Filiera prin care dispar milioane

marți, 23 octombrie 2012, 12:12
17 MIN
 Filiera prin care dispar milioane

Fiecare dosar medical fictiv aduce pagube care insumate si inmultite cu cativa ani sunt cat o transa de la FMI. O increngatura de interese financiare in care sunt implicati medici, asistenti, pacienti amarati sau bine situati, lenesi in cautarea unui venit sigur de la stat sau harnici, dar rosi de lacomie. Toti sunt fericiti: pentru ei handicapul inchipuit inseamna bani. Cand bolnavii sunt chemati la evaluari mai amanuntite se petrec adevarate minuni: orbii incep sa vada, iar bolnavi psihic devin sanatosi tun. In ultimii ani, "filiera" obtinerii unui dosar de handicap a mers ca unsa. Sunt familii intregi "bolnave", scari de bloc si chiar strazi pline de persoane care primesc ajutor 

Pentru unii muma, pentru altii ciuma. Legea care da dreptul persoanelor cu handicap sa beneficieze de indemnizatii si de alte facilitati nu-si atinge scopul in multe dintre cazuri. Criteriile stabilite dupa ureche, dosarele facute pe ochi frumosi, omisiunile din acte oficiale duc de multe ori la situatii ilare. Sute, poate mii de ieseni s-au abonat la banii statului facandu-si dosare de handicap. Un control masiv facut in urma cu doi ani a dus la scoaterea de pe liste a sute de persoane cu asa-zis handicap. Lucrurile s-au reasezat pe fagasul normal insa. Totul a pornit din nou. Numai cei bolnavi nu mai au acum dosar de handicap, in rest au toti.

Banii vin pe nervul optic

"E mai sanatoasa decat mine", spune femeia, incruntandu-se brusc. Mangaie pisica alba de pe bancuta de langa ea si profita de prezenta mea ca sa-si mai verse naduful. "Sunt foarte multi care iau bani pe nedrept. E mai sanatoasa decat mine, dar se cunoaste cu medicii", povesteste femeia despre vecina ei de bloc. Incercasem intai interfonul, insa n-a raspuns nimeni la apartamentul familiei Toma. Vecina Valinei Toma, femeia pe care o cautam, imi arata geamul deschis de la apartamentul acesteia, explicandu-mi ca acum vecina ei se fereste de mai toata lumea. Nici nu mai vorbeste cu oamenii de prin bloc. N-a fost intotdeauna asa insa. Valina Toma a fost timp de peste sase ani nevazatoare in stadiul cel mai grav, cu acte in regula. Din 2006 pana la sfarsitul lunii august 2012, Valina Toma a incasat in fiecare luna bani de la stat pentru boala confirmata de actele medicale semnate si parafate de medicul Dumitru Petraru, oftalmolog la Spitalul de Neurochirurgie. Cum e scris si in Biblie ca e bine sa-ti ajuti aproapele, Valina Toma ar fi ajutat si pe altii sa devina handicapati cu acte si sa ia indemnizatii de la stat. Asa spun vecinele. "Mi-a spus si mie ca poate sa-mi faca dosar de handicap. Are ea niste cunostinte. Stie pe unde sa se invarta. N-am vrut. Nu fac eu din astea. A facut insa altora. Legea asta e facuta cu fundul, nu cu capul, nu va suparati ca vorbesc asa", spune vecina Valinei, rugandu-ma sa-i pastrez anonimatul, din motive lesne de inteles. "Sotul ei (n.r. – al Valinei Toma) a fost politist de frontiera. Are peste 2.500 de lei pensie. Au apartament aici cu trei camere, o casa la tara, masina iar au schimbat-o. Stiu sa se descurce. Domnisoara, sunt atatia oameni bolnavi care ar merita sa fie ajutati si uite ca numai cine stie sa se descurce rezolva ceva", adauga femeia careia ii voi spune Maria. In luna iunie, in 2006, Valina Toma a intrat in evidentele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi cu gradul de handicap grav cu indemnizatie de insotitor pe baza unor acte medicale care precizau ca sufera de "alte afectiuni ale nervului si cailor optice".

