Afaceri dubioase la Regionala CFR

marți, 01 septembrie 1998, 23:00
7 MIN
 Afaceri dubioase la Regionala CFR

Barurile si restaurantele din garile de calatori Galati, Filesti, Barbosi, Buzau, Tecuci, Marasesti si Adjud, adevarate mine de aur, au fost luate in locatie de gestiune de catre sefii lor, care si-au infiintat in prealabil SRL-uri. Alaturi de sefii unitatilor de alimentatie publica, principalii scenaristi ai acesti afaceri au fost Viorel Neicu, sef al Diviziei Patrimoniu (DP), si Mihai Cucutianu, la data respectiva sef al sectiei de Alimentatie Publica si Cazare (SAPC). Dar, se pare ca firele operatiunii duc mult mai sus, catre conducerea SNCFR de la Bucuresti.
Lupul, paznic la mioare
Mintiti in mod repetat si lipsiti de drepturile ce li se cuvin, angajatii restaurantelor din gari fac eforturi disperate pentru a fi primiti, ca actionari, in firmele fostilor sefi de local, actualii lor patroni.
Paradoxal, unul dintre cei care au tras foloasele a fost Tudorel Negreanu, liderul Sindicatului SAPC, exact persoana desemnata de sindicalisti sa le apere interesele. Prin intermediul societatii sale, "Teos Tarserv" SRL Adjud, acesta administreaza in prezent restaurantele din statiile Adjud si Marasesti pe care le-a preluat in mod ilegal in locatie de gestiune.
Dispozitia nr.14, din 27.04.1994, a presedintelui SNCFR stabilea ca unitatile comerciale din gari pot fi acordate in locatie de gestiune societatilor comerciale interesate, dar numai prin licitatie. Exceptie de la aceasta prevedere faceau societatile avind ca actionari sau asociati angajatii acestor unitati si care puteau prelua locatia in urma unor negocieri directe si la un nivel evident mai mic, al chiriei. Aceasta facilitate acordata angajatilor restaurantelor din gari trebuia sa le fie adusa la cunostinta celor care beneficiau de ea. Lucrurile nu s-au intimplat insa asa.
Oameni aflati "pe faza"
Prin Hotarirea nr. 13 din 30 mai 1997, semnata de directorul general de atunci al regionalei CF Galati, Valentin Bota, Consiliul de Conducere al acestei regionale aviza propunerea de "acordare in locatie de gestiune a unitatilor de alimentatie publica (SAPC) din statiile Galati, Barbosi, Filesti, Tecuci, Marasesti, Adjud si Buzau".
Avantajele care puteau fi obtinute printr-o interpretare "personala" a prevederilor dispozitiei 14 au fost sesizate imediat de Viorel Neicu, sef al Diviziei de patrimoniu si Mihai Cucutianu, sef al SAPC. In cursul lunii aprilie 1997 acestia au luat legatura cu sefii de restaurante – Tudorel Negreanu, din Marasesti, si Valeriu Trif, din Adjud – cu care au stabilit obiective comune de actiune. In primul rind, Neicu trebuia sa obtina aprobarea platii unor chirii cit mai mici pentru spatiile ce urmau a fi luate in locatie, celorlalti revenindu-le sarcina de a-i dezinforma pe angajatii SAPC in legatura cu drepturile ce le reveneau potrivit Dispozitiei 14/1994.
Informatia a fost pastrata in cel mai adinc secret, cercul restrins al initiatilor adunindu-se intr-o sedinta, pe 19.06.1997, la sediul Regionalei CF Galati pentru a-si adjudeca "feliile de tort". La aceasta sedinta au participat Viorel Neicu, Mihai Cucutianu si sefii restaurantelor din garile de calatori ai acestei Regionale, printre care Tudorel Negreanu si Valeriu Trif. Desi nici unul nu fusese mandatat de angajatii din subordine sa-i reprezinte, in procesul verbal incheiat cu aceasta ocazie sta scris: "Se considera manifestare de vointa a colectivului de salariati ce asigura activitatea de alimentatie publica in exploatare directa din statiile mai sus mentionate, drept pentru care locatia de gestiune se acorda prin negociere".
