„Crizele atrag lumea la vot si imping deseori la solutii nervoase si radicale”

luni, 25 mai 2009, 18:55
7 MIN
 „Crizele atrag lumea la vot si imping deseori la solutii nervoase si radicale”

– Puteti sa ne dati citeva motive pentru care nu puteati refuza oferta PDL de a candida la europarlamentare?

– Pot sa va dau o mie de motive pentru puteam refuza nominalizarea si un singur motiv pentru care am acceptat-o. Motivul pentru care am ales sa candidez il reprezinta increderea mea in PDL si in presedintele Traian Basescu. E un criteriu pe care l-am exprimat public de ani si ani de zile. Pentru mine aceasta optiune e continuarea primei si singurei mele optiuni politice, care a inceput in decembrie ’89 pe traseul fortelor politice democratice, in diversele sale reprezentari: proiectul CDR, Alianta DA si acum PDL.

Scrutinul european nu convinge

– De ce credeti ca exista aceasta apatie, atit in rindul populatiei cit si la nivelul clasei politice, vizavi de scrutinul european?

– Pentru ca scrutinul european nu convinge. Si nu are cum sa convinga pentru ca sta intr-o structura neobisnuita si greu de inteles. Daca ma intrebati de apatia clasei politice, eu nu sustin ca toti politicienii ar fi cuprinsi de o harnicie deosebita, insa remarc diferenta intre numele puse pe lista de partide. Sint partide care au pozitionat acolo exilati, si prin urmare au facut din aceste liste un mijloc de evacuare din partide. In vreme ce lista PNL e condusa de Norica Nicolai, cea care si-a ratat examenul in politica interna, iar lista PSD e deschisa de Adrian Severin, un parlamentar european controversat, PDL porneste cu un politician de prima mina, Theodor Stolojan. Acesta e urmat de oameni adusi din societatea civila. Aceasta e o deschidere, o schimbare de temperatura in politica. Intrebarea mai importanta este de ce publicul este dezinteresat de aceste alegeri. Si este un fenomen sesizabil nu doar la noi, ci in intregul spatiu european. Am auzit de un sondaj care anticipeaza o prezenta la vot de 13% in Polonia. De asemenea, e foarte posibil ca in Marea Britanie prezenta sa fie putin peste 20%.

– Sa fie si criza economica de vina pentru dezinteresul manifestat fata de acest scurtin?

– In mod normal, crizele atrag lumea la vot si imping deseori la solutii nervoase si radicale. Problema de baza e urmatoarea: institutiile europene au o problema, pe care eu o numesc "deficit democratic". Asta inseamna ca schema de reprezentare, legatura intre electorat si alesi nu functioneaza atit de direct precum in sistemele politice clasice. Cineva care traieste in Irlanda nu stiu daca se simte reprezentat de cel care ajunge la Bruxelles si hotaraste pentru el alaturi de greci si de romani. De aici retinerea fata de aceste alegeri.

Va fi o singura tema: criza economica

– Care considerati ca ar trebui sa fie prioritatile Legislativului European, si in general ale Uniunii Europene in urmatorul mandat?

– In mod normal si necesar va fi o singura tema, si anume criza economica. Cu atit mai mult cu cit noi uitam mereu ca de fapt criza nu e o criza americana, asa cum s-a spus. E o criza care a fost declansata de factori americani dar care dormita in intreg spatiul european. Cazul Europei e extrem de interesat si de grav. O criza europeana are nevoie de solutii europene, iar aici, dupa cite vad, Europa ezita. Vorbesc de nucleul franco-german, care n-a avut tot timpul o viziune care sa integreze in lupta cu criza si estul Europei. Or, defectiunile majore din est ar putea antrena defectiuni si mai grave in economiile vestice. Prin urmare, agenda este fara indoiala criza economica. Pentru est, si pentru Romania in mod special, problema principala va fi si capacitatea de absorbtie a fondurilor europene.

– Vom avea o criza economica intinsa pe intregul mandat de 5 ani al Parlamentului European?

– Eu sper ca nu. Deocamdata tot ce stim e ca nu stim. Criza mondiala a aparut un pic neanuntata si nimeni nu poate spune cind se va incheia. E drept ca au aparut semne pozitive, inclusiv in Romania, dar aceste semne sint foarte volatile. Poate ca tratamentele aplicate pina acum vor duce la vindecare. Noi speram ca anul 2010 va fi inceputul recuperarii.

– Care credeti ca vor fi provocarile dreptei europene, si ma refer aici in special la familia popularilor, in perioada imediat urmatoaret?

– In primul rind lupta pentru optiunile generale economice apartinind dreptei. De cind discutam despre criza economica a aparut printr-un discurs de stinga ideea dupa care capitalismul ar fi in criza si ar trebui sa intram pe un nou model economic. Dreapta ar trebui sa demonstreze, in primul rind prin prezenta la guvernare, ca singura economie viabila ramine economia de piata. Capitalismul este supus unei crize ciclice, dar tot capitalismul a stiut sa-si rezolve aceste crize. Ce le-as transmite eu domnului Geoana si domnului Iliescu este ca socialismul pe care il propun ei este si a fost intotdeauna in criza. A doua problema a dreptei cred ca este salvarea unei institutii fundamentale pentru civilizatia europeana, in speta familia.

Impozitul forfetar, neinspirat

– Exista vreo masura a Guvernului Boc cu care sa nu fiti de acord? Dar o masura a Guvernului Tariceanu pe care s-o fi imbratisat la momentul respectiv?

