Ghilotina majorarilor

duminică, 19 august 2001, 23:00
2 MIN
 Ghilotina majorarilor

Pe lista datornicilor de seama la bugetul asigurarilor sociale se numara 280 de agenti economici, adica doar 3% din totalul firmelor din judetul nostru. Volumul total al restantelor pe care Casa Judeteana de Pensii le are de incasat se cifreaza la 365 de miliarde de lei, o suma oarecum egala cu cea pe care o au de incasat finantistii pentru impozitele si taxele datorate statului. Pe categorii de impozite si taxe, in topul sumelor restante conduce detasat CAS-ul cu 87 de miliarde reprezentind sume datorate, si alte 228 de miliarde de lei majorari de intirziere. O situatie similara se intilneste si la pensia suplimentara, contributie care in prezent nu se mai plateste, unde restantele sint de numai 3,4 miliarde de lei, iar majorarile de intirziere de doua ori mai mari – 6,6 miliarde de lei. O alta taxa care a fost eliminata de mai multa vreme acumuleaza majorari de peste 24 de miliarde, la cele 16,178 miliarde de lei cit reprezinta sumele de plata.
Nici cele mai noi biruri nu au scapat de ghilotina majorarilor. Pentru cele 708 milioane de lei datorate in contul CAS-ului individual, au fost deja calculate 234 de milioane de lei majorari, si alte 67 miliarde pentru cota de CAS care revine angajatorului. Directorul Casei Judetene de Pensii Vrancea, Coman Andrei, ne-a declarat ca, in ciuda asteptarilor, cele mai multe datorii s-au acumulat in contul CAS-ului individual si nu in cel datorat de patron. "Ca urmare a actiunilor efectuate de Corpul de Control din cadrul institutiei noastre, in primele sapte luni ale acestui an au fost verificati 124 de agenti economici care aveau restante de 30 de miliarde de lei si alte 69 de miliarde majorari de intirziere", a declarat directorul CJP Vrancea.
Faptul ca cei mai multi dintre patroni prefera sa nu-si plateasca darile la stat reiese si din volumul incasarilor pe primele sapte luni ale acestui an. Acestea se cifreaza la numai 26,014 miliarde de lei, ceea ce inseamna doar 8% din totalul datoriilor inregistrate. De aceasta data, ponderea este detinuta de impozite si taxe, cu 15 miliarde de lei platite si alte 11,081 miliarde de lei majorari de intirziere. Directorul Casei Judetene de Pensii Vrancea a precizat ca va demara un program destul de dur de recuperare a sumelor restante, care se va lasa cel mai probabil cu sechestrarea de imobile si scoaterea acestora la vinzare. (Elena CRISTIAN)

Comentarii