Afacerea cu haine vechi isi da duhul

marți, 08 august 2000, 23:00
4 MIN
 Afacerea cu haine vechi isi da duhul

Importul de marfuri folosite se realizeaza incepind de luni, 7 august a.c., numai pe baza de licenta de import automata eliberata de Ministerul Industriei si Comertului (MIC). Hotarirea a fost luata de ministrul Industriei si Comertului, Radu Berceanu, stabilindu-se totodata si categorile de marfuri la mina a doua pentru care se impune obtinerea de licenta. Este vorba despre: anvelope uzate, imbracaminte si alte obiecte textile, aspiratoare, cuptoare cu microunde, masini de spalat, aparate video si de receptie, masini de tocat, storcatoare de fructe si alte produse care fac parte din aceste categorii, toate folosite inainte de ingrarea in tara.
Ordinul in cauza mai precizeaza ca cererile de licenta de transport automata vor fi insotite de specificatia marfii pe sortimente sau tipodimensiuni si cantitatile aferente acestora. In plus, in termen de 30 de zile de la data efectuarii importului, agentii economici vor transmite la MIC – Directia Administrare Comert Exterior, copii lizibile de pe declaratia vamala de import. Patronii care nu se conformeaza acestei ultime cerinte, nu vor mai primi licente pentru a aduce in tara marfuri la mina a doua.
Fara licenta, marfurile nu trec de vama
Aceasta licenta are drept scop o monitorizare totala a importurilor de produse uzate atit cantitativ, cit si calitativ. Taxele pentru obtinerea acestia nu au fost stabilite deocamdata, dar dupa toate probabilitatile ele nu vor fi foarte mari. Cert este insa ca pretul acestor produse atit de cautate in ultimii ani va suferi unele modificari, ceea ce ii ingrijoreaza pe patronii cu astfel de afaceri. "Toti importatorii de produse folosite trebuie sa prezinte la vamuire licenta de import automata, in caz contrar neavind voie sa treaca. De doua zile, de cind ordinul a devenit obligatoriu, prin vama Focsani nu au trecut transporturi de marfuri second-hand", ne-a declarat Silviu Franciuc, directorul Vamii Focsani.
Pentru obtinerea licentei, comerciantii de haine vechi trebuie sa prezinte un dosar cu toate actele firmei, de la certificat de inmatriculare pina la bilantul contabil, precum si contractele de import incheiate cu partenerii de afaceri straini. Eliberarea se va face anual sau pentru fiecare contract in parte, in functie de optiunea importatorului.
Si ONG-urile au nevoie de licenta de import
Ordinul se extinde si asupra fundatiilor umanitare si a asociatiilor non profit care aduc ajutoare din alte tari, si pentru acest lucru fiind necesara licenta de import automata. Din informatiile primite de la Directia de Asistenta Sociala din cadrul DGMPS Vrancea, in judetul nostru sint aproximativ 200 de ONG-uri, din care 45 sint avizate de Ministerul Muncii. "Fiecare ONG este avizat in functie de obiectivul propus. Nu stiu cu exactitate cite astfel de organizatii mai functioneaza in prezent in Vrancea, dar dintre cele avizate de Ministerul Muncii toate au prevazute in statut acte de protectie sociala, deci si aducerea de ajutoare din strainatate", ne-a declarat Eugenia Geogloman, sefa Directiei de Asistenta Sociala. In ceea ce priveste magazinele second-hand existente in acest moment in judetul nostru, acestea sint peste 50, cele mai multe fiind concentrate in orasul nostru. Unii patroni detin chiar 4 – 5 magazine, in diverse colturi ale Focsaniului, lucru care ne da de inteles ca afacerea este destul de profitabila.
Clientii acestor magazine nu sint de acord cu noile masuri
Pretul de vinzare practicat pentru marfurile la mina a doua variaza intre 20.000 de lei/kg, acolo unde sint reduceri de preturi de pina la 70% si 140.000 de lei/kg in asa zisele magazine de lux.
Fiecare sortiment in parte are preturi diferite, motivate de calitatea diferentiata. Astfel, potrivit spuselor unor vinzatori la desfacerea baloturilor cu haine, pretul este mai mare datorita faptului ca fiecare client poate alege. Pe masura ce marfa se vinde, scade pretul si calitatea. "Marfa noastra este aproape noua. Sint haine purtate doar de citeva ori si care spalate si calcate sint ca noi. Vreau sa va spun ca avem clienti permanenti, care au pozitii sociale destul de bune", a precizat una dintre vinzatoarele de haine vechi.
Un calcul succint arata ca intre pretul practicat de importator 17.000-25.000 de lei/kg si pretul de vinzare care poate ajunge la 140.000 de lei este un adaos comercial foarte mare, de citeva sute la suta. Cit priveste numarul de clienti acesta este destul de mare, afacerea dovedindu-se destul de profitabila. "Noi ne cumparam haine din aceste magazine de ani buni. Nu pentru ca ne plac foarte mult, ci pentru ca atit ne permitem. Inchiderea acestor magazine sau scumpirea hainelor ar insemna sa ne lipsim si de aceasta mica bucurie. Credem ca nu este corect", ne-au spus Maria si Mihai Vlasie, pensionari, din Focsani.
Cei mai multi dintre clientii acestor magazine sint de parere ca in curind acestea vor disparea asa cum au aparut. Lucru care pare greu de crezut, atita timp cit clientii dau buzna de fiecare data cind vine marfa noua; iar meticulozitatea cu care aleg fiecare articol de imbracaminte, lenjerie intima sau incaltaminte este greu de practicat pentru alte activitati. In plus, lipsa unor taxe mai dure ca si autorizarea acestora in centrul orasului linga magazine de lux, ne face sa credem ca nu exista interesul restringerii, daca nu disparitiei, acestei activitati care se vrea a fi comerciala. (Elena CRISTIAN)

Comentarii