Fetele urite ale Iasului

luni, 27 august 2007, 17:30
5 MIN
 Fetele urite ale Iasului

Principala intrare in municipiu, prin Pacurari, face ca oricine vine la Iasi sa intoarca capul si sa priveasca in alta directie. Case darapanate, fara tencuiala stau sa se prabuseasca. Altele, simboluri pentru Iasi, au intrat in "hora retrocedarilor" si municipalitatea si-a luat orice gind de investitii.

Fostul cinematograf Tineretului este inchis de ani buni si a fost lasat in paragina. La fel s-a intimplat si cu cladirea Filarmonicii, care de curind a fost retrocedata Bisericii Catolice. Multe cladiri apartin inca Primariei si sint chiar locuite. Sint oferite drept locuinte saracilor Iasului. Toate ofera insa o imagine dezolanta a unuia dintre cele mai mari orase din tara. Exista si imobile private lasate de izbeliste. Investitiile Primariei sau ale proprietarilor de astfel de cladiri au lipsit cu desavirsire.

De-a lungul anilor edilii au prezentat doar planuri, fara ca macar unul sa fie pus in practica. Inca din perioada fostului primar Constantin Simirad a fost demarat un program de regenerare urbana a strazii Lapusneanu, iar de citiva ani se tot discuta de un proiect similar pentru strada Cuza Voda.

Toate au ramas pina acum la nivel de discutie, in timp ce zona istorica a Iasului este lipsita de orice investitie. Nici macar lucruri relativ simple si usor de facut, fara fonduri foarte mari nu au atras atentia autoritatilor. Fintina arteziana de la Gara Nicolina zace de ani buni, putini ieseni amintindu-si ca ea a functionat la un moment dat.

Un alt exemplu de indiferenta fata de imaginea Iasului este blocul in care functioneaza si Piata Independentei. Este locuit de ani buni, fatada insa nu este nici acum finalizata. "Ziarul de Iasi" va prezinta o parte din fetele urite ale Iasului, uitate de autoritati chiar daca se afla in zona centrala.

 

 

Strada Cuza Voda: Centrul istoric al Iasului este plin de imobile uitate de autoritati. In ultimii ani, municipalitatea a consultatv experti din mai multe tari, dar pina acum nu s-a facut nimic concret. Specialistii Primariei au estimat ca pentru refacerea imobilelor si redarea strazii unui circuit comercial ar fi nevoie de o suma cuprinsa intre 100 milioane lei si 150 milioane lei. Pina la gasirea fondurilor necesare zeci de case, multe monumente istorice, sint locuite de chiriasi ai Primariei. "Zona Cuza Voda va intra intr-un program de reabilitare. Pentru a demara orice lucrari este nevoie sa-i mutam pe cei care locuiesc acum acolo, proprietari sau chiriasi. Avem nevoie de spatii", a declarat viceprimarul Constantin Neculau.

 

Cinema Tineretului: Strada Alexandru Lapusneanu ar fi trebuit sa fie o zona de promenada pentru ieseni. In mijlocul ei troneaza insa o cladire care are inca sigla de cinematograf. Peretii sint acoperiti cu tot felul de afise, aceasta fiind intrebuintarea gasita pentru fosta sala e cinema. "Nu avem ce face. Este revendicata. Exista si un proces in instanta. Nu avem cum sa investim. Nici nu e cladirea noastra", a afirmat Neculau.

 

Filarmonica: Cladirea in care functioneaza Filarmonica este acum proprietate privata. La inceputul lunii s-a facut anuntul oficial prin care Biserica Catolica primea imobilul. Acum cladirea arata ca dupa razboi, lucrarile de consolidare si reabilitare fiind oprite de aproximativ sase ani. Sefii Primariei si cei ai Episcopiei Romano-Catolice cauta solutii pentru a se putea relua lucrarile. Municipalitatea a anuntat insa ca nu are destule reusurse financiare pentru a reabilita singura cladirea. Investitiile necesare au fost estimate la 20 milioane lei.

 

Bloc neterminat: Edilii nu au reusi sa gaseasca solutii nici pentru lucruri care nu au nevoie de foarte multi bani. Este cazul blocului care gazduieste la parter Piata Independentei. "Blocul trebuie finalizat. Lucrarile trebuiau facute de cei care au spatii acolo, dar situatia s-a complicat. Promit ca in 2008 fatada se va face, cu finantare de la Primarie. Nu cred ca ne va acuza cineva daca luam bani de la buget pentru a termina acel bloc, chiar daca este acum proprietate privata", a explicat Neculau.

 

Case darapanate: Municipalitatea s-a dovedit neputincioasa si cu imobilele pe care de detine. Casele din Pacurari, de linga intersectia cu strada Scoalei, mai au putin si se darima. Nimeni nu le-a intretinut sau reabilitat. Acum sint folosite de Primarie ca adaposturi pentru cei care nu au locuinte. "Acolo avem mari probleme. Cladirile trebuie demolate, dar oamenii trebuie recazati. Trebuie sa gasim locuinte. Sigur cei care stau acum nu vor ramine acolo", a adaugat Neculau. Aproape de campania electorala de anul viitor, sefii Primariei au accelerat procedurile pentru noi locuinte sociale. Acum se lucreaza pe doua fronturi. Pe de o parte se pregateste demararea lucrarilor pentru 224 locuinte sociale in Gradinari. Pe de alta parte, se doreste cumpararea a 100 de locuinte de pe piata privata.

 

 

Elena Doamna: Situatia din Pacurari se repeta si pe strada Elena Doamna, unde cele mai darapanate cladiri apartin Primariei. Si aici casele sint folosite ca locuinte sociale.

 

 

 Sfintul Andrei: O alta zona care nu ar trebui sa existe in centrul Iasului este strada Sfintul Andrei. "Sint case proprietate particulara. Avem un plan pe care trebuie sa il punem in practica. Vrem sa propunem un proiect de hotarire de Consiliu Local prin care oamenii sa fie oblugati sa refaca fatadele, imprejmuirea", a completat Neculau.

 

Fosta Stare Civila: Chiar in spatele Primariei exista alte doua imobile aflate in paragina. Fosta Stare Civila este proprietate privata. Cladirea fostei Case de Pensii apartine insa domeniului public. In jurul ei au crescut acum buruieni, gardul este distrus, iar geamurile cladirii sint sparte. Este o cladire pe linga care sefii din Primarie trec si o ignora zilnic. "Cladirea a fost data catre AJOFM. Acum o preluam noi. Trebuie sa le achitam proiectarea si ce lucrari au facut acolo. Au decopertat intr-o parte. In total ar fi in jur de 90.000 lei", a precizat Neculau.

 

 Fintina arteziana de la Gara Nicolina nu mai functioneaza din anii ’70. Toti cei care s-au perindat pe la conducerea Primariei nu au ajuns cu investitiile si in aceasta zona. Acum, fintina este degradata in proportie de 90%. Lucrarile de reabilitare au fost estimate la 100.000 lei. Municipalitatea a anuntat ca intentioneaza sa reabiliteze fintina in acest an.

Comentarii