Epidemie: In Iasi se putea turna filmul „Alb orbitor"

In judetul Iasi erau inregistrati la data de 13 septembrie a acestui an, 23.584 de persoane adulte cu grad de handicap. Dintre acestea, 3.882 si-au obtinut gradul de handicap pe baza unor afectiuni oftalmologice. Practic, aproape 4% dintre nevazatorii din toata tara se afla in judetul Iasi. Numarul nevazatorilor e intrecut la Iasi doar de cel al persoanelor care au grad de handicap pe afectiuni somatice, respectiv 6.507, printre aceste boli aflandu-se si cancerul, diabetul sau unele afectiuni respiratorii. Numai strada pe care locuieste Valina Toma are 63 de persoane cu grad de handicap ca nevazatori in diverse stadii de boala. Chiar si doua vecine de pe scara au grad de handicap pentru probleme oftalmologice, cu acte medicale semnate de, coincidenta sau nu, acelasi medic, Dumitru Petraru. "Afacerea" cu dosare nu a mai ajutat-o insa pe Valina Toma. In vara acestui an a fost reclamata la DGASPC. "Suntem obligati prin lege sa dam curs oricarei reclamatii, indiferent daca este anonima sau nu", declara Ioan Ticu, director adjunct in cadrul DGASPC. Si tot legea spune ca, in astfel de cazuri, reclamatul este chemat la reevaluare, lucru care s-a intamplat si acum. Valina Toma a primit doua scrisori acasa prin care i s-a transmis ca e obligata sa se prezinte la evaluare. Nu s-a prezentat in niciuna din ocazii. "Conform legii, daca persoana cu handicap nu se prezinta la reevaluare cand este solicitata in acest sens, atunci se sisteaza platile si i se retrage gradul de handicap", precizeaza Ticu. Astfel, pe data de 22 august 2012 s-a facut referat de suspendare in cazul Valinei Toma si nimeni n-a mai vazut-o pe la DGASPC. "Asa se intampla mereu cu cei care aveau dosarul pe nedrept. Decat sa vina la reevaluare si sa se constate ca de fapt sunt sanatosi, prefera sa nu vina deloc. De cand au inceput controalele mai serioase in ultimii doi ani, multi au patit asa. Foarte bine le face, prea multa lume ia bani degeaba. Spun ca-s nevazatori si apoi ii vezi mergand pe bicicleta", spun asistentii sociali din judet.

Cu cati bani se poate „agrava" o afectiune

Sanatoasa ar fi si Valina Toma, conform spuselor vecinilor. "Vede foarte bine, se misca singura, nu are nevoie de insotitor. A luat ani intregi bani de la stat degeaba. Acum ar trebui sa-i ceara banii inapoi. Eu cred totusi ca cel mai vinovat e medicul care le da actele. Pana nu starpeste medicul care e corupt si accepta bani pentru acte false, nu se schimba nimic", spune Maria, strangand degetele firave intr-un pumn cu care parca ar vrea sa bata lumea intreaga. Surse din piata spun ca „agravarea" unor probleme medicale existente nu se face daca nu ai cel putin 2.500 de lei in buzunare. Banii se recupereaza apoi in cateva luni in functie de marimea indemnizatiei. De exemplu, Valina Toma lua de la DGASPC cate 863 de lei in fiecare luna, 202 de lei fiind indemnizatia pentru handicap gradul I, 91 de lei fiind bugetul complementar, iar 570 de lei reprezentand indemnizatia de insotitor, indemnizatie pe care orice nevazator o poate alege in locul unui asistent personal platit de Primarie. Valina Toma a ales indemnizatia, nu a avut nevoie de asistent personal.

Medic oftalmolog: "Nu stiu, nu cunosc. Nu tin minte de aceasta pacienta"

