CUP recunoaste ca a umflat facturile

miercuri, 04 aprilie 2001, 23:00
6 MIN
 CUP recunoaste ca a umflat facturile

Conducerea CUP a facut o constatare mai putin obisnuita, si anume ca facturile la intretinere au fost umflate pe tot parcursul iernii, in medie cu 200 de mii de lei pe luna pentru fiecare familie. Vinovate de aceasta nedreptate au fost gasite cele citeva sute de familii care au solicitat scaderea de la plata pe motiv ca nu au avut caldura in apartamente. Drept pentru care s-a decis ca din luna martie sa nu mai fie acceptata nici o diminuare a costurilor pentru energia termica. Pagubitii, adica miile de focsaneni corecti, vor fi despagubiti in vara aceasta. Sefii CUP si-au recunoscut vina si au promis sa nu mai faca asa ceva.

Consiliul de Administratie al CUP a decis ca incepind cu luna martie a.c. sa nu mai fie acceptata nici o cerere de scadere de la plata incalzirii, hotarire valabila si pentru iarna 2001-2002. Primele motive care au dus la luarea unei astfel de hotariri ne-au fost expuse de Ion Vlase, membru in Consiliul de Administratie al CUP. Acesta a prezentat mai pe larg rezultate "investigatiilor" personale efectuate pe parcursul intregii ierni, in aceasta directie. In calitatea sa de presedinte a Uniunii Asociatiilor de Locatari (UAL), Ion Vlase a facut unele verificari din care a rezultat ca in decursul celor cinci luni in care a fost furnizata energia termica s-a inregistrat un numar record de cereri de reducere de la plata, pe motiv ca o parte sau chiar tot apartamentul nu sint incalzite.
Din datele prezentate de consilierul Vlase a reiesit ca situatia scaderii de la plata caldurii este urmatoarea: in luna octombrie din totalul de 1.257.436 metri patrati, cit reprezinta suprafata incalzita de CUP in Focsani, au fost scazuti de la plata incalzirii 224.403 metri patrati, ceea ce inseamna 4.488 apartamente. In noiembrie, situatia este oarecum aceeasi, fiind scazute de la plata 4067 de apartamente cu o suprafata de 203.395 m.p. In ultima luna a anului trecut, numarul de cereri a mai scazut, insa, 3.788 de apartamente au ramas nefacturate la caldura, suprafata totala fiind de 189.433 mp. In lunile ianuarie si februarie a.c. nu s-a platit energia termica pentru cite 200.000 de mp, ceea ce inseamna aproape 20% din totalul apartamentelor existente in orasul nostru.
Calculele totale efectuate de consilierul local Ion Vlase arata ca in cele cinci luni, suprafata scazuta de la plata agentului termic este egala cu intreaga suprafata incalzita. Lucru care arata clar ca in iarna care tocmai s-a incheiat, focsanenii au platit o luna in plus la intretinere, iarna 2000-2001 avind o durata de 6 luni. Ancheta lui Ion Vlase nu se opreste aici, presedintele UAL constatind ca fiecare familie corecta din acest oras a platit in plus mai bine de 150 de mii de lei pe luna si aproape 800 pentru intreaga iarna.
Conducerea CUP isi toarna cenusa in cap
Ancheta in cauza a dus la adoptarea hotaririi Consiliului de Administratie. "La propunerea mea cu aprobarea CA am hotarit sa nu mai luam in calcul scaderea de la caldura. Sondajele mele arata ca o scara intreaga din Sud nu a platit nici un ban la caldura. Potrivit Regulamnetului Cadru de aplicare a Legii locuintei, proprietarii raspund de starea instalatiilor din apartamente. Obligatia CUP este sa furnizeze caldura pina la intrarea in bloc. S-a gresit la nivelul conducerii CUP deoarece nu trebuiau luate in calcul aceste cereri", a precizat Ion Vlase.
Constatarile conducerii CUP nu-i ajuta insa cu nimic pe cei care si-au platit luna de luna intretinerea, chit ca aceasta era umflata cu citeva sute de mii de lei. Experimentul regiei locale i-a costat pe focsaneni, in decursul celor cinci luni cit s-a furnizat caldura, citeva sute de mii de lei, pentru care, in caz de neplata li s-au calculat majorari si penalitati.
