Cinci miliarde despagubiri pentru un ochi pierdut

vineri, 30 noiembrie 2001, 00:00
6 MIN
 Cinci miliarde despagubiri pentru un ochi pierdut

Incidentul in urma caruia cetateanul moldovean a ramas fara un ochi s-a petrecut in noaptea de 29 spre 30 iunie a.c., la Marasesti. Ilarion Cetulean, care se afla impreuna cu mai multe persoane intr-un loc public, a intervenit pentru a calma doi derbedei care vroiau sa "agate" o fata din grup. Moldoveanul a incercat sa-i linisteasca, dar citeva minute mai tirziu, cind s-a indepartat de celelalte persoane din grup, avea sa fie agresat extrem de dur. Adrian Hulea, 22 de ani si Puiu Petrica Lazar, 21 de ani, ambii din Marasesti, l-au lovit de mai multe ori cu pumnii si cu picioarele, in special in zona fetei si a capului. Certificatul medico-legal, care avea sa-i fie emis mai tirziu, arata ca a necesitat 65-70 de zile de ingrijiri medicale. Cercetarile au fost preluate de Parchetul Judetean, data fiind vatamarea foarte grava, care s-a lasat cu pierderea unui simt. Cei doi au fost trimisi in judecata de Parchetul de pe linga Tribunalul Vrancea pentru vatamare corporala grava si ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice. Judecatoria Panciu i-a condamnat la cite sase ani de inchisoare cu executare si la plata in solidar a 35 de milioane daune materiale, 40 de milioane daune morale si, 2 milioane pe luna, pe toata perioada in care persista starea actuala. Cu alte cuvinte, tot restul vietii.
Medicii, reclamati si ei
Inca din timpul procesului care se derula pe rolul Judecatoriei Panciu, Ilarion Cetulean a depus o plingere la Parchetul in raza de competenta a caruia s-a petrecut fapta. De data aceasta el a reclamat neglijenta in serviciu a celor doi medici. Parchetul Panciu a demarat o ancheta impreuna cu Politia din Marasesti, dar nu pentru neglijenta in serviciu, ci pentru culpa medicala. Procurorii incearca sa afle daca se putea interveni in timp util pentru salvarea ochiului sting al lui Ilarion Cetulean. In acest sens a fost dispusa efectuarea unei expertize la Serviciul de Medicina Legala Vrancea, al carei rezultat este asteptat pina pe 15 decembrie a.c. In cauza au fost audiati atit medicii cit si o parte din martori. "Dupa ce agresiunea a incetat, datorita durerilor puternice pe care le resimteam si a faptului ca in urma loviturilor nu mai vedeam cu ochiul sting, am fost dus cu ambulanta la Spitalul Marasesti", afirma Cetulean in plingerea depusa la parchet. El spune ca medicul care l-a luat in primire l-a trimis insa acasa dupa un examen sumar si a refuzat sa cheme un oftalmolog, "sustinind ca nu este cazul".
Doctorii nu se considera vinovati
In replica, medicul care era de garda in acea seara, ginecologul Vitalie Betisor afirma ca moldoveanul nu si-a dat numele real, si ca nu a stiut cit de grava era starea lui Cetulean pentru ca acesta l-a mintit. "Mi-a spus ca il cheama Florean si ca s-a impiedicat si a cazut. Nicidecum ca a fost batut. Mai mult, a spus ca pleaca acasa si nu are nevoie de ingrijiri. Mi-a spus ca daca apar probleme, va veni singur la spital. Nu este adevarat nimic din ceea ce reclama", a declarat ginecologul Betisor. El afirma ca daca pacientul si-ar fi declinat adevarata identitate si i-ar fi spus cum s-a lovit, l-ar fi trimis imediat la Focsani si nu ar mai fi fost probleme. Cum a ajuns moldoveanul intr-un salon al spitalului din care a fost preluat de catre doctorul Dima, nu poate spune. "Poate ca l-a bagat acolo vreo asistenta, dar eu nu stiu", presupune medicul. Cert este ca cel batut a fost adus inapoi la spital de catre prietenii sai din Marasesti, din cauza durerilor insuportabile. Ilarion Cetulean a fost internat in garda doctorului Dima, care a venit la spital abia a doua zi dimineata. Pina atunci, dupa cum a declarat si in plingerea inaintata Parchetului, nu i s-a facut nimic. "Puteau sa ma gaseasca rece, am stat singur intr-un salon cu sapte opt paturi. Ma ardea ochiul de nu mai puteam, dar nimeni nu ma lua in seama", povesteste moldoveanul.