Desi femeia e pacienta lui de ani buni, dr. Dumitru Petraru nu-si aminteste de ea. Intreb o asistenta medicala unde e Clinica de Oftalmologie din Spitalul de Neurochirurgie "N. Oblu" si femeia ma ia cu ea in lift. Ma opresc la etajul VI si dau sa intru in clinica. Nu reusesc, o rezidenta ma ia la intrebari din momentul in care pasesc dincolo de usa. Ii spun cine sunt si ma invita pe holul din casa scarii sa-l astept pe medic. Cuvintele magice "Ziarul de Iasi" par sa-l fi agitat pe dr. Petraru (am aflat apoi ca nu este la prima intalnire cu ZDI in astfel de conditii). Nu accepta o discutie in birou, astfel ca sunt nevoita sa fac interviu pe hol, prin usa abia deschisa a clinicii, cu cativa pacienti de fata. Medicul explica agitat ca nu are deloc timp sa vorbeasca cu mine si nici nu stie nimic despre pacienta Valina Toma. Ma avertizeaza insa sa nu cumva sa scriu ceva pe tema asta pana nu cauta el actele medicale si estimeaza ca pentru asta are nevoie macar de o saptamana. Ii explic ca pacientei sale i s-a retras gradul de handicap. "Foarte bine. Asta e problema comisiei (n.r. – comisia de evaluare de la DGASPC)", spune medicul. Cand ii spun de declaratiile vecinilor cum ca pacienta lui nu era deloc oarba, medicul deja nu mai stie nimic. "Nu stiu, nu cunosc. Nu tin minte de aceasta pacienta. Va rog sa nu scrieti nimic, absolut nimic despre treaba asta. Eu nu stiu nimic. Trebuie sa verific, sa vad daca e adevarat sau nu-i adevarat. Deci nu putem discuta si n-am ce sa va spun mai mult de atat", spune dr. Petraru, precizand ca va putea spune daca actele erau falsificate sau nu doar dupa ce consulta arhiva medicala. De precizat e faptul ca actele respective au parafa lui ca medic curant si parafa sefului de clinica.

Nici usturoi nu a mancat, nici gura nu-i miroase

De altfel, medicul Petraru nu este la prima "intalnire" cu astfel de situatii. In urma cu aproximativ doi ani, numele medicului a aparut si in contextul unui control de amploare in comuna Probota. In momentul respectiv erau 124 de persoane cu handicap in Probota, dintre care 36 erau nevazatori, foarte multi dintre ei cu acte medicale semnate de dr. Dumitru Petraru. Reporterii Ziarului de Iasi au cautat atunci persoanele cu grad de handicap, concluzia fiind ca multi dintre ei nu aveau de fapt probleme oftalmologice. „Am mers si noi, ca si ceilalti, la Petraru (n.r. – Dumitru Petraru, medic oftalmolog la Spitalul de Neurochirurgie) si am rezolvat. Mergeti si mai intrebati cum au obtinut pensii de nevazatori si Alexandru Robu impreuna cu sotia sa, pe Constantina Radeanu, pe Ioachim Pipirig sau Ioan Pipirig. Altii iau pensie de nevazatori cate doi in familie si nu au nici pe dracu’, merg bine mersi pe strada si fluiera. In toata mahalaua asta, sunt foarte multi care iau pensii de nevazatori", declara in acel moment sotia unuia dintre cei acuzati ca si-au fabricat dosarele de handicap, Neculai Radeanu. Nici in 2010 dr. Petraru nu-si aducea aminte de pacientii sai. „Nu stiu cine a spus asa ceva, dar eu nu am fost niciodata in aceasta localitate si nu este adevarat nici ca i-as fi ajutat cu pensiile. Eu ce am scris in documentele medicale a fost adevarat. De asemenea, nu cunosc niciun Neculai Radeanu. Mai multe nu am de spus", a declarat dr. Petraru in iulie 2010. Situatia nu s-a schimbat insa aproape deloc. Daca in 2010 erau in Probota 36 de nevazatori, in 2012 se inregistreaza 37 de persoane cu dosare de handicap din aceasta cauza, 29 dintre ei avand gradul I de handicap.

Inspector social: „Singura solutie este ca medicilor sa li se faca plangeri penale"

Medicul n-a fost reclamat de catre nimeni, astfel ca si-a continuat activitatea ca de obicei. "Nu s-a putut face nimic pentru ca nu exista cadru legal astfel incat documentele medicale sa fie trimise la verificare. Chiar daca s-ar fi cerut reevaluarea dosarului pe baza unor suspiciuni, persoana cu handicap poate sa se intoarca cu documente similare, de la acelasi medic. Comisia de evaluare are prin lege doar atributii administrative, nu poate decat sa confirme diagnosticul pus de medici", a declarat Alexandru Grinea, inspector social in cadrul Agentiei Nationale de Plati si Inspectie Sociala. Pe de alta parte, multi dintre cei trimisi la reevaluare, care se simt cu musca pe caciula, nici nu se mai intorc, preferand sa piarda indemnizatia decat sa fie acuzati ca si-au falsificat dosarul medical. "Abia din acest an se aplica regula ca cel care nu se prezinta la evaluare isi pierde indemnizatia. Din pacate insa nu se aplica retroactiv. In astfel de situatii, singura solutie este ca medicilor sa li se faca plangeri penale si sa se modifice legislatia in asa fel incat sa existe totusi un control. In momentul de fata, legea pune parafa medicului mai presus de orice", a mai spus inspectorul social.

