Alegeri cu scandal la Uniplast

miercuri, 29 septembrie 1999, 23:00
3 MIN
 Alegeri cu scandal la Uniplast

Ieri, la sediul SC Uniplast s-a desfasurat o Adunare Generala a Actionarilor (AGA) care a avut ca punct principal pe ordinea de zi schimbarea Consiliului de Administratie. AGA a fost convocata ca urmare a demisiei din 8 septembrie a.c. a directorului general al SC Uniplast, Valeriu Spiridon.
Potrivit raportului de activitate pe primele opt luni ale acestui an, situatia economico-financiara a SC Uniplast este deosebit de dificila. Rezultatul financiar al activitatii din perioada analizata releva o pierdere totala de 2,2 miliarde de lei. Pierderile provin in cea mai mare parte din dobinzi bancare la credite (1,8 miliarde de lei -pierderi financiare), dar si din activitatea de exploatare (373 milioane lei). Aceste pierderi se adauga celor inregistrate in 1998, care se ridica la aproape patru miliarde de lei.
Conform raportului comisiei de cenzori, datoriile totale ale SC Uniplast se ridica la 13 miliarde de lei.
Fostul director general a motivat aceasta criza financiara pe care o traverseaza Uniplast prin scaderea cererii pe piata interna si externa, scaderea pretului de vinzare a produselor, indisciplina tehnologica (procent mare de deseuri), mentinerea unui numar de personal supradimensionat, blocajul financiar si lipsa lichiditatilor.
Reactia reprezentantilor asociatiei PAS la motivele invocate de Valeriu Spiridon a fost foarte vehementa. Liderul de sindicat Marcel Anitoaie (si presedinte al PAS), sustinut si de alti membri PAS, a acuzat vechiul Consiliu de Administratie ca a condus firma doar pe hirtie si ca nu a avut nici un fel de strategie. De asemenea, reprezentantii PAS au reprosat o parte din pierderi si lui Alexandru Manolescu (fost membru in CA), reprezentantul firmei de intermediere import-export Intercorp Eximco, partener de afaceri al SC Uniplast. Adunarea Generala a devenit incendiara si datorita prezentei reprezentantilor firmei Daylong Limited (detinatoare a 12% din actiunile Uniplast) care a venit cu o oferta de investitii pentru Uniplast.
Oferta facuta printr-o alta firma a holdingului Daylong, respectiv Finnoe Company Limited, se refera la un program de investitii de noua miliarde de lei constind in echipament, licente de productie, capital-cash etc. Ca rezultat al acestei investitii, Uniplast ar fi trebuit sa emita noua milioane de actiuni cu valoare nominala de 1000 de lei/actiune. In urma cresterii numarului de actiuni emise de Uniplast, firma Finnoe Company ar fi devenit actionar cu 43,2% din actiuni. La acestea s-ar fi adaugat si actiunile detinute deja de holdingul Daylong, care in final ar fi conferit investitorului strain o pozitie importanta la SC Uniplast, materializata prin peste 49% din actiuni.
Edward Gelbard, reprezentantul firmei straine, a incercat sa-i convinga pe actionari de bunele sale intentii, insa majoritatea membrilor PAS au respins din start aceasta oferta.
Cit priveste noul Consiliu de Administratie, asociatia PAS a venit pregatita cu cinci propuneri, in timp ce firma Daylong a propus o alta echipa de conducere din care ar fi facut parte doar doua persoane agreate de PAS.
Asa cum era de asteptat, dupa reactiile ostile investitorului strain, asociatia PAS a reusit sa-si propulseze oamenii in fruntea societatii. Acestia sint: Marcel Anitoaie, Vasile Popescu, Corina Voda, Vasilica Faca si Gavrila Petrovai, ultimul intrunind cele mai multe voturi. Tot el are si cele mai mari sanse de a fi ales presedinte al CA si director general. (Sandica FILOTE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii