Cei mai destepti bacalaureati din judet

duminică, 09 iulie 2000, 23:00
5 MIN
 Cei mai destepti bacalaureati din judet

Emotiile aspirantilor la diploma de maturitate au luat sfirsit simbata seara, intr-o adevarata ploaie de lacrimi de bucurie. Dupa 14 zile de tensiune, cataloagele examenului de bacalaureat au fost inchise. Si elevii si corectorii si toata comisia de examen au rasuflat usurati ca au scapat cu bine la cel mai dificil concurs national din punct de vedere al organizarii si al amploarei. Rezultatele obtinute la editia din acest an sint demne de lauda. Nu s-a luat nici un 10 absolut, insa notele peste 8.00 au umplut cataloagele. Iar numarul celor care au pierdut diploma este nesemnificativ la nivel de judet. N-au fost incidente notabile, nici reclamatii sau sesizari care sa atraga atentia asupra faptului ca regulamentul a fost incalcat pe alocuri. Concursul se dovedeste a fi o reusita.
Matematica a facut iarasi ravagii
Selectarea candidatilor a inceput de la prima proba, asa cum era firesc. Testul eliminatoriu la Limba si literatura romana a scos din cursa bacalaureatului nu mai mult de 10 elevi. Examinatorii au dat dovada de indulgenta maxima acolo unde elevul nu a picat pe subiect. La scris insa, baremul de corectare a impus profesorilor din comisia de evaluare si notare o mai mare atentie la raspunsurile candidatilor. Ce a fost scris "albastru pe alb" a conturat imaginea procentului de promovabilitate. Au avut nesansa de a pierde diploma 88 de candidati de la centrul Grup Scolar de Industrie Usoara. Cei mai multi dintre ei provin de la Liceul Vidra si doar citiva de la liceul gazda. Subiectele de la matematica si logica le-au dat dureri de cap in adevaratul sens al cuvintului. Absolventii de la Vidra s-au chinuit sa scoata un cinci, macar sa treaca proba, dar pare sa fi fost imposibil, in conditiile in care aproape jumatate din numarul candidatilor pe centru au fost declarati respinsi in lupta pentru diploma de maturitate. Dar s-au luat si note frumoase. Ovidiu Constantin este "cap de lista" la centrul Grup Scolar Industrie Usoara cu media generala 9.40, urmata de Ramona E.Costing cu 9.28. Cea mai mica medie este 6.11, obtinuta la limita de Eugenia Goidea. Ieri la prinz, zeci de elevi contestau rezultatele, aratindu-si nemultumirea fata de notele mici inregistrate indeosebi la matematica.
Alisa Tarciniu, media 9.91, Liceul Teoretic Odobesti
Si la centrul Grup Scolar Agricol Focsani sint citiva elevi care au picat bacalaureatul. Numarul lor este semnificativ, insa cota de promovabilitate la nivel de centru este de peste 90%. Cei 29 de absolventi declarati respinsi s-au impotmolit tot la matematica, asemeni celor 11 candidati de la centrul Grup Scolar Forestier. De altfel, la aceasta editie, notele obtinute de bacalaureati la proba de matematica sint relativ mici insa, de ani de zile, matematica este un "ghimpe" la examenul de maturitate. Aceasta disciplina a facut si in acest an, peste 100 de absolventi de liceu sa ramina fara diploma de final si mai ales sa strice media generala chiar si candidatilor foarte buni.
9.52 este cea mai mare medie la nivel de centru Grup Scolar Forestier. Rezultatul ii apartine absolventei Liceului cu Program Sportiv, Raluca Moldoveanu, care pe linga notele de 10 curat a luat un 8.15 la una dintre probe. La Liceul de Muzica si Arte Plastice cel mai bun rezultate este cel al Cameliei Ioanitescu, care a luat 9.45 la examen. Cu 9.91 Alisa Tarciniu isi revendica titlul de cea mai "tare" bacalaureata dintre absolventii Liceului Teoretic Odobesti, dar si la nivel de centru Grup Scolar Forestier. Nota mare a luat si colega ei de liceu Mirabela Monica Zara (9.56).