Sta paralizat de sase ani in pat, dar nu a primit indemnizatie

Pe de alta parte, legea creeaza nedreptati flagrante, oameni cu suferinte reale neputand beneficia de un ajutor pentru ca nu stiu la cine sa apeleze. Simion Ursachi are 87 de ani si de cativa ani nu se mai poate misca. Pe cand era tanar, a fost jandarm mai bine de 20 de ani. Spune ca si-a servit mereu tara si ar face-o din nou daca ar mai putea. Tara nu l-a servit insa pe el. Si tot asteapta sa se intample asta. Au trecut mai bine de sase ani de cand tot asteapta, insa ajutorul n-a venit de nicaieri. In 1993 a suferit un atac vascular cerebral, si atunci au inceput sa curga problemele. Cat a trait sotia sa s-a descurcat, ea a dus greul recuperarii lui. Moartea ei in urma cu sase ani l-a lasat infirm la propriu. "Picioarele nu le mai pot folosi deloc. Doar in pat stau de sase ani, de cand a murit sotia", spune Simion Ursachi. Are pensie frumusica, cam 2.000 de lei si in mod normal ar fi o suma rezonabila, insa barbatul spune ca 1.500 de lei da numai pe medicamente in fiecare luna. Si mai vin apoi si cheltuielile pentru apartament, mai e putin si da viscolul, mancare trebuie, bani sa fie de dat. Simion Ursachi a incercat sa obtina grad de handicap. Nu l-ar fi scos din foame, insa tot e ceva indemnizatia si nu i-ar fi stricat. "Medicul la care eram a murit, el trebuia sa-mi faca dosar si n-am mai stiut la cine sa ma duc. Am mai incercat la Consiliul Local Pascani, insa nu m-a ajutat nimeni de acolo. A mai fost la comisie femeia care ma ingrijeste, insa acolo i-au spus ca nu am dreptul la grad de handicap. La cine sa ma plang?! Unde sa ma duc?! Am trimis scrisori peste tot, chiar si la Presedintie, si tot nu m-a ajutat nimeni", povesteste revoltat barbatul. Dosarul sau a fost respins la Comisia de Evaluare din cadrul DGASPC, nu stie nici el bine de ce. "Femeia care s-a dus cu dosarul meu povestea ca dupa ce a iesit de acolo a vazut un betiv care abia se tinea pe picioare iesind bucuros ca i s-a aprobat dosarul. Stiti cum e, domnisoara, daca ai neamuri la Ierusalim, apar si ingeri la cantare. La mine cine sa vina?! Sunt oameni sanatosi care au indemnizatie de handicap, sunt altii care n-au muncit o zi in viata lor si eu, un olog, nu iau nimic. Cati nu sunt ca ei?! Au avut bani, neamuri, au avut prieteni care au stiut ce sa faca, au dat spaga. Eu daca stau in pat, ce sa fac?! Mi-am sacrificat viata pentru tara asta, sunt decorat si acum am ramas de izbeliste. Legea e pentru unii muma, pentru altii ciuma", mai spune batranul.

Primar: „Avem cativa care au dosar de handicap, desi sunt buni de munca"

Altii stiu sa se descurce insa, iar "moda" dosarelor de handicap a cuprins familii intregi. Oameni care n-au muncit legal o zi din viata lor au descoperit gasca cu oua de aur in titlul de handicapat. In satele din judetul Iasi sunt zeci de familii in care sunt cel putin cate doi membri cu grad de handicap. Toti se simt discriminati daca le spui "handicapat", insa se agata de acest titlu care le aduce singurii bani din casa. Nu stie nimeni daca sunt cu adevarat bolnavi sau nu ca sa-si merite gradul de handicap, insa pe birourile DGASPC se aduna teancuri de reclamatii. Numai in 2011 si 2012 s-au inregistrat 48 de reclamatii oficiale. Cele neoficiale, peste gard la vecini sau chiar pe la primarie, sunt mult mai multe. Chiar si autoritatile locale au inceput sa fie atente la fenomenul dosarelor de handicap. "Oameni certati cu munca. Avem cativa care au dosar de handicap desi sunt buni de munca, oameni in toata firea care vin toata ziua la usa primariei cu reclamatii de tot felul", spune primarul din localitatea Tibana, Gheorghe Rotaru. Abia a fost ales in functie si zice ca nu a avut inca timp sa descurce toate itele lasate de fosta administratie. Dar si-a propus sa faca "curatenie" si in dosarele de handicap. Unii dintre cei cu grad de handicap au si asistenti personali ale caror salarii sunt platite de Primarie, de aici si interesul primarului de a regandi distribuirea fondurilor.