Directorul CUP, Gheorghe Vasilescu, este de parere ca vina pentru situatia creata apartine numai celor care au cerut sa nu li se factureze caldura. Cit despre platitorii corecti, seful regiei spune ca acestia vor fi despagubiti prin diminuarea valorii facturii in lunile care vin. Desi normal ar fi fost ca in luna martie caldura sa nu mai fie facturata, pentru ca a fost platita in avans prin umflarea costurilor, Vasilescu sustine ca acest lucru este imposibil datorita nerecuperarii banilor de la cei care s-au sustras de la plata. Partasi la vina mai sint in viziunea conducerii CUP, cei care au incurajat inca din toamna debransarile, precum si lipsa de experianta a salariatilor acestei regii vizavi de avalansa de cereri pentru scaderea de la plata caldurii. "Am gresit. Omul din greseli invata iar noi nu vom mai repeta aceste greseli. Nu spunem ca nu vor mai fi acceptate asfel de cereri, dar numai in cazul debransarii pentru scari intregi", a mai spus Ion Vlase.
Scaderea de la intretinere a unei persoane se face numai cu avizul administratorului
O alta masura adoptata de curind de sefii CUP este legata de scaderea de la intretinere a unui anumit numar de persoane. Si aici, consilierul Vlase a avut un cuvint greu de spus, o alta ancheta personala demonstrind ca in Focsani aproximativ opt mii de persoane locuiesc "fraudulos", adica nu platesc serviciile la Compania de Utilitati Publice. Si pentru acest lucru s-a gasit o explicatie, prin facturarea individuala, nemaifiind nevoie de serviciile administratorilor, care astfel nu mai au motive sa-i supravegheze pe locatari. Vlase considera ca ar trebui sa se gaseasca o modalitate de stimulare a administratorilor, care sa-si faca treaba de supraveghere in continuare. Declararea unui numar redus se persoane la intretinere este o alta explicatie a faptului ca facturile sint mai mari decit ar trebui. "Nu exista posibilitatea unui control al corectitudinii cetatenilor. Sint situatii in care blocurilor necontorizate le revin cantitati foarte mari de apa. In blocurile unde s-au inregistrat consumuri mari de apa am lipit afise prin care ii informam pe cetateni de acest lucru", a precizat directorul Vasilescu. Conducerea CUP considera ca nu se poate vorbi despre pierderi insemnate de apa, facturile fiind mari acolo unde consumul este mare.
266 de focsaneni au calcat pe bec
Pina in prezent, conducerea CUP a descoperit un numar de 266 de persoane care au solicitat scaderea de la caldura, dar au fost depistati cu consumuri clandestine. Dintre acestia, 84 de proprietari au fost repusi in plata si sanctionati pentru consum clandestin de energie termica prin imputarea unei sume de cinci ori mai mare. Totodata, vinovatii s-au ales si cu un dosar penal. Sumele sustrase de la plata variaza intre 200 de mii de lei si 2,5 milioane de lei, majoritatea persoanelor aflate in aceasta situatie provenind din Cartierul Sud. In luna februarie, alti 182 de proprietari au incaput pe mina celor de la CUP, dupa reanalizarea cazurilor, acestia urmind sa fie sanctionati si actionati in judecata. Sumele totale sustrase sint de aproape 300 de milioane de lei, bani care urmeaza sa fie recuperati in perioada imediat urmatoare. Si despre depistarea acestor sume cu intirziere, directorul CUP are o alta explicatie. Initial, cererea de scadere de la plata energiei termice a fost aprobata pe cuvint, pentru ca ulterior salariatii acestei regii sa constate la fata locului ca apartamentele in cauza aveau caldura. Avalansa de cereri a determinat intirzierea de cinci luni pentru aceste constatari, timp in care facturile celorlalti focsaneni au fost incarcate.
Conducerea CUP nu se considera foarte vinovata de situatia creata in aceasta iarna, ba mai mult sefii regiei sustin ca acest lucru nu ar fi fost posibil daca cetatenii ar fi fost mai corecti. Situatia din in aceasta iarna creaza un precedent de neinlocuit in activitatea acestei regii de gospodarire locala. Multi dintre cetatenii bun-platnici sint convinsi ca nu li se vor mai inapoia toti banii luati in plus. In opinia lor, Compania de Utilitati Publice a mai luat o bila neagra, care cintareste destul de mult la imaginea acestei institutii. (Elena CRISTIAN)

Comentarii