Un pic mai bine pentru rromi

vineri, 15 martie 2002, 00:00
2 MIN
 Un pic mai bine pentru rromi

Ieri, a avut loc, la Braila, un seminar de instruire privind regulile de finantare a unor proiecte pe componenta "Imbunatatirea Situatiei Rromilor", a Programului "Dezvoltarea Societatii Civile 2000". Acest program este realizat de catre Uniunea Europeana, in colaborare cu Guvernul Romaniei si Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Rromi, si are drept scop dezvoltarea de parteneriate durabile intre organizatiile neguvernamentale si administratia publica si promovarea integrarii comunitatilor de romi.
Actuala cerere de oferta de proiecte este a doua, dupa ce, anterior, din 334 de proiecte depuse, 40 au primit finantare. Prezentarea propriu-zisa a fost facuta de catre Florin Moisa, reprezentant al Centrului de Resurse pentru Comunitatile de Rromi. Acesta a precizat ca suma globala disponibila pentru actuala cerere de oferta de proiecte de finantare este de 927.500 EURO, iar finantarea externa poate fi de 10.000, 50.000 EURO. "Finantarea nu poate depasi 90% din costurile eligibile totale ale proiectului, diferenta trebuind sa fie acoperita din resursele proprii ale solicitantului sau ale partenerului, sau din alte surse decit bugetul Comunitatii Europene. Contributia in natura poate fi reprezentata de bunuri, fie ele cladiri sau echipamente, ale aplicantului sau ale partenerilor acestuia, munca voluntara si/sau bunuri sau servicii", a precizat Florin Moisa. Participantii la seminar, reprezentanti ai unor primarii locale sau ai unor comunitati ale rromilor din judet, au fost informati ca pot inainta asemenea solicitari de finantare organizatii non-profit, constituite legal fie ca institutii publice care opereaza la nivel local sau judetean, fie ca organizatii nonguvernamentale, persoane juridice romane. In cadrul programului, solicitantii trebuie sa actioneze in mod individual sau in parteneriat, dupa cum urmeaza: daca solicitantul este o institutie publica, parteneriatul poate fi stabilit cu o organizatie nonguvernamentala; daca solicitantul este un ONG, parteneriatul cu o institutie publica este obligatoriu.
Florin Moisa a mai declarat ca valoarea totala a proiectului propus spre finantare nu este limitata in nici un fel, singura conditie fiind legata de limitele minime si maxime in care trebuie sa se inscrie finantarea oferita de Comunitatea Europeana. O alta limitare se refera la durata derularii proiectului propus: maximum 10 luni. "Sectoarele sau domeniile in care trebuie sa se incadreze proiectele trimise sint urmatoarele: Dezvoltare comunitara si Administratie publica, Educatie, Sanatate, Comunicare si participare civica si Securitate sociala. De asemenea, trebuie subliniat ca toate activitatile presupuse de derularea proiectului trebuie sa se desfasoare in Romania. In plus, un solicitant poate depune una sau mai multe cereri de finantare, pentru diferite proiecte", a mai spus Moisa.
Cei interesati pot solicita amanunte suplimentare la tel./fax 064-420.470 sau e-mail: info@romacenter.osf.ro, iar termenul limita de depunere a cererilor de finantare, la sediul Centrului de Resurse pentru Comunitatile de Rromi din Cluj Napoca, str. Tebei, nr. 21, este 12 aprilie 2002, ora 16.00. (Mihaela DAN)

Comentarii