Scandal: Sase persoane din aceeasi familie au handicap accentuat

Indemnizatiile de handicap si facilitatile de care beneficiaza cei cu astfel de dosare starnesc adevarate razboaie in sanul aceleiasi familii. De scandalurile din familia Ursu stie deja tot satul. Aici se pierde usor sirul celor care au grad de handicap. Nu mai putin de sase membri ai familiei au grad de handicap accentuat. Faptul ca unii iau bani de la stat si altii nu a devenit motiv de scandal. Daca cei patru frati Ursu reusesc sa se inteleaga, nu acelasi lucru se poate spune despre nevestele lor, doua dintre ele, care nu au hartii de handicap, acuzand-o pe cea care are ca de fapt e sanatoasa tun. "N-au nimic, nici ea, nici barbatul, dar amandoi au hartii de handicap. Reclama pe toata lumea si sunt batausi. Cica fac crize, dar fac afaceri, au de toate. Nici macar nu-si lasa copiii la scoala. Chiar am sa-i reclam. Pentru ce sa ia pensie daca sunt sanatosi? Puteam sa-mi fac si eu dosar pe ochi frumosi", spune Maria, acuzand-o pe cumnata ei Simona de faptul ca nu si-ar merita gradul de handicap. Aceasta din urma se apara si scoate documentul care arata ca are epilepsie si retard mintal. Nu prea stie cum se manifesta boala ei, dar e sigura ca-i bolnava. Barbatii nu-s acasa, asa ca femeile au liber la scandal in drumul mare. Cum casele lor stau aproape lipite una de alta, nu e greu de aruncat acuzatii peste gard. "Oamenii vorbesc aiurea, noi suntem bolnavi. Fereasca Dumnezeu sa aveti boala de asta!", se apara Simona. Venirea unui reporter la poarta lor a starnit insa ingrijorarea printre barbatii Ursu. Au dat doua telefoane si au facut doua vizite la ziar numai ca sa se convinga ca nu au fost reclamati de nimeni. Cum increderea in presa nu mai e ce-a fost odata, doi dintre fratii Ursu au solicitat in scris sa li se transmita in termen de 30 de zile de ce a venit un reporter la ei acasa. Cinci membri ai familiei Ursu au grad de handicap mental accentuat si unul are deficienta grava cu asistent personal, doar jumatate dintre ei fiind nevoiti sa-si reinnoiasca dosarul o data pe an, ceilalti facand parte dintre "permanenti". Niciunul dintre ei nu are alt venit cu exceptia indemnizatiei de handicap, respectiv 234 de lei pe luna. Primarul vrea totusi sa faca ordine la el in sat. "Din toti cei 35 de beneficiari cu grad de handicap grav si asistent personal, cam zece nu ar merita asta. Ar trebui sa fac o comisie care sa-i evalueze din nou", spune el. Cand au auzit de controale, cativa au si renuntat sa se mai prezinte la comisiile de evaluare si au preferat sa ramana fara gradul de handicap. Altii se lauda ca au cunostinte pe la Iasi si ca oricum rezolva toate problemele. Ultimele controale facute la Tibana in urma cu doi ani au lasat zece persoane fara indemnizatiile de handicap. Printre acestia s-ar fi numarat si doi fosti primari ai comunei. Lumea inca se fereste sa spuna ceva de rau, fie de teama ca se vor intoarce la putere, fie de frica unor reclamatii pe la "centru". In fond, si persoanele cu handicap voteaza.

De frica s-au pus pe picioare

Totusi, in ultimii ani s-au mai cernut listele cu persoanele beneficiare ale indemnizatiei de handicap. Controalele facute de inspectori veniti din Bucuresti au bagat spaima in beneficiari, dar mai ales in medicii care recomandau aceste grade de handicap. "In urma reevaluarilor facute in ultimii doi ani care continua si acum, medicii specialisti au devenit mai responsabili in ceea ce priveste diagnosticele date pacientilor care vin cu dosare pentru grad de handicap, nu se mai dau diagnostice grave atat de usor, se gandesc mai mult la consecinte. La modul general n-a scazut numarul de persoane cu handicap, insa datorita noilor diagnostice foarte multi au scazut in grad, unii chiar au ajuns in gradul III dupa ce fusesera in gradul I cu asistent personal. In total, DGASPC Iasi plateste acum cu 1.700.000 de lei mai putin in fiecare luna pentru indemnizatiile de handicap, fata de 2010. In fiecare luna platim pentru indemnizatiile tuturor persoanelor cu handicap suma de 6.500.000 de lei", a declarat Ioan Ticu, director adjunct in cadrul DGASPC. La sfarsitul lunii septembrie, Mariana Campeanu, ministrul Muncii, a anuntat ca dosarele persoanelor cu handicap vor fi reevaluate la nivel national. „Fiecare persoana va fi reevaluata, si cine va merita dreptul il va primi si cine nu, nu. Pentru cine a incasat bani pe nedrept pana acum nu poate Ministerul Muncii si nici ministrul sa dea banii inapoi, trebuie inaintate aceste dosare persoanelor in drept si in urma unei hotarari judecatoresti se recupereaza banii", a declarat Mariana Campeanu in cadrul unei vizite la Baia Mare.

Medicii care au semnat se spala pe maini

"In situatia in care comisia de evaluare n-a cerut un nou consult, inseamna ca e un aranjament clar"

La doua saptamani de la prima vizita la Clinica de Oftalmologie m-am intors pentru lamuriri. In registrele clinicii Valina Toma apare inca din 2004, insa niciodata cu internari, ci doar consulturi. Problemele mai grave ar fi fost de ordin neurologic care ar fi provocat complicatii la nivelul ochilor, dar fara a se putea vorbi de pacienta ca si cum ar fi nevazatoare. „Nu poti sa stii sigur, pot exista leziuni care nu-s vizibile. Daca celor din comisia de evaluare li se pare ceva ciudat, pot trimite pacientul la un nou consult, la alt medic. In situatia in care n-au trimis, inseamna ca e un aranjament clar", spune prof.dr. Danut Costin, seful clinicii. Medicul spune ca singura solutie pentru a rezolva problema este readucerea pacientei la consult. Ultimul examen oftalmologic la care a fost supusa Valina Toma a fost in februarie 2011. Medicii recunosc totusi ca se intampla sa fie si ei pacaliti de catre pacienti. „Am patit-o eu. Un barbat care imi zicea ca nu vede, desi analizele nu aratau nimic. El vedea, dar spunea ca nu vede. Si n-ai cum sa-l prinzi. Incercam, avem si noi metodele noastre, dar daca este foarte bine instruit, n-ai cum sa-l prinzi. Cand am dubii acum ii trimit pe toti sa faca un computer tomograf ocular. Atunci se vede clar", a mai spus prof.dr. Costin, referindu-se la un pacient care timp de doi ani s-a prefacut ca este orb, fiind prins cu minciuna doar cand medicul l-a vazut intamplator iesind din spital la volanul masinii sale. Medicul spune ca el nu a vazut-o pe Valina Toma niciodata, parafa lui regasindu-se pe actele medicale ale pacientei doar pentru ca este seful clinicii. „La aceasta pacienta, boala de baza este neurologica, fiind vorba doar de complicatii oftalmologice, conform actelor sale medicale. Dr. Petraru nu spune ca pacienta are o leziune, ci doar ca are o modificare hipertensiva, o angiopatie hipertensiva si ca are o vedere de doi metri. Noi dam doar diagnosticul, ce se intampla mai departe nu mai e treaba medicului. Criteriile de nevazator le stabileste comisia de la DGASPC", a precizat medicul.

Dr. Petraru nu a dorit sa dea mai multe amanunte. "M-am interesat si e acelasi lucru pe care vi l-a spus domnul profesor Costin. Asta este ceea ce stim despre cazul respectiv. Altceva in plus nu stiu. Noi nu dam actele (n.r. – dosarul de handicap), la mine a fost la o consultatie, consultatie care a fost interclinica si cu ocazia asta, pe langa diagnosticul pe care il avea de la neurologie, are si diagnosticul de la oftalmologie. Ce i-au trecut cei de la handicap (n.r. – comisia de evaluare) e treaba lor, nu e treaba mea. Nu avem noi probleme cu aceasta pacienta", a declarat dr. Dumitru Petraru.

Ancheta derulata in cadrul programului „Supporting Investigative Journalism", organizat de Freedom House

Comentarii