "Cu actuala conceptie de finantare, spitalul nu va primi nici un ban de la Ministerul Sanatatii, iar Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate nu va da bani decit pentru salarii si medicamente. Guvernantii nu inteleg ca un spital nu inseamna numai salariile personalului si medicamente si ca si liftul, spre exemplu, este important pentru functionarea spitalului in conditii bune. Situatia este foarte grava la acest spital. Spre exemplu, la ora actuala, Sectia de Cronici nu are nici un medic de specialitate si, de aceea, nu poate primi bani."
Dan Sabau a venit si cu citeva sugestii privind posibilele directii pe care pot fi canalizate fondurile pe care prefectul Mihai Manea a promis, recent, ca le va obtine pentru reabilitarea Spitalului Judetean. "La acest spital, ca prioritati pe linia problemelor ce trebuie rezolvate, ar fi renovarea circuitelor – care impiedica obtinerea avizului sanitar de functionare – si imbunatatirea dotarii din punct de vedere al aparaturii. Stiu ca ministrul Sanatatii, Daniela Bartos, acorda atentie acestui ultim aspect, dar mai este mult de lucru pe aceasta directie. In plus, este nevoie sa se stabileasca o relatie ferma intre Spitalul Judetean si Statia de Ambulanta, dat fiind ca exista o tendinta a celor de pe Salvare sa duca bolnavii la Spitalul «Sf. Spiridon», care este mai aproape de sediul Statiei, si nu la Spitalul Judetean", a mai spus prof. univ. dr. Dan Sabau. (Mihaela DAN)

Comentarii