Clanul vinatorilor

miercuri, 18 februarie 2004, 00:00
4 MIN
 Clanul vinatorilor

Vinatoarea este o pasiune care ii uneste pe majoritatea celor care s-au perindat prin fruntea judetului. Participarea la partidele de vinatoare impreuna cu capii Vrancei reprezinta o recunoastere a importantei scaunului pe care il ocupi si o treapta urcata in plus pe scara sociala. In ultimii ani, vinatoarea, ca si fotbalul, s-a transformat dintr-o pasiune intr-o moda care i-a molipsit pe toti „norocosii” tranzitiei din „provincia europeana”. Unii si-au cultivat o dragoste mai veche pentru praful de pusca, altii care nu aveau habar de ce capat se tine o pusca se iau la intrecere cu vinatorii cu experienta. Partidele de vinatoare au de multe ori rezultate nebanuite de cetateanul de rind, care nu stie ca multe dintre hotaririle care ii afecteaza viata sint luate la un chef vinatoresc. Departe de urechi indiscrete, acolo unde nu circula decit salbaticiunile, sefii judetului pot pune linistiti tara la cale.
Lista vinatorilor de frunte ai judetului este lunga si ii cuprinde pe mai toti oamenii cu greutate. Presedintele Consiliului Judetean si al PSD, Marian Oprisan, prefectul George Baesu, seful IPJ, comisarul sef Silviu Crin Grosu, seful Finantelor, Constantin Grigorica si unul din adjuctii sai Teodor Pavel, „stapinul” afacerilor pe bani publici din Vrancea, Corneliu Prunache, fostul sef al administratiei judetene, Nicolae Giurgea, „minunatul” om de afaceri Liviu Jitea si partenerul sau de afaceri Victor Istrate, prim procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea, Ion Lefter, dar si seful Garzii Financiare, comisarul Marian Lungu, sint numai o parte din membrii alaiului vinatoresc care a dat iama in ianuarie in padurea Ocolului Silvic de la Adam, judetul Galati.
Pentru a putea vina in padurile Directiei Silvice Focsani care, deocamdata, cuprinde si Galatiul, este nevoie de o cerere adresata Regiei Nationale a Padurilor. Aceasta este acceptata, aproape fara exceptie. Mistetul este prada favorita a vinatorilor. Pentru sezonul de vinatoare 2003-2004, cota stabilita a fost de 127 de exemplare, din care au mai ramas de impuscat 57 de mistreti. Planul nu a fost indeplinit din cauza conditiilor nefavorabile ale vremii pentru vinatoare. Presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, un infocat vinator, asemeni sefului sau de partid, premierul Adrian Nastase, a fost de trei ori la vinatoare in actualul sezon in padurile Directiei Silvice, de doua ori pe teritoriul Galatiului si o data la Lepsa. Cererea inaintata Regiei Nationale a Padurilor, pe 9 ianuarie cuprinde toate numele enumerate mai sus. Pe 23 octombrie anul trecut, la o vinatoare de mistreti desfasurata la Lepsa, Horia Furtuna, fostul presedinte al Camerei de Comert si dusman politic declarat al presedintelui CJ, i s-a alaturat lui Marian Oprisan si prefectului George Baesu.
Printre pasionatii vinatorii sint si alte nume cunoscute in judet. Pe o lista de cereri din 9 decembrie se afla, printre altii, Ciprian Nica, presedintele PSD Panciu, Corneliu Prunache, Adrian Toma, directorul Veritas Panciu si Eduard Corhana, juristul Prefecturii Vrancei.
Bogatia de mistreti din padurile Directiei Silvice ii atrage si pe vinatorii din alte tari. Unul dintre oaspeti la inceputul anului a fost printul Dimitrie Sturdza impreuna cu opt cetateni germani. In luna septembrie 2003, au venit sa vineze in padurile autohtone doi cetateni francezi.
Carnea de mistret nu are cautare
Palmaresul unui vinator la mistreti este evaluat dupa numarul de colti de mistreti. „Pretul unui trofeu variaza intre 500 de mii si doua milioane cel mai mare trofeu”, ne-a declarat Gicu Duta, seful Directiei Silvice Focsani. Carnea de mistret nu are mare cautare in Vrancea, desi preturile sint destul de mici. „Avem peste o tona de carne de mistret depozitata la Dumbravita, in carcasa. La angro, pretul este de 1,2 euro, plus TVA iar cu amanuntul pretul este de 1,5 euro, plus TVA”, ne-a spus directorul DSF. Carnea de mistret este valorificata prin Regia Nationala a Padurilor, in judetul Harghita, la Gheorghieni. Piata locala nu este propice pentru vinzarea de carne de vinat. „Am scos intr-un an fazan la vinzare, insa nu a luat nimeni”, a precizat Gicu Duta.
Vrancea se desparte de Galati
Guvernul intentioneaza sa scoata padurile judetului Galati din administrarea Directiei Silvice Focsani si sa reinfiinteze Directia Silvica Galati. „Pentru noi, cu cit mai repede se intimpla acest lucru, cu atit este mai bine, pentru ca avem lucrari de sezon care trebuie sa inceapa”, ne-a declarat Gicu Duta. Vrancea va ramine astfel cu 87 de mii de hectare de padure in administrare. Porivit ziarului „Adevarul”, reinfiintarea Directiei Silvice Galati se datoreaza presedintelui Consiliului Judetean, Dan Lilion Gogoncea. Acesta ar fi fost nemultumit de desele partide de vinatoare ale lui Marian Oprisan in fondul de vinatoare Adam, unde se afla o fosta cabana a lui Nicolae Ceausescu. „Initiativa de reinfiintare a Directiei Silvice Galati a fost a autoritatilor din Galati”, ne-a confirmat directorul DSF. Odata cu padurile, la Galati va trece si herghelia de la Tulucesti, care are la ora actuala 182 de cai de rasa si 600 de hectare de teren. Padurile judetului Galati au trecut in adminstrarea Directiei Silvice din Focsani in luna decembrie 1998, atunci cind a avut loc o reorganizarea a directiilor silvice la nivel national. (Mihai BOICU)

Comentarii