CET este amenintata zilnic cu debransarea de la gaz

sâmbătă, 04 decembrie 2010, 00:11
2 MIN
 CET este amenintata zilnic cu debransarea de la gaz

Termocentrala ieseana are in continuare probleme cu alimentarea cu gaz. Sefii Primariei sustin ca Romgaz a intentionat sa micsoreze cota de gaz alocata CET. Directorul CET, Dorin Ivana, spune insa ca a fost o greseala, iar CET primeste in continuare gazul de care are nevoie. In ultimele cinci luni, termocentrala ieseana a virat catre Romgaz in jur de 16 milioane lei, dar tot este amenintata cu debransarea. "Abia ieri am aflat de aceasta adresa de la Romgaz prin care se anunta diminuarea cotei. Eu sint viceprimar doar cind apar astfel de probleme. Daca nu fac plati catre Romgaz este normal sa aiba probleme. Trebuia sa ajunga la o cota de aproximativ 16.000 – 17.000 metri cubi pe ora, de la peste 22.000 metri cubi cit aveau. Pina acum nu s-a redus cota. Dimineata consumau tot peste 22.000 metri cubi, iar pina acum nu s-a redus", a declarat ieri la amiaza viceprimarul PDL Gabriel Grigore.

"Am platit 100 milioane lei pentru gaz"

Viceprimarul spune ca daca termocentrala nu reuseste sa isi achite macar partial datoriile avute catre Romgaz, risca sa fie debransata de pe data de 13 decembrie. Reprezentantii CET sustin insa ca furnizorul de gaz primeste regulat sume in contul combustibilului livrat. "Au gresit cei de la Romgaz cu aceasta adresa. Au recunoscut. Cred ca in fiecare zi avem plati de aproximativ 100.000 lei. Pe timpul iernii noi nu putem recupera banii de la populatie prin procedura de executare silita, chiar daca avem hotarire judecatoreasca. Romgaz ne poate executa. Noi oferim servicii populatiei, nu facem altceva cu gazul. De la inceputul anului si pina acum cred ca am platit in jur de 100 milioane lei pentru gaz", a explicat Dorin Ivana, directorul CET. El a mai spus ca datoriile actuale ale termocentralei catre Romgaz se ridica la aproximativ 37 milioane lei. CET urmeaza sa primeasca in aceste zile in jur de 2,7 milioane lei de la Guvern in contul subventiei la combustibil.

CET mai are combustibil pentru o luna

Furnizorul de gaz urmeaza sa primeasca mare parte din acesta suma. CET are acum in stoc peste 36.000 de tone de huila si in jur de 1.700 de tone de pacura. Acest combustibil asigura functionarea CET II pentru aproximativ o luna. In rezerva de stat exista ceva mai mult de 10.000 de tone de pacura. Contractul semnat cu firma Vitol presupune livrarea a 110.000 tone de huila, din care doar 21.200 tone au ajuns pina acum la Iasi. Subventia alocata de la bugetul local pentru CET va fi analizata si in Consiliul Local. Sefii Primariei au propus spre aprobare un proiect prin care municipalitatea se obliga sa acorde in continuare aceasta subventie. "Este o propunere prin care sustinem proiectul de modernizare a CET cu fonduri europene. Spunem ca vom acorda in continuare subventii de la bugetul local in functie de prevederile legale si de sumele alocate de la bugetul central. Vrem sa reglementam si situatia sumelor primite in avans de CET pentru constituirea stocurilor de combustibil", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic si de investitii al Primariei.

Comentarii