– Nu-mi amintesc acum toate masurile bune sau proaste ale guvernului Tariceanu. Eu n-am fost in special de acord cu politica economica a liberalilor din ultimele luni. In perioada electorala, masurile Executivului au devalizat economia tarii, si asta chiar in perioada in care criza ajungea in Romania. In al doilea rind, proiectele si masurile Guvernului Boc sint amendabile. Sa nu ne ascundem dupa copac, se vorbeste foarte mult despre impozitul forfetar, care cel putin in intentii nu e incriminabil, dar care in practica creeaza probleme in multe cazuri. Cred insa ca Guvernul a reactionat bine cu pachetul important de masuri adoptate in aceasta saptamina (n.r. – miercurea trecuta). Spre exemplu, impozitul forfetar a fost reparat de injectia de fonduri acordate de catre stat pentru sustinerea IMM-urilor.

– V-ati dori sa o aveti colega in Parlamentul European pe Elena Basescu?

– Nu m-am gindit la problema asta. Sa vedem daca reuseste sa cistige, e o pozitie grea cea de candidat independent. Daca va cistiga, nu ma supar. Nu vad nici o problema. Eu tin pumnii tuturor celor care sint in partidul meu sau celor apropiati de PDL.

Basescu a comis destule greseli

– Ce greseli a comis Traian Basescu de cind este presedinte?

– A comis destule, asa cum a spus-o chiar el. Dar bilantul sau este unul pozitiv iar romanii ii vor da nota de trecere. Nu cunosc multi politicieni care sa fi avut bilantul pe care l-a avut Basescu.

– Dispune societatea civila romaneasca de o resursa umana suficienta pentru a-si permite sa ofere oameni clasei politice?

– Cred ca da. Nu inseamna ca daca eu, Cristi Preda si Monica Macovei am venit spre politica am rupt-o cu societatea civila si ca ne-am luat cartea de munca de acolo. Eu continui sa ramin un om de presa, Cristi Preda va continua sa predea la universitate si si-a facut de pe acum orarele ca sa poata sa participe in continuare la cursuri si la seminarii. Eu nu cred ca putem vorbi de o pierdere, ci de un cistig. Atit pentru noi care invatam politica dar si, permiteti lipsa de modestie, pentru partidul in care intram.

– De ce v-ar citi un pesedist sau un penelist?

– Poate ca din curiozitate, poate pentru stil, poate atunci cind scriu pe teme de fotbal, poate ca sa vada de ce-l sprijina cineva pe Traian Basescu din convingere, poate ca sa vada ca limba romana se poate scrie si altfel decit apare ea in presa scrisa si altfel decit e biciuita la posturile de radio si televeziune.

Manchester sau Barcelona?

– La ultima intrebare, revenim la o dilema actuala a Europei: Manchester sau Barcelona?

– E foarte grea intrebarea. E ca si cum m-ati intreba "Basescu sau Basescu?". Eu sint un admirator si un cunoscator al fotbalului britanic, echipele mele favorite fiind insa Liverpool si Arsenal. Am totusi un mare respect pentru Manchester. Daca va cistiga Manchester, nu ma supar. Cred insa ca tin mai degraba la acest meci cu Barcelona. E clar finala perfecta a Europei la momentul acesta. Avem cele doua stiluri prezente in finala, nord si sud, iar eu cred ca dominatia britanica din ultimii ani trebuie contrabalansata de stilul sudic, de un fotbal extrem de spectaculos, care e reprezentat perfect acum de Barcelona. Daca va cistiga Barcelona, ma voi bucura ceva mai mult, pronosticul meu este insa ca va cistiga Manchester.

"Basescu va cistiga. Are contracandidati formali"

– Colegul dumneavoastra, Sever Voinescu, pronostica saptamina trecuta la Iasi ca, in cazul in care Traian Basescu va obtine un nou mandat la Cotroceni, tara va fi guvernata in continuare de coalitia PSD-PDL. Ii dati dreptate?

– Nu stiu, nu pot sa fac predictii. El e mult mai experimentat decit mine, are deja un an de politica. Eu cred insa ca victoria presedintelui Basescu la alegerile din toamna e vitala. Doar asa ar putea continua proiectul inceput de PDL impreuna cu Traian Basescu.

– Dar poate fi acest proiect continuat alaturi de PSD?

– Proiectul PDL trebuie continuat alaturi de PSD atita timp cit exista conditiile pentru aceasta intovarasire problematica si considerata initial imposibila. Conditiile sint date de situatia economica foarte delicata si care cer o guvernare puternica. Eu cred ca pina acum echipa PDL-PSD a functionat suficient de convingator. Intr-o alta formula, cu un guvern minoritar, am fi avut pe linga criza economica si o criza politica. Eu sint convins ca Basescu va cistiga alegerile prezidentiale. Are in fata contracandidati formali, atit Geoana cit si Antonescu fiind doua variante pe care Romania trebuie sa le evite.

Jurnalist cu 13 ani de BBC

Traian Ungureanu este de profesie jurnalist, are 51 de ani si a absolvit Facultatea de Filologie la Universitatea din Bucuresti. A debutat in presa  la "Viata studenteasca", scriind de-a lungul timpului pentru "Evenimentul Zilei", "Cotidianul", "Revista 22", "Idei in dialog" si "Gazeta Sporturilor".

Consacrarea si-a cistigat-o ca jurnalist la BBC, post de radio cu care a colaborat timp de 13 ani (1990-2003). De altfel, de la BBC nu a plecat de buna voie, ci a fost "restructurat". Era perioada in care premierul Adrian Nastase incerca sa controleze presa, iar vocea lui Ungureanu deranja. A intrat in politica abia in acest an, convins de "proiectul Traian Basescu". 

Comentarii