Cum va fi examenul de capacitate

marți, 01 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Cum va fi examenul de capacitate

Elevii claselor a VIII-a incheie anul scolar pe 8 iunie, cu o saptamina mai devreme decit ceilalti colegi. Au doar zece zile la dispozitie pentru a face ultimele recapitulari, inainte de sustinerea primei probe, respectiv limba si literatura romana.
Concursul este organizat in 32 de scoli, la nivel de judet. Sint desemnate deja centre de examen toate scolile generale din Focsani, cit si Grupul Scolar Forestier. La Adjud, candidatii se vor regasi in Scoala nr.4 si Liceul Teoretic "E.Botta". Mai exista cite un singur centru la Marasesti – Scoala nr.2, Odobesti – Liceul Teoretic si la Panciu – Scoala nr.1.
Noutatea acestei editii o constituie faptul ca lucrarile candidatilor nu vor mai fi corectate la nivelul scolilor care gazduiesc examenul. Inspectoratul Scolar Judetean a decis ca tezele sa fie strinse in numai patru centre de corectura, ceea ce ar trebui sa reduca din temerile parintilor si elevilor ca se fac aranjamente. In fiecare centru de evaluare a lucrarilor va exista o comisie formata din profesori cu prestanta, desemnati prin tragere la sorti. Comisia va avea de notat peste o mie de teze. Profesorii sustin ca este foarte greu ca unul dintre corectori sa poata interveni pe o lucrare, in sensul de a fi mai indulgent pentru ca e vorba de copilul lui X. Si tezele insemnate – o metoda folosita la examene – nu mai pot fi descoperite atit de usor dintr-un morman de lucrari.
Tot cu titlu de noutate absoluta, tezele vor fi semnate de presedintele comisiei in interiorul patratului din stinga paginii destinat mentiunilor personale. Coltul va fi indoit si sigilat cu semnatura ascunsa. Asta inseamna ca profesorii examinatori nu vor avea ocazia de a-si da seama de unde provine teza, functie de semnatura.
Locuri pentru toti
Nu mai putin de 5600 de elevi sint asteptati in salile de examen, asa cum reiese din statisticile Inspectoratului Scolar. In jur de 200 de gimnazisti sint considerati din start "pierderi" ale sistemului, adica repetenti, examatriculati, abandon sau neprezentati. Cei ramasi vor fi distribuiti in cele 32 de centre, ceea ce impune alcatuirea a mai multor subcomisii. Conform proiectului privind planul de scolarizare pentru anul de invatamint 2001-2002, liceele si scolile profesionale dispun de locuri suficiente pentru ca toti elevii sa fie cuprinsi in clasa a IX-a, respectiv anul I de profesionala. Ministerul Educatiei a avizat, in urma propunerilor facute de consiliul scolilor, formarea a 108 clase de liceu, adica 2700 de locuri, si 74 de clase de profesionala, respectiv 1850 de locuri. Este de precizat ca la cursul profesional au acces si elevii fara certificat de capacitate.
Medii ierarhizate
Fiecare centru de corectura va centraliza rezultatele la examen, in ordinea descrescatoare a mediilor. Exista semnale sigure ca la nivelul judetului se va infiinta un singur centru de admitere, probabil la Inspectoratul Scolar sau Colegiul National "Unirea", care dispune de aparatura necesara. Rezultatele vor fi transmise pe discheta la Centrul de Admitere pentru distribuirea elevilor in licee, functie de media obtinuta si optiunile facute in scris. Mediile vor fi ierarhizate. De mentionat ca fiecare elev admis la capacitate va avea de completat o fisa de inscriere in care se vor preciza datele personale, inclusiv codul numeric personal, nationalitatea, scoala de provenienta, limbile studiate. Apoi se trece de catre diriginte, cu supervizarea directorului, media la capacitate, media anilor V-VIII, nota la aptitudini (daca este cazul – n.r.), nota obtinuta la capacitate la limba romana si nota luata la matematica tot in cadrul examenului de capacitate. Urmeaza grila de optiuni, unde se vor specifica, in ordinea prioritatii, denumirea unitatii de invatamint la care elevul doreste sa-si continuie studiile, forma de invatamint (curs de zi, seral), limba de predare, filiera, profilul si specializarea dorita.
Cum se face media de admitere
Din aceeasi fisa de inscriere la liceu rezulta ca media de admitere se calculeaza pe filiere. La teoretic si tehnologic, media de admitere reiese din formula: de trei ori media de la capacitate, plus media din cei patru ani de gimnaziu, impartita la patru. Numai la filiera vocationala, profil artistic, sportiv, Waldorf, media de admitere este media aritmetica a notei la aptitudini ori trei, plus media calculata, unde media calculata este formula precizata anterior. La profilul teologic, media de admitere rezulta din media aritmetica a mediei calculata ori trei, plus nota la aptitudini. Este de notat ca pot intra in sesiunea de admitere numai elevii care au obtinut nota minima 5,00 la fiecare proba de capacitate. Media generala de capacitate se calculeaza ca media aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele obtinute la cele trei probe.
Graficul examenului de capacitate
11-14 iunie – inscrierea candidatilor
18 iunie – proba scrisa la lb. si literatura romana
20 iunie – proba scrisa la matematica
21 iunie – Istoria Romanilor sau Geografia Romaniei(scris)
23 iunie – afisarea rezultatelor (orele 12,00) si depunerea contestatiilor (pina la orele 18,00)
24 iunie – rezolvarea contestatiilor
25 iunie – afisarea rezultatelor finale
(Cristina LAZARIN)

Comentarii