Ilarion Cetulean a stat internat timp de cinci zile, in care dupa cum se plinge, nu a primit decit "un tratament bazat pe analgezice si antibiotice".
Era prea tirziu
"Am solicitat in permanenta sa fie chemat un medic oftalmolog pentru a se vedea care este starea ochiului meu sting, cu care nu mai vedeam deloc si care imi provoca suferinte atroce", spune Cetulean. In replica, medicul Cozma Dima sustine ca nu putea sa-i deschida ochiul fiindca era inflamat. "De 19 ani nu am mai avut nici un caz cu leziuni oculare. Mi-era imposibil sa constat asa ceva pentru ca avea hematom, ochiul era foarte umflat si nu puteam sa-mi dau seama pina nu se desumfla ochiul. Nu vad ce as fi putut sa fac, pentru ca se putea intimpla oricui. Cel care a gresit este, insa, pacientul care ne-a mintit in momentul in care l-am intrebat ce a patit", sustine chirurgul Dima.
Pentru ca in continuare se plingea ca nu vede, in ziua de 4 iulie a.c. Ilarion Cetulean a fost trimis, in cele din urma, la Spitalul Judetean, pentru un control oftalmologic, deoarece la Spitalul din Marasesti nu exista un astfel de specialist. "Am reusit sa ajung la control si doctorita Monica Andronache, dupa ce m-a consultat, mi-a spus ca nu are cum sa ma mai ajute, deoarece ochiul ar fi putut fi salvat doar daca s-ar fi intervenit chirurgical in primele 8-10 ore de la vatamare", se arata in plingerea adresata procuraturii. Moldoveanului i s-a eliberat o trimitere catre Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti, unde a suportat o interventie chirurgicala. Era prea tirziu, iar recuperarea ochiului nu a mai fost posibila, nici macar partial. Contactata de reporterii nostri, doctorita Monica Andronache a refuzat sa vorbeasca despre cazul moldoveanului care cere statului roman cinci miliarde, acuzindu-i colegii de neglijenta.
Lui Ilarion Cetulean nu i-a ramas altceva de facut decit sa incerce de unul singur sa mai faca ceva pentru vederea lui. A luat astfel la rind, marile clinici universitare din Romania, pentru a intelege ca a ramas partial fara vedere. Barbatului in virsta de 54 de ani i s-a propus, si la Iasi, si la Bucuresti, eviscerarea ochiului si protezarea printr-un implant. "Ochiul sting se afla in afara posibilitatilor terapeutice actuale", i s-a spus sec lui Ilarion Cetulean, care se afla acum la Chisinau. O operatie de acest gen il costa, dupa cum sustine, mult mai putin acasa decit in Romania. In plus, la ochiul drept i-a scazut acuitatea vizuala cu 45% iar o experiza medico-legala a IML Iasi atesta o reducere cu 35% a capacitatii de munca.
Conducerea spitalului face propria ancheta administrativa
Daca in cazul lui Ilarion Cetulean este sau nu vorba de o culpa medicala vor hotari anchetatorii. Cert este ca in ultimii ani, in Vrancea, cu toate ca la Colegiul Medicilor au fost anchetate mai multe cazuri in care nu s-a intervenit in modul cel mai corect pentru salvarea unui pacient, a fost declarat un singur caz de culpa medicala. In dosarul in care procurorii de la Parchetul Panciu au de dat o solutie, este atasata o copie dupa fisa de observatie a pacientului Ilarion Alexandru Cetulean. Fisa de observatie este considerat un act medico-legal care nu poate fi scos cu usurinta dintr-o unitate sanitara. Din acest motiv, dupa cum ne-a declarat chiar directoarea Spitalului din Marasesti, medicul Jana Ciuperca, conducerea institutiei a inceput o ancheta pentru a descoperi cum a ajuns acea fisa de observatie in mina bolnavului reclamant. Desi procurata nu prin cele mai ortodoxe metode, acea fisa de observatie ar putea sa fie sansa lui Ilarion Cetulean de a dovedi ca ochiul lui ar fi putut fi salvat. Directia de Sanatate Publica Vrancea, forul tutelar superior al Spitalului din Marasesti, nu a inceput inca o ancheta in ceea ce priveste reclamatia moldoveanului. "La DSP nu a ajuns nimic oficial", ne-a spus directorul DSP, doctorul Mircea Lazarean. (Ramona GRIGORE, Ciprian BOBEICA)

Comentarii