Inchisoare la domiciliu

vineri, 09 ianuarie 2004, 00:00
4 MIN
 Inchisoare la domiciliu

Persoanele care au incalcat legea si a caror pedeapsa a fost suspendata de instanta de judecata trebuie sa treaca in drumul lor spre libertatea deplina prin Serviciul de Reintegrare Sociala si Supraveghere al Tribunalului Vrancea. In functie de verdictul pe care il dau consilierii centrului, un condamnat poate ajunge liber dupa citiva ani de supraveghere sau poate ajunge dupa gratii pentru a-si ispasi pedeapsa. In general, cei care au fost incredintati de instanta sub supravegherea SRSS-ului au comis infractiuni cu un grad mic de pericol. Potrivit datelor care au fost strinse in cei doi ani de functionare ai serviciului, cele mai multe persoane care se afla sub supraveghere au fost arestate pentru furturi.
Persoanele intrate in supravegherea acestui serviciu nu fac parte, in general, dintre cele care si-au facut o ocupatie din incalcarea legii. Desi se feresc sa-si dezvaluie numele, experienta pe care au trait-o ca arestati si contactul cu viata dura de inchisoare sint cele mai puternice argumente pentru a nu mai incalca legea.
S. G. are 33 de ani si a fost condamnat pentru inselaciune: „Am ajutat niste persoane sa-si ia viza de Germania”, ne-a spus el. Spre deosebire de altii, barbatul a facut si citeva luni de puscarie si spune ca ar face orice numai sa nu mai ajunga acolo. „Pentru mine, as prefera orice sa nu fiu acolo. Sint poate persoane care au atitia ani acolo, incit s-au rupt de realitate. Pentru ei nu reprezinta ceva foarte grav. Sint oameni care ies afara si intra imediat inapoi la inchisoare. Cei mai multi resimt acest lucru”, ne-a mai spus S. G. Spre deosebire de altii, barbatul este mai norocos deoarece sotia sa are o mica afacere si o ajuta la munca, fara forme deoarece nu-si permit sa plateasca toate taxele. In afacerea cu pasapoartele a fost amestecata si sotia sa, care se afla si ea sub supravegherea Serviciului de Integrare. Cei doi au o fetita de 13 ani, care sufera de o boala care a impiedicat-o sa se dezvolte normal. „Este cineva care se intereseaza si asta ajuta”, spun ei despre cei de la Serviciul de Reintegrare. In urma experientei care a avut-o cu viata de puscarie, barbatul a ramas fara cea mai mare parte a prietenilor. „Au fost alte persoane care m-au surprins, pe care le consideram cel mult amici si care m-au ajutat foarte mult”, marturiseste „arestatul” la domiciliu.
„O mica spaga” pentru a scapa de puscarie
C.I. este un tinar de 24 de ani care a fost comdamnat la trei ani cu suspendare pentru ca vindea diverse produse pentru a cistiga un ban in plus pentru distractie. A fost prins de politie, care i-a cerut o suma de bani pentru a scapa de pedeapsa. „Politia mi-a cerut o mica spaga. Nu le-am dat-o pentru ca nu aveam de ce. Cereau cinci milioane de lei”, ne-a marturisit C. I. Parintii nu ar fi dus lipsa de bani, avind in vedere ca atunci tatal sau lucra in Italia, iar de curind si mama sa a plecat si ea in aceeasi tara. „Cei care au stiut m-au inteles. Cei care nu au stiut m-au judecat”, spune C. I. despre fostii si actualii lui prieteni. Tinarul, care acum lucreaza ca mecanic, spune ca se descurca foarte bine cu banii si nu-i mai trebuie sa mai incalce legea vreodata: „Nu-mi mai trebuie nimic. Parintii mei sint in Italia si chiar nu ma mai intereseaza. Primesc bani la o saptamina, salariul la o luna”.
Maniac al calculatoarelor
C.M. are 20 de ani si este una dintre putinele persoane care se afla in evidenta Serviciului de Reintegrare care vrea sa-si continue studiile si sa faca chiar si o facultate. El a fost condamnat la trei ani cu suspendare pentru furt, dupa ce a fost prins de politisti sustragind bunuri dintr-un magazin. „Am avut nevoie de bani”, spune tinarul. Baiatul face liceul la seral si a facut un curs de calculatoare la insistenta celor de la Serviciul de Reintegrare. In viitor, el intentioneaza sa termine si o facultate. Situatia lui este una aparte, in sensul ca foarte putine persoane din anturajul propriu au aflat de condamnare, cu exceptia parintilor si a citorva rude apropiate. „Nu stie nimeni. Ceilalti isi vad de treaba lor, eu imi vad de treaba mea”, ne-a spus C.M., care vede in computer cel mai bun prieten al sau. Consilierii de la Serviciului de reintegrare spun ca tinarul este un manic al calculatoarelor si acesta a fost motivul pentru care a si furat. „L-am cautat trei zile prin Internet Cafe-uri pina l-am gasit”, ne-a spus Catalin Sfirloaga, purtatorul de cuvint al Serviciului.
Doar trei s-au intors dupa gratii
In acest moment, 81 de persoane se afla sub supravegherea Serviciului de reintegrare. Pina acum, de-a lungul celor doi ani de activitate, numai trei persoane s-au intors dupa gratii. Una a savirsit o noua infractiune, iar doua nu au respectat masurile si obligatiile care le-au fost impuse de instanta in urma condamnarii. 14 persoane au iesit deja de sub supraveghere. Cele mai multe infractiuni savirsite de persoanele care s-au aflat sub supraveghere au fost de furt si furt calificat, in numar de 38. Printre celelalte infractiuni aflate pe lista persoanelor condamnate se afla trei de ucideri din culpa, doua de proxenetism, doua de profanare de morminte, doua de luare de mita. Barbatii predomina la categoria celor care au incalcat legea, fiind in numar de 69, in timp ce femeile sint numai 12. Sase dintre persoanele care se afla sub supraveghere sint minori. 35 de persoane care se afla in evidenta Serviciului au un loc de munca stabil, 55 dintre ele sint din mediul rural, iar 26 din mediul urban.
In perspectiva adoptarii unui nou Cod penal, rolul Seviciului de reintegrare va creste, intrucit eliberarea sub supraveghere va inlocui unele masuri de pedeapsa cu inchisoarea care se aplica in prezent. In aceasta perspectiva, este posibil ca in viitor sa fie infiintate birouri ale Servicului de Reintegrare si la Judecatoriile de Panciu si de la Adjud. (Mihai BOICU)

Comentarii