Pacaleala
Parerea salariatilor in fapt era, insa, cu totul alta. Daniela Popa, fost ospatar la restaurantul din Marasesti, ne-a declarat: "Noua nu ni s-au comunicat drepturile pe care le aveam in conformitate cu dispozitia nr. 14/’94. Din august ’97 pina in ianuarie ’98 noi nu ne facusem lichidarile nici de la Regionala si nici nu incheiaseram vreun contract cu societatea lui Negreanu. In schimb, am fost pusi sa semnam un transfer in alb. Pe 6 august ’97, cind am fost nevoiti sa semnam transferul, Negreanu ne-a promis ca ne face salarii de 1 milion de lei. Tot atunci a spus in fata salariatilor: «O sa le facem salarii si lui Viorel Neicu, Mihai Cucutianu, contabilei Olimpia Amaritei pentru ca au avut grija de noi». Nu stiu daca acestia au vreo functie in societate si nici daca au primit vreun salariu, dar toti au retinut cind Negreanu a spus ca le va da 150 de marci/ luna".
Practic, deci, angajatii au fost pacaliti sa semneze in necunostinta de cauza transferul de la CFR la firma patronului Tudorel Negreanu. Numai ca, dupa ce au aflat ei cum sta treaba cu dispozitia 14/19, si-au luat inima in dinti si au inceput sa bata la diverse usi importante, pentru a-si cistiga drepturile.
Vointa lui Negreanu
Aflind, de la Directia Patrimoniu Galati, ca nu pot primi locatia de gestiune pentru ca sint persoane fizice, salariatii bufetului din gara Marasesti si-au deschis propria societate comerciala, "Turist ’97". "Ne-am deschis societate si ni s-a spus ca nici asa nu putem primi locatie decit numai daca Negreanu cedeaza locatia sau doar daca accepta sa devenim asociati. Insa, Negreanu nu a acceptat nici una dintre aceste variante. Daca domnul Negreanu nici nu cedeaza contractul de locatie, nici nu se asociaza, cine ne despagubeste pentru ca am deschis societate comerciala? Cumva trebuie sa dam in judecata Regionala CFR Galati?", se-ntreaba cu indignare Daniela Popa, fost ospatar la Marasesti.
Valeriu Trif, fostul gestionar al restaurantului din Adjud, nu a fost de acord sa-si faca societate comerciala. Fiind un tip comod, a fost reclamat la Politie si, inainte sa existe o condamnare definitiva, locul lui a fost luat de acelasi Tudorel Negreanu, cu numai trei saptamini inainte de acordarea locatiei.
Privatizarea de noapte
Cum Negreanu nu avea societate comerciala pentru a lua restaurante din gari in locatie de gestiune, si-a incropit o firma numai in citeva zile. Cind angajatii restaurantului din gara Adjud au inceput sa afle, din diferite surse, despre avantajele pe care la puteau avea in urma Dispozitiei nr.14/’94, Tudorel Negreanu le-a spus sa vorbeasca la telefon cu un jurist din Bucuresti, care cunoaste situatia. Acesta le-a pus, insa, pumnul in gura punindu-i sa aleaga intre semnarea actelor pentru Negreanu sau sa fie dati afara. "Juristul ne-a spus clar ca, daca nu acceptam conditiile lui, se inchide restaurantul si raminem pe drumuri. Asa ca, de nevoie, am acceptat", spune unul dintre ospatari, care, din motive lesne de inteles, a dorit sa-si pastreze anonimatul. El spune ca restaurantul a fost predat noaptea, fara sa stie nimeni: "A venit intr-o noapte Cucutianu cu patru contabili si au predat circiuma, fara sa-i vada careva. Practic, localul nu a fost inchis nici o zi".
Nemultumiti ca au fost transformati peste noapte din angajati la SNCFR in angajati la patron, o parte dintre acestia au plecat de la restaurant. Altii au fost dati afara pentru a nu-l deranja pe Tudorel Negreanu, iar in locul lor au fost angajate fete tinere, care nu stiu despre toate aceste probleme.
