"Promex" – situatie incerta

vineri, 06 februarie 1998, 00:00
2 MIN
 "Promex" – situatie incerta

Soarta SC "Promex" SA ramine pe mai departe incerta. Pina in prezent, nu se stie nici macar daca firma engleza "Ernst & Young" – cea care a cistigat licitatia in vederea lichidarii societatii – va fi si cea care va lichida efectiv "Promex" SA. Lichidatorul nu a dat nici un semn cum ca va veni la Braila prea repede. "N-a venit nimeni din partea firmei engleze la noi, dar nici pe noi nu ne-a chemat nimeni. Nu se stie ce se intimpla. Deocamdata, noi continuam executarea contractelor avute din perioada anterioara lichidarii, desi a mai ramas putin de facut", ne-a declarat Costel Spiridon, administratorul societatii.
Nici FPS nu se prea grabeste sa arate vreun semn ca ar fi de acord cu incheierea de noi contracte, pe perioada lichidarii. "Asteptam. Mult mai sigur e ca «Promex» nu va fi scoasa de pe lista de lichidare. Se cauta doar o strategie buna de lichidare. Si aceasta ar fi sa fie lasata bucatica asta care produce si aduce si profit sa mearga in continuare. Daca ar veni lichidatorul mai repede, se va putea rezolva si asta. Altfel, ne inchidem de la sine, pentru ca finalizam comenzile", spune Costel Spiridon. Singurul contract care va mai dura mai mult de o luna si jumatate – doua, este macaraua portuara pentru "Sidex".
Contractele de munca ale angajatilor pe perioada limitata vor fi prelungite, zilele acestea, cu inca o luna, a precizat Valentin Gasser, sef serviciu "Vinzari" al uzinei.
Administratorul Costel Spiridon a plecat ieri, din nou, la FPS, pentru a obtine acordul de a contracta noi comenzi. In functie de raspunsul FPS, se va sti si de citi oameni va avea nevoie "Promex" in urmatoarele luni.
Pe de alta parte, Dumitru Costin, presedintele BNS, a declarat saptamina aceasta ca detine informatii conform carora contractul de lichidare dintre FPS si firma "Ernst & Young" s-a blocat in negocieri.
"Situatia uzinei nu este lamurita datorita birocratiei. Contractul de lichidare e blocat, pentru ca lichidatorul nu este de acord cu conditiile cerute de FPS", spune presedintele BNS. Acesta a mentionat ca firma engleza nu este de acord sa-si retina comisionul meritat din lichidare abia la definitivarea procesului, cum vrea FPS, ci odata cu vinzarea fiecarui activ. Lichidatorul se teme mai ales de creantele din Ucraina – de peste 80 miliarde lei – pe care e posibil sa nu le mai obtina niciodata", a spus Dumitru Costin.
"In citeva zile, daca nu se semneaza, contractul pica. Vom avea apoi iar de asteptat. Uzina asta e omorita cu buna-stiinta sau poate cu inconstienta. Dar e o nebunie sa aiba ce lucra, dar sa nu poata sa lucreze", a mai spus acesta. (Mircea DOAGA)

Comentarii