Fiscul ia urma datornicilor

duminică, 21 octombrie 2001, 23:00
4 MIN
 Fiscul ia urma datornicilor

Datoriile de ordinul sutelor de miliarde pe care afaceristii locali le au la stat a determinat o intensificare la foc automat a actiunilor de executare silita. Mii de firme autohtone au fost trecute pe lista neagra a executarii silite, de la inceputul anului si pina in prezent fiind emise 8.325 titluri executorii pentru datorii ce insumeaza 432,377 miliarde de lei. Urmatorul pas al acestei operatiuni este blocarea conturilor, de acest tratament beneficiind 12.571 de conturi bancare, valoarea creantelor aferente popririlor bancare cifrindu-se la 582 de miliarde de lei. Dintre acestea au fost valorificate efectiv 3.191de astfel de popriri cu o valoare de 105 miliarde de lei. De aici si pina la sechestrarea bunurilor datornicilor nu este decit un pas foarte mic, zeci de firme ajungind in situatia de a li se scoate bunurile la mezat pentru acoperirea restantelor.
Directorul general al Directiei de Finante Vrancea, Constantin Grigorica, ne-a declarat ca pina in prezent au fost instituite 247 de sechestre pentru bunuri mobile si alte 118 pentru imobile. "Valoarea bunurilor mobile sechestrate se cifreaza la 136,617 miliarde de lei iar a imobilelor la 151,141 miliarde de lei. Dintre acestea au fost valorificate efectiv bunuri mobile in valoare de 13 miliarde de lei iar imobile de numai 91 de milioane de lei", a precizat Constantin Grigorica.
Lista stufoasa a datornicilor
Pentru cele aproape 500 de miliarde de lei pe care finantistii le au de recuperat de la firmele vrincene s-au initiat in mare parte masuri speciale. Lista datornicilor cuprinde citeva sute de firme, insa cei mai importanti sint arhicunoscuti, deoarece isi pastreaza "cu sfintenie" locul de campioni ai datoriilor. Primul restantier de frunte este Romvitis Odobesti, ale carei datorii trec frumusel de 60 de miliarde de lei, urmat la o distanta considerabila de "defunctele" Vinicola si Agromixt, dar si de mult rivnita Rovinco Cotesti, fiecare cu mai bine de 20 de miliarde de lei. Pentru oricare dintre aceste societati comerciale, dar si pentru multe altele, s-a instituit sechestru pe bunuri, insa lipsa de cumparatori a determinat o recuperare in pas de melc a acestor restante. "Lipsa de ofertanti la organizarea de licitatii pentru vinzarea bunurilor sechestrate este unul dintre aspectele care au influentat negativ actiunile noastre de executare silita a datornicilor", a mai precizat directorul general al Directiei de Finante Vrancea.
Pe lista impedimentelor la executare se mai afla lipsa lichiditatilor la agentii economici mari generata fie de blocajul financiar, fie de volumul mare de credite contractate de la banci si implicit a dobinzilor mari percepute de acestea, dar si evitarea derularii operatiunilor de incasari si plati prin conturile bancare, ceea ce duce la imposibilitatea blocarii conturilor si a recuperarii debitelor. Totodata, finantistii se pling de imposibilitatea incasarii restantelor la SRL-urile care si-au incetat activitatea si nu au bunuri in patrimoniu pentru a fi sechestrate.
Vinul de la Romvitis si-a gasit clientul
Lista bunurilor sechestrate si vindute in ultimul timp de Finante nu este foarte lunga, insa fiecare dintre marii datornici a trecut prin filtrul executarii silite. Marele restantier la stat, Romvitis Odobesti, a ramas fara bunuri in valoare de 12,6 miliarde de lei, grosul fiind detinut de vinul vindut la licitatie. Au fost scoase la mezat utilaje agricole in valaore de 500 de milioane de lei, doua cladiri in valoare de 108 milioane de lei si nu in ultimul rind 3.900.000 litri de vin a caror valoare de vinzare s-a cifrat la12 miliarde de lei. Situata pe lista marilor datornici, Agroindustriala Marasesti a fost "pagubita" de 200 de mii de kg de griu din recolta acestui an, care a fost vinduta de finantisti cu aproape 619 milioane de lei. Alte 20 de tone de griu apartinind Agromec Mihalceni au fost vindute, in contul datoriilor la bugetul de stat ajungind aproximativ 62 de milioane de lei. Marchim Marasesti a ramas fara 12 garsoniere, pe care Fiscul le-a vindut la licitatie obtinind in schimb 164 de milioane de lei, iar utilajele forestiere de la Dava Prod Odobesti au fost valorificate cu 232 de milioane de lei. Si pentru a mica parte dintre bunurile sechestrate de la Vinicola s-au gasit ceva cumparatori, un depozit de ingrasaminte fiind vindut cu 512 milioane de lei iar pentru 5.207 metri patrati de teren agricol s-au incasat 182 de milioane de lei. In realitate lista bunurilor sechestrate este mult mai lunga, dar nu intotdeauna acestea trezesc interesul investitorilor.
Legea cazierului fiscal vrea sa elimine evaziunea fiscala
Incepind de anul viitor, fiecare firma va avea propriul cazier fiscal in care va fi evidentiata orice miscare in planul afacerilor. In plus, agentii economici vor fi tratati diferentiat in functie de modul in care se conformeaza sau nu platii taxelor si impozitelor. Cazierul fiscal nu va insemna doar impartirea firmelor in bun-platnici sau rau-platinici, de dragul analizelor statistice. Aceste date vor indica modul in care unele firme trebuie tratate de Fisc, in sensul urmariri mai atente a activitatii lor. Cei care nu se vor achita de obligatiile pe care le au vor fi calcate mai des de inspectori si de Garda Financiara, aplicindu-li-se acest tratament pina cind vor intelege sa-si plateasca birurile pina la ultimul leut. Acest cazier fiscal are si un rol de prevenire impotriva infiintarii de societati de catre afaceristi care au datorii la buget. Patronii care nu sint cu platile la zi nu vor mai putea infiinta in viitor vreo societate, daca in cazierul fiscal nu se prevede ca au toate datoriile achitate. Lucru care este valabil si pentru societatile pe actiuni, actionarul majoritar care vrea sa-si cesioneze actiunile va trebui sa prezinte cazierul, tranzactia fiind valabila numai in cazul in care firma nu are restante la buget. In acest fel, se urmareste evitarea practicilor deja consacrate prin care se cesioneaza actiunile unor cetateni straini, care preiau si datoriile de ordinul zecilor de miliarde de lei dupa care dispar fara urma. (Elena CRISTIAN)

Comentarii