La acest examen mai putin norocosi s-au dovedit a fi Marius Popa, Adrian Pricopie, Andrei si Gabriel Zarnescu si alti citiva absolventi de la Forestier care au pierdut diploma datorita notei de trei luata la testul de matematica. Desi in restul testarilor au obtinut note de trecere, diploma de maturitate este acum imposibil de obtinut chiar si cu media generala de peste 6.00. La centrul Grup Scolar Agricol Focsani pe primele locuri in clasament au urcat Nicoleta Vechiu (8.94-Lic.Agricol Odobesti), Mihaela Mihalache (8.91-Lic.Agricol Focsani) si Cristina Neagu (8.86-Lic.Agricol Odobesti).
Note mari si la Grupurile Scolare
La Grup Scolar de Electrotehnica, fruntasul bacalaureatului este Bogdan Ilie, care a trecut de examen cu trei note de 10 "curat" si alte trei de peste noua. Cu media 9.73 are toate sansele de a se inscrie in sesiunea de admitere la facultate. Tot de la profil informatica, Daniel Ciprian Stefan ocupa pozitia a doua in topul bacalaureatilor de la Liceul nr.1. De notat faptul ca aproape toti absolventii Grupului Scolar de Electrotehnica au promovat examenul cu note peste sapte. Sint citeva note de peste 6.50 la profil mecanica si numai patru elevi din 196 au pierdut diploma. Iar la Grupul Scolar Constructii Montaj cea mai mare medie, inregistrata la nivel de centru este 8.86 a absolventului Marius Laurentiu Nastasa. Un rezultat la fel de bun a obtinut si Ionut Militaru care desi a luat 10 la ultima proba, media generala i-a iesit 8.74. Gratie aceleiasi ultime probe, Nicu Ichim intra in posesia diplomei de maturitate chiar daca a promovat examenul cu doar sase sutimi peste limita maxima admisa.
Cu doar trei sutimi diferenta, Catalin Relu Sfatuta urca pe pozitia a doua a topului, inaintea lui Ionut Militaru, chiar daca in lista apare mentionat la pozitia 75, iar colegul sau este primul notat din subcomisia 778. Cit priveste promovabilitatea, doi dintre absolventii de la centrul Grupul Scolar Constructii Montaj au picat examenul la proba de limba moderna, iar lui Dorel Mardare nu i-a iesit media sase cu doar doua sutimi lipsa.
La liceele de elita, cei mai buni bacalaureati
La liceele de elita, rezultatele sint spectaculoase si de aceasta data. Cele doua colegii nationale se pot mindri cu un catalog plin de note peste noua si nici vorba de respinsi. Iar la Liceul Comercial "M.Kogalniceanu" sint multe note de 9 si 10, chiar daca mare parte dintre absolventi au luat examenul cu medii de opt.
Pe primul in topul bac-ului la "M.Kogalniceanu" se situeaza Alina-Helene Creita, cu media generala 9.79. Mihaela Serca si Dan George Vasilache isi revendica pozitia a doua, avind aceeasi medie 9.68.
La Scoala Normala din cei aproape 60 de absolventi, Mihaela Pricop este fruntasa cu media generala 9.66. Cit priveste rezultatele la nivel de liceu, cea mai slaba prestatie a avut-o absolventa Diana Gheorghiu (7.45) prin prisma notei de cinci de la testul de economie. Cei nemultumiti de rezultat pot cere astazi reevaluarea si renotarea tezelor. Contestatiile se depun la secretariatul liceului la care s-a sustinut examenul.
Laura Arvinte, media 9.95, la Liceul "Emil Botta"
La centrul Liceul "Emil Botta" Adjud, promovabilitatea bacalaureatului este de peste 95%. Din cei 304 candidati, doar 14 liceeni au picat examenul, iar sapte nu s-au prezentat. Majoritatea celor care nu au luat bacalaureatul, sint de la Grupul Scolar Agricol Adjud si nu au trecut de proba profilului, in special matematica. La Liceul "Emil Botta", majoritatea candidatilor au obtinut note peste sapte. Elevii clasei de informatica au trecut examenul cu cele mai mari medii. Rar este pe lista cite un bacalaureat al acestei clase cu medie sub 8.50. Laura Arvinte a fost la un pas de a lua bacalaureatul cu nota maxima. Ea este sefa promotiei din acest an de la liceul amintit si pe diploma de bacalaureat are media 9.95. Al doilea loc pe lista este ocupat de Dan Rogoz si Dan Rucareanu, ambii obtinind media 9.92.
Cei nemultumiti de notele obtinute la probele scrise pot depune contestatii in aceasta dimineata. (Cristina LAZARIN, Mihaela BORDEI)

Comentarii