Incepe batalia pentru titularizare

luni, 03 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Incepe batalia pentru titularizare

Ieri s-a incheiat etapa inscrierilor la concursul de titularizare in invatamint. Au mai ramas sa-si depuna candidatura, in intentia de a avea un loc de munca din toamna, numai absolventii din acest an ai Scolii Normale care, in aceste zile, trec prin rigorile examenului de bacalaureat. Comisia Judeteana de Mobilitate a Personalului Didactic le va primi dosarele pina in preziua concursului.
La aceasta sesiune de titularizare candidatii au fost obligati, prin ordin ministerial, sa ataseze la fisa de inscriere si copii legalizate dupa diploma de absolvire si foaia matricola. In plus, comisia le-a cerut aspirantilor la titularizare si o dovada ca au habar despre ceea ce inseamna pedagogia, ca au frecventat in anii de liceu sau studentie si au promovat un modul psihopedagogic.
Catedrele scoase la concursul de titularizare din aceasta vara sint relativ putine, comparativ cu numarul celor care ar dori sa lucreze in invatamint si au capacitatea profesionala necesara. Si chiar scolile ar avea nevoie de mult mai multi oameni decit prevede organigrama, insa legea impiedica managerii din invatamint sa suplimenteze numarul de cadre pentru o mai buna desfasurare a activitatii de instruire si educatie.
Dupa cum se prezinta lista posturilor vacante pentru concursul din 17 iulie, numai educatoarele si invatatorii si-ar mai putea gasi un loc in sistem. Dar numai in mediul rural, caci la multe din scolile orasenesti, concursul de ocupare a catedrelor ramase libere se va tine intr-o alta zi, probabil in prima decada a lunii august. De notat ca, prin dobindirea titularizarii de unitate reprezentativa, aceste institutii ale invatamintului isi pot selecta, dupa propriile criterii, viitorii salariati. In invatamintul pre-primar s-au eliberat odata cu sfirsitul anului scolar, 52 de posturi, iar cel mai convenabil in privinta navetei este cel scos la concurs la Gradinita Burcioaia, un sat din apropierea Adjudului. Aspirantii la un post de invatator se vor bate pe 77 de locuri de munca, toate disponibile in scolile de la tara.
Catedre multe la limbi moderne
Cit priveste absolventii care s-ar putea titulariza la concursul din 17 iulie a.c. pe o catedra de profesor, sperantele sint desarte. Numarul posturilor libere, in functie de specialitati, este extrem de redus si e greu de crezut ca un orasean ar face naveta pe o distanta de zeci sau sute de kilometri pentru un salariu de un milion si jumatate de mii de lei.
La limba si literatura romana s-au scos la concurs 56 de catedre. Cele mai vizate sint Scoala nr.1 Adjud, Scoala 1 Marasesti si Grup Scolar de Industrie din Marasesti. Iar la limbile moderne, unde de ani de zile se inregistreaza un adevarat dezinteres fata de invatamint din partea absolventilor, situatia nu se arata a fi mai roz. Sint 50 de posturi la limba franceza si 34 la limba engleza. Dupa toate probabilitatile, candidatii din acest an, interesati de posturile de profesori de limbi straine, vor opta cu precadere pentru catedrele din Scoala 1 Marasesti, Scoala 1 Panciu (3 posturi de limba franceza), Grup Scolar Transporturi Auto, Grup Scolar Agricol, Scoala Adjudul Vechi si Grup Scolar Forestier. La specialitatea engleza candidatii isi indreapta inca de pe acum intentia spre Scoala nr.6 Focsani, Grup Scolar Forestier, Scoala nr.1 Adjud, Scoala nr.1 Marasesti si un alt post la Liceul Marasesti, Scoala Adjudul Vechi.
Nici un post pentru disciplinele socio-umane
La matematica, din cele noua catedre supuse competitiei, numai una se regaseste in schema de posturi, din mediul urban, la Liceul Marasesti. La istorie sint sase posturi vacante si alte 22 combinate istorie-geografie, toate disponibile in scolile satesti, dupa cum ne-a precizat inspectorul scolar de la serviciul evidenta personalului didactic, profesor Vasile Grapa.
De profesori de geografie este nevoie in numai cinci unitati de invatamint, iar de specialitate biologie, doar 10.
Nici pentru predarea disciplinelor educatie-fizica, muzica si nici la informatica sau religie nu se cauta prea multi specialisti. Sint scoase la concurs doar noua catedre de educatie fizica, una de muzica la Scoala nr.6 Focsani, patru de informatica (Grup Scolar Transporturi Auto, Grup Scolar Industrial Marasesti, Grup Scolar Agricol Adjud) si alte 18 de religie, "unde nu se inghesuie nimeni", spune inspectorul de la serviciul evidenta personalului didactic.
Cit priveste disciplinele socio-umane, schema este completa de vreme ce la concursul din acest an nu s-a eliberat deocamdata nici un post didactic.
Detasari si supliniri
Sesiunea de titularizare este urmata de etapa detasarilor. Dupa repartizarea candidatilor care au promovat concursul din 17 iulie, atentia Comisiei de Mobilitate se va indrepta spre cele trei etape ale detasarilor: cea in interesul invatamintului, detasarea la cerere si detasarea invatatorilor din Focsani care au avut restringere de activitate. Perioada de inscriere la actiunea de detasare a fost stabilita intre 26 iunie-26 iulie cu solutionare a cererilor pe 1 august a.c.
Ultima faza a miscarii de personal o constituie suplinirea. Cadrele calificate care au participat la concursul de titularizare, in ultimii doi ani si au obtinut media peste cinci, au intiietate. Cererile se depun in intervalul 1-11 august si vor fi rezolvate pe 15 august. Cit priveste incadrarea suplinitorilor necalificati, aceasta nu se va realiza decit cu o testare in prealabil. Educatorii si invatatorii dau concurs pentru un post in invatamint pe 17 august, iar profesorii, in ziua urmatoare. Repartizarea se va face pe 23 august, cind practic se incheie intreaga actiune de mobilitate a personalului didactic din aceasta vara. (Cristina LAZARIN)

Comentarii