12 turistii electorali din Ploscuteni au fost condamnati

joi, 14 iulie 2005, 23:00
6 MIN
 12 turistii electorali din Ploscuteni au fost condamnati

Alegerilor generale de anul trecut sint inca un subiect de actualitate, din cauza numeroasele nereguli care s-au semnalat atunci. Cele mai mari nereguli au fost provocate de turistii electorali, carati de la o sectie de votare la alta. Judecatoria Adjud a condamnat zilele trecute 12 locuitori ai comunei Ploscuteni, care au fost trimisi in judecata de procurorii adjudeni pentru ca au votat de doua sau mai multe ori la alegerile parlamentare si prezidentiale din 28 noiembrie 2004. In cazul a zece dintre ei au fost aplicate amenzi penale, cu o valoare cuprinsa intre patru si zece milioane de lei. De asemenea, doi fosti turisti electorali din Ploscuteni au fost condamnati la o pedeapsa de sase luni de inchisoare, cu suspendare. Cea mai mare amenda i-a fost data consilierului PSD Liviu Tancau, respectiv 10 milioane de lei. Acesta ne-a declarat ca nu a fost membru in conducerile sectiilor de votare din comuna si ca a votat de doua ori din… „greseala”. „Am facut o greseala, sa-mi fie invatare de minte. Am votat de doua ori. Pentru ca nu mi-am dat seama de greseala pe care o fac, acum suport consecintele. Normal ca am votat cu PSD, asta e situatia”, ne-a spus pesedistul Liviu Tancau. Acesta sustine ca la nivelul comunei nu a fost actiune organizata pentru votul multiplu si ca persoanele care au pus stampila pe buletinul de vot de mai multe ori au votat din „bunavointa” pentru partid. Liviu Tancau spune ca nu va ataca hotarirea Judecatoriei Adjud deoarece si-a recunoscut fapta. La fel si ceilalti condamnati.
Ploscuteniul, prima la turism electoral
La Ploscuteni „bunavointa” alegatorilor de a vota de mai multe ori a fost mult mai mare decit in alte comune din Vrancea si s-a ajuns la performanta in care o tinara plecata la studii in Franta, Nausica Baciu, a votat si la Ambasada din Paris, dar si in sectia la care era arondata din comuna, unde era trecuta pe listele permanente. Presedinta sectiei de votare nr. 238 din satul Argea, unde deputatul liberal Nini Sapunaru a declarat ca fost la un pas de a fi batut, a fost Maricela Iancu, sotia secretarului primariei. Reprezentantii Aliantei D.A. au depus plingere impotriva acesteia, insa fara urmari, iar de dosar nu se mai stie nimic. De altfel, in urma verificarii si compararii listelor electorale s-au descoperit zeci de voturi duble. Infocatul primar Stefan Solomon ne-a spus ca persoanele condamnate de Judecatoria Adjud fac parte, asa cum era de asteptat, dintre „necajitii comunei”. Ploscuteniul a fost printre comunele fruntase la practicarea turismului electoral. Multi dintre locuitori au votat pe listele permanente de la sectia 238, apoi pe listele speciale de la sectia 239 si invers. Trebuie mentionat ca la Referendumul pentru votarea Constitutiei revizuite din octombrie 2003, Politia a primit ordin sa faca o situatie exacta, pe localitati, cu vrinceni plecati in strainatate. La Ploscuteni, lista a fost intocmita pe baza datelor culese de agentul principal Paul Mihai Rusu si de secretarul Primariei, Iulian Iancu. Roadele acestei situatii s-au vazut si la Ploscuteni unde au votat si locuitorii plecati in strainatate, la fel ca in alte comune. La primul tur al alegerilor generale de anul trecut, in judet au votat pe listele speciale aproape 25.000 de alegatori. Numarul acestora a reprezentat aproape 13% din numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne. In Ploscuteni, potrivit numaratorii finale a BEJ, la presedintie, candidatul PSD Adrian Nastase a luat nu mai putin de 1.056 de voturi, in vreme ce Traian Basescu a primit 193 de voturi. De altfel, primarul Stefan Solomon a ajuns de mai multe ori la performanta ca sa obtina un scor de aproape 100% pentru PSD in comuna pe care o pastoreste, chiar cu pretul agresarii unor jurnalisti si observatori ai Asociatiei Pro Democratia. (Mihai BOICU)
Vrincenii au antecendente in materie de turism electoral

Imediat dupa alegeri, liderii Aliantei D.A. Vrancea au facut plingeri penale impotriva mai multor presedinti de sectii de votare pe motiv ca au permis sa se voteze pe liste permante in locul unor cetateni plecati in strainatate. Judecatorii vrinceni au condamnat in luna mai primul vrincean acuzat de „turism electoral”. Este vorba despre Stefan Milanovici (55 ani), angajat al Primariei din comuna Cirligele, acuzat ca si-a exercitat dreptul de vot de doua sau mai multe ori. Pe 28 noiembrie 2004, alegatorul si-a exercitat dreptul de vot la sectia de votare nr. 144 din satul Bontesti, unde figura pe listele permanente, dar a votat si la sectia nr. 143 din satul invecinat Blidari, fiind trecut pe lista suplimentara. Barbatul banuia ca nu va fi descoperit, mai ales ca se zvonise ca materialele electorale nu vor fi verificate si vor fi trimise la topitorii dupa trei luni, potrivit legii electorale. Alianta D.A. a mai depus reclamatii impotriva a peste 100 de vrinceni care apar ca au votat de doua ori la alegerile generale. In urma plingerii, un alt pesedist a fost condamnat penal, dupa ce a votat in locul mai multor alegatori plecati in strainatate. Neculai Pintea (75 ani), reprezentantul PSD la sectia de votare 306 Colacu, comuna Valea Sarii, a fost gasit vinovat de faptul ca a votat de mai multe ori. Instanta l-a condamnat la un an de inchisoare cu suspendare si la plata a 20 de milioane de lei amenda pentru „falsificarea unui inscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui in orice mod, de natura sa produca consecinte juridice, savirsit de un functionar in exercitiul atributiilor de serviciu si votul fara a avea drept de vot ori de a vota de doua sau mai multe ori in ziua alegerilor”. Barbatul si-a motivat gestul prin faptul ca a dorit cu orice pret ca PSD sa cistige alegerile. (S.V.)
Documentele alegerilor se transforma in hirtie igienica
La numeroasele nereguli semnalate in Vrancea la alegerile generale de anul trecut s-a mai adaugat una: disparitia proceselor verbale cu rezultatele de la sectiile de votare de la turul doi al alegerilor prezidentiale. Potrivit legii, acestea ar fi trebuit sa ajunga la Tribunalul Vrancea. Institutia a raspuns unei solicitari a „Ziarului de Vrancea” ca Biroul Electoral Judetean nu a predat „procesele verbale cu rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezindentiale din 12.12.2004”. Se pare ca acestea au fost trimise la Biroul Electoral Central pentru verificari si nu s-au mai intors inapoi, dar aceasta nu este decit o supozitie, din moment ce autoritatile nu au fost in masura sa prezinte nici un document doveditor nici la jumatate de an de la incheierea scrutinului. Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, ne-a declarat ca netrimiterea proceselor verbale la Tribunalul Vrancea este o „ilegalitate”. Legea nu prevede insa nici o sanctiune pentru incalcarea acestei dispozitii. La trei luni de la alegeri procesele verbale se topesc, asa ca nu mai este nici o sansa sa ajunga la destinatie. Totul a pornit de la o cerere pentru eliberarea de copii dupa procesele verbale cu rezultatele alegerilor din comunele Bolotesti si Gagesti si din orasul Adjud, unde existau semnale ca scrutinul nu ar fi fost chiar corect, iar procesele verbale inlocuite in favoarea unui anumit partid politic. Cererea a ajuns la Tribunalul Vrancea, unde trebuiau sa ajunga si procesele verbale. „La
scrisoarea dvs. nr. 189/9.03.2005, inregistrata la noi sub nr. 4/09.03.2005, va facem cunoscut ca nu avem posibilitatea de a va elibera copii ale actelor solicitate pentru motivul ca Biroul Electoral de Cirscumscriptie Vrancea nu a predat la Tribunalul Vrancea procesele verbale cu rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din 12.12.2004″, se arata in raspunsul primit de la Tribunalul Vrancea. Traseul proceselor verbale este mentionat clar in Legea 370/2004, privind alegerea presedintelui Romaniei. Art. 20, alin. 6 prevede: „?n termen de 24 de ore de la primirea dosarului, biroul electoral de circumscriptie va trimite unul dintre exemplarele procesului-verbal la tribunalul ?n a carui raza teritoriala este circumscriptia electorala”. Procesele verbale nu vor mai ajunge sigur la destinatie deoarece dupa trei luni de la data alegerilor acestea se topesc. Documentele folosite la alegerile generale, inclusiv listele electorale si permanente, pe care s-au gasit atitea nereguli, vor fi transformate, daca nu cumva acest lucru s-a intimplat, in hirtie igienica de SC Vrancart SA Adjud. (Mihai BOICU)

Comentarii