Maturarea incomozilor
Prin dispozitia nr. 28, conducerea SC Teo Stor Serv SRL, reprezentata de Tudorel Negreanu, a hotarit desfacerea contractului de munca cu incepere din 20 August ’98, conform articolului 130, litera "i" din Codul Muncii, a salariatei Daniela Popa. Pentru a se debarasa de incomoda Daniela Popa, acesteia i s-au pus in circa urmatoarele: abateri disciplinare grave pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu si, nu in ultimul rind, neloialitate fata de administratorul societatii Tudorel Negreanu si fata de societatea Teo Star Serv SRL.
De mentionat ar fi ca, inainte de a i se desface contractul de munca Danielei Popa i s-a propus sa raspunda unei note de relatii in care sa arate "cine i-a invatat sa-si ceara drepturile si cine-i influenteaza?". "Daca raspundeam acelei note de relatii in vreun fel, nu ma alegeam cu contractul de munca desfacut. Am refuzat sa raspund pentru ca realitatea este ca noi singuri am luat initiativa de a ne cere drepturile de la Regionala. Nu ne-a pus nimeni. A fost decizia noastra", sustine Daniela Popa, fost ospatar in localul din Gara Marasesti.
Fata de decizia patronului Tudorel Negreanu, pe care o considera "nedreapta si partinitoare", Daniela Popa a comentat: "M-au concediat pentru ca mi-am cerut drepturile de la Regionala. L-as intreba: cine mai urmeaza sa fie dat afara si ce motive ii vor mai gasi? Demersurile facute de mine (orice memoriu, orice adresa catre Regionala) sint sustinute de intreg colectivul. Locatia de gestiune trebuie preluata de tot colectivul de salariati, adica societate comerciala cu parti egale. Noi acum pentru asta luptam. In ce ma priveste, voi depune contestatie contra deciziei prin care mi s-a desfacut contractul de munca".
Profituri personale, pe banii statului
Pe 16 iulie 1997, s-au intocmit contractele de locatie de gestiune cu posibilitatea prelungirii lor pina la trei ani. Pe linga neincasarea diferentei dintre chiriile platite de noul patron si preturile minimale stabilite de regie ca baza de pornire in cazul unor eventuale licitatii, Negreanu a mai primit o pleasca din partea Regionalei: CFR-ul a lasat comercializare fondul de marfa. Noul patron a restituit, dupa vinzarea marfurilor, pe care le-a preluat odata cu spatiile, doar banii cu care acestea fusesera achizitionate, profitul rezultat in urma aplicarii adaosului comercial revenindu-i integral.
In luna august a expirat primul an de cind au fost incheiate contractele de locatie. Dupa cum au informat surse din interiorul Regionalei, fostii sefi de restaurant au fost convocati la sediul Regionalei Galati, in zilele de 30 – 31 iulie ’98, ocazie cu care contractele au fost prelungite pina la data de 7 septembrie a.c., acest interval fiind lasat la dispozitia angajatilor, pentru a-si infiinta firme proprii. Cei din Marasesti, cu toate ca si-au infiintat o societate proprie "Turist ’97", inca din luna august ’97, intimpina o opozitie ferma din partea lui Tudorel Negreanu, care nu doreste sa renunte la contractul de locatie.
A mai inceput o ancheta
O situatie asemanatoare o intimpina si angajatii restaurantului din statia Adjud. Intre timp insa, la sesizarea Danielei Popa, fost salariat CFR, Inspectoratul de Politie pentru Transporturi Galati, Biroul de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare, a inceput urmarirea penala impotriva lui Tudorel Negreanu, asociat unic si administrator al SC Teo Star Serv SRL Adjud, pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prevazute de articolul 246, Cod Penal. Cercetarile continua, iar dosarul urmeaza a fi inaintat Parchetului, singura institutie competenta sa dispuna masurile legale. (Mihaela BORDEI, Lidia POSTEUCA